11 maart 2020

Grootste waterstofinstallatie ter wereld geopend in Japan

 

Na een bouw van twee jaar werd afgelopen zondag de energie-installatie geopend onder de naam ‘Fukushima Hydrogen Energy Research Field’. De waterstoffabriek zal ongeveer 100 kilogram waterstof per uur gaan produceren. Deze stroom zal hoofdzakelijk komen van een zonneveld van 20 megawatt die gelegen is naast de installatie. Mocht er niet genoeg zon zijn is er ook de mogelijkheid om elektriciteit van het net te gebruiken.

 

De opening van de fabriek is een belangrijke stap voor Japan in de aanloop naar de Olympische Spelen dit jaar. Dit omdat Japan eerder heeft aangegeven dat het de Olympische spelen zullen worden van de waterstof. Volgens een persbericht van Toshiba Energy zal de waterstof gebruikt worden voor voertuigen, waterstofbatterijen en de lokale industrie. Japan heeft recent grote hoeveelheden waterstofauto’s- en bussen gekocht en aangegeven dat al het vervoer van de Olympische spelen op waterstof zal lopen.

 

De Fukushima Hydrogen Energy Research Field zal er daarnaast voor zorgen dat er in Japan zo efficiënt mogelijk met groene stroom wordt omgegaan. Wanneer er meer zonne- en windenergie geproduceerd wordt dan nodig, kan het opgeslagen worden als waterstof om vervolgens ingezet te worden wanneer er een tekort is.

 

Ook in Nederland wordt veel gesproken over grote projecten met waterstofproductie. Maar deze projecten zijn allemaal nog in een zeer prille fase. Ondertussen is er wel een kleinere waterstoffabriek van 1 megawatt in Nederland actief, die produceert onder andere voor de nieuwe waterstoftrein. Deze trein kwam vorige week uit Duitsland binnen en wordt momenteel getest tussen Groningen en Friesland.

 

De eerste Nederlandse waterstoftrein

Laatste nieuws

24 jan 2023 FIAMM VdS gecertificeerde accu’s »
05 dec 2022 Het jaarlijks tellen van de voorraad, in week 52 »
01 dec 2022 Stibat: Tarievenlijst beheerbijdrage 2023 »
23 nov 2022 Primeur: Elfa heeft een batterijen verpakkingsmachine »
21 nov 2022 17 november 2022 was de #NEDS beurs »
 
nieuwsoverzicht

Inschrijven voor de nieuwsbrief: