Energieopslagsysteem


Naast batterijen, accu’s en verlichtingsproducten bieden we ook energieopslagsystemen aan voor verschillende markten. Dit betreft de markten residentieel, commercieel en industrieel. Elfa beschikt over de kennis en ervaring om maatwerksystemen te realiseren, afgestemd op uw wensen.

 

Energieopslagsysteem

 

Wat bedoelen we precies met energieopslag?

Energieopslag verwijst naar het proces waarbij energie wordt vastgehouden en opgeslagen voor toekomstig gebruik. We bedoelen hiermee het vastleggen en opslaan van energie uit verschillende bronnen, waaronder energie die opgewekt wordt uit zonnepanelen.

 

Energieopslagsystemen zijn erg belangrijk, aangezien ze helpen om de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van energie te verbeteren. Het stelt ons in staat om energie te verzamelen wanneer de vraag laag is en de energiebronnen overvloedig zijn. Daarnaast kunnen we deze opgeslagen energie gebruiken wanneer de vraag hoog is of wanneer de energiebronnen niet direct beschikbaar zijn.

 

De energiebehoeften kunnen per doelgroep verschillen. Wij maken hierbij het volgende onderscheid:

 

Zonnepanelen voor energieopslag

Opweksysteem voor hernieuwbare energie

Residentieel

Met een energieopslagsysteem voor residentieel gebruik, bedoelen we het opslaan van energie in woningen of huishoudens voor eigen gebruik. Het stelt huiseigenaren in staat om energie op te slaan die wordt opgewekt door hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen.

 

Energieopslagsystemen worden steeds vaker geïnstalleerd in huishoudens vanwege:

 • De groeiende vraag naar elektriciteit;
 • De afbouwende salderingsregeling;
 • De lagere kosten voor energieopwekking dankzij het gebruik van zonnepanelen.

 

Residentiële energieopslagoplossingen maken gebruik van batterijtechnologieën om elektrische energie op te slaan. Zodra de zonnepanelen meer energie produceren dan het huishouden op dat moment verbruikt, wordt de overtollige energie opgeslagen in batterijen in plaats van dat deze terug wordt geleverd aan het elektriciteitsnet.

 

Energieopslag voor residentiële toepassingen biedt verschillende voordelen:

 • Het kan helpen om het eigen verbruik van zonne-energie te verhogen, wat resulteert in lagere energierekeningen en een vermindering van de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet.
 • Het biedt ook een back-upvoeding tijdens stroomuitval, waardoor huishoudens toegang hebben tot elektriciteit, zelfs wanneer het netwerk niet beschikbaar is. Bovendien draagt het bij aan een duurzamere levensstijl door het efficiënter benutten van hernieuwbare energiebronnen en het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.

 

Residentiële energieopslagoplossingen; variëren in omvang en capaciteit, afhankelijk van de energiebehoeften van het huishouden. Batterijsystemen op basis van lithium-ion batterijen zijn populair vanwege hun hoge energiedichtheid en lange levensduur. Deze systemen worden meestal geïntegreerd met zonnepanelen en kunnen worden beheerd en geoptimaliseerd met behulp van slimme energiebeheersystemen. Zoutwater accu’s beschikken overigens ook over uitstekende kenmerken voor energieopslagsystemen.

 

Wilt u meer informatie over residentiële toepassingen van energieopslagsystemen? Neem dan contact met ons op!

 

Contact

Commercieel

Commerciële of zakelijke instellingen maken net als bij de residentiele sector gebruik van energieopslag. Ook hier wordt de verkregen energie voor eigen gebruik ingezet. Commerciële energieopslagsystemen maken vaak gebruik van batterijtechnologieën om elektrische energie op te slaan. Ze kunnen worden geïntegreerd met zonne-energiesystemen of andere hernieuwbare energiebronnen om de opgewekte energie op te slaan en te gebruiken op momenten dat de vraag naar energie hoger is dan de directe productie.

 

De voordelen van energieopslag voor commerciële toepassingen zijn vergelijkbaar met die voor residentiële toepassingen:

 • Ze kunnen helpen bij het maximaliseren van het eigen gebruik van hernieuwbare energie, waardoor de energierekening wordt verlaagd en de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet wordt verminderd.
 • Ze kunnen piekbelastingen opvangen terwijl je er geen aansluiting voor hebt.
 • Het biedt ook een back-upvoeding tijdens stroomuitval, waardoor bedrijven kunnen blijven functioneren en operationele verstoringen worden geminimaliseerd. Bovendien draagt het bij aan een duurzamere bedrijfsvoering en vermindert het de ecologische voetafdruk door het efficiënter benutten van hernieuwbare energiebronnen en het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.

 

De keuze van energieopslagoplossingen voor commerciële toepassingen varieert afhankelijk van de specifieke energiebehoeften en schaal van het bedrijf. Batterijsystemen, zoals lithium-ion batterijen, worden vaak gekozen vanwege hun hoge energiedichtheid en betrouwbaarheid.

 

Wilt u meer informatie over commerciële toepassingen van energieopslag? Neem dan contact met ons op!

 

Contact

Industrieel

In tegenstelling tot residentieel en commercieel, worden industriële opslagtoepassingen voor verschillende doeleinden gebruikt, dus niet alleen voor eigen gebruik. Denk hierbij aan doeleinden als:

 • Peak shaving
 • Vraagrespons
 • Integratie van hernieuwbare energie
 • Noodstroomvoorziening
 • Netonafhankelijkheid
 • Milieu duurzaamheid
 • Grootschalige batterijopslag

 

De verschillende doeleinden worden in detail toegelicht.

 

Peak shaving

Peak shaving is een belangrijk aandachtspunt voor bedrijven, omdat de hoge vraag tijdens piekuren kan leiden tot verhoogde elektriciteitskosten en overbelasting van het elektriciteitsnet.
Energieopslagsystemen stellen u in staat om die piekmomenten te verminderen, waardoor elektriciteitskosten worden verlaagd en de stabiliteit van het net wordt verbeterd. Door overtollige energie op te slaan tijdens daluren en deze te gebruiken tijdens piekperiodes, kan worden bespaard op energierekeningen.

 

Vraagrespons

In het hedendaagse dynamische energielandschap is het essentieel voor bedrijven om deel te nemen aan vraagrespons programma’s. Deze programma’s bieden financiële stimulansen om het elektriciteitsverbruik te verminderen tijdens periodes van hoge vraag. Door middel van energieopslagsystemen kan worden deelgenomen aan vraagrespons initiatieven, waardoor u uw energieverbruik kunt optimaliseren en extra inkomsten kunt genereren. Hier wordt tevens een bijdrage geleverd aan de stabiliteit van het elektriciteitsnet.

 

Integratie van hernieuwbare energie

De wereldwijde overgang naar hernieuwbare energiebronnen krijgt steeds meer momentum. Door hernieuwbare bronnen zoals zonne-energie of windenergie te combineren met batterijsystemen, kunt u overtollige energie opslaan die wordt gegenereerd tijdens gunstige omstandigheden en deze benutten wanneer de vraag hoog is of wanneer hernieuwbare bronnen minder beschikbaar zijn. Dit zorgt voor een betrouwbaardere en consistente energievoorziening, terwijl de afhankelijkheid van traditionele energieopwekking op basis van fossiele brandstoffen wordt verminderd.

 

Noodstroomvoorziening

Onverwachte stroomuitval kan de bedrijfsvoering verstoren en leiden tot aanzienlijke financiële verliezen. Er zijn echter energieopslagoplossingen met een betrouwbare noodstroomvoorziening die naadloos in werking treedt tijdens noodsituaties, waardoor de bedrijfsvoering ononderbroken blijft en vitale apparatuur wordt beschermd.

 

Netonafhankelijkheid

Het sturen van uw energietoekomst is van essentieel belang. Een kwalitatief energieopslagsysteem helpt om onafhankelijk van het elektriciteitsnet te worden. Door eigen elektriciteit op te wekken en op te slaan met behulp van hernieuwbare bronnen, kan de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet worden verminderd, evenals het beperken van het risico op stroomuitval. De mogelijkheid bestaat tevens om zelfvoorzienend te worden op energiegebied. De systemen die hiervoor worden gebruikt, bevatten vaak geavanceerde technologieën met grotere capaciteiten om aan de energiebehoeften van industriële processen te voldoen.

 

Milieu duurzaamheid

Door middel van energieopslagoplossingen kan duurzaamheid worden bevorderd. Met een energieopslagsysteem kunnen bedrijven aanzienlijke stappen zetten in:

 • het verminderen van hun ecologische voetafdruk
 • het beperken van de uitstoot van broeikasgassen
 • het actief bijdragen aan een meer milieuvriendelijke toekomst.

 

Grootschalige batterijopslag

Door middel van grootschalige batterijopslag kunnen industriële installaties gebruikmaken van grote batterijsystemen met hoge capaciteit om energie op te slaan en later vrij te geven wanneer dat nodig is. Elfa heeft een grootschalig batterijopslagsysteem geïnstalleerd bij Roompot. Voor dit project heeft Elfa samen met een aantal partners een energieopslagsysteem geleverd voor 85 vakantiehuizen.

Markten

Binnen de industrie zijn energieopslagoplossingen van toegevoegde waarde voor de meeste sectoren. Denk hierbij aan de volgende markten:

 • Telecom
 • Nutsbedrijven
 • Olie en gas
 • Spoorweg
 • Mijnbouw
 • Vervoer
 • Maritiem

 

Heeft u een vraag over energieopslag, of bent u benieuwd hoe energieopslag voor uw bedrijf kan worden ingezet? Neem dan contact op met Olaf Bitter, hij helpt u graag verder!

Ik sta voor u klaar

Olaf Bitter van Elfa

Olaf Bitter

Technisch Account Manager

Heeft u een vraag?
Mail of bel mij gerust!

Merken voor energieopslagsystemen

Voor energieopslag zijn er diverse merken die een passende oplossing bieden. Zo worden de accu’s van FIAMM gebruikt als noodstroomvoorziening om de continuïteit van de energietoevoer naar kritische toepassingen te waarborgen in geval van stroomonderbrekingen.

 

Daarnaast bieden we bij Elfa de energieopslagsystemen van Cegasa aan. Denk hierbij aan de Cegasa eBick 280 Pro. De eBick 280 Pro is de beste keuze als veelzijdige lithium-LFP energieopslagsysteem. Dit modulaire en schaalbare systeem past zich perfect aan uw behoeften aan en kan moeiteloos worden geïnstalleerd in minder dan een uur.

 

eBick 280 Pro (gestapeld)

 

Een ander merk dat we gebruiken, is FZSONICK. De systemen zijn gemaakt op basis van natriummetaalchloridetechnologie. De producten van FZSONICK beschikken over een aantal belangrijke voordelen:

 • Veiligheid: Er is geen risico op brand, explosie of het vrijkomen van schadelijke gassen.
 • Prestaties in extreme weersomstandigheden: De systemen leveren consistente prestaties onder extreem koude of extreem hete omstandigheden.
 • Milieuvriendelijk: Aan het einde van hun levensduur kunnen ze volledig worden gerecycled. Hierdoor zijn er geen extra verwijderingskosten.

 

FIAMM logo             FZSoNick logo

Energieopslagysteem voor 85 vakantiehuizen

Elfa heeft een grootschalig energieopslagproject gehad bij Roompot. We hebben daar een energieopslagsysteem geïnstalleerd voor maar liefst 85 vakantiehuizen. Elk vakantiehuis is uitgerust met gemiddeld zes zonnepanelen, wat resulteert in een totaal vermogen van 153.000 Wp.

 

Energieopslagsysteem voor Roompot

 

Spie was echter de opdrachtgever. Zij hebben zich gericht op de grondwerkzaamheden, zoals het aanleggen van kabels naar de vakantiehuizen. Tijdens het project heeft Spie de hulp ingeroepen van Elfa. Elfa was verantwoordelijk voor het begeleiden van het project en het keuren van de installatie. De technisch accountmanager van Elfa, Olaf Bitter, had hier de leiding over.

 

Elfa helpt u graag verder

We hopen dat u een duidelijk beeld heeft gekregen over de mogelijkheden van energieopslagsystemen bij Elfa. Bent u op zoek naar een energieopslagsysteem voor een specifieke toepassing of heeft u een inhoudelijke vraag over energieopslag, neem dan gerust contact met ons op. U kunt hiervoor het beste het formulier invullen. Wij zullen dan zo snel mogelijk contact met u opnemen.

 

Helaas levert Elfa alleen aan zakelijke klanten. We willen u daarom vriendelijk verzoeken om uw elektrotechnisch installateur contact met ons te laten opnemen. Op deze manier kunnen we u alsnog helpen.

Bedankt voor uw begrip.

reCAPTCHA is required.
Inschrijven voor de nieuwsbrief: