Li-ion accu (lithium-ion)


Een Li-ion accu, ook bekend als lithium-ion accu, biedt een tal van voordelen. Deze accu is licht van gewicht, heeft een hogere energiedichtheid en vertoont een zeer geringe zelfontlading. Bij Elfa staan onze experts klaar om u graag te adviseren over Li-ion accu’s.

 

Wat is een Li-ion accu?

Een Li-ion accu (of lithium-ion accu) is een accu die bekend staat om zijn diverse voordelen. Deze accu heeft een hoge energiedichtheid, relatief laag gewicht en lange levensduur. In tegenstelling tot niet-oplaadbare lithium accu’s, is een lithium-ion accu wel oplaadbaar. Deze geavanceerde accu-technologie wordt veelvuldig gebruikt in draagbare toepassingen, consumentenelektronica en elektrische auto’s.

 

Een Li-ion accu levert vergelijkbare of zelfs hogere energie-output dan andere accutypes, zoals NiMH-accu’s, terwijl het gewicht ongeveer 20% – 35% lager is. Dit is met name gunstig voor apparaten waarbij het gewicht van de accu een aanzienlijk deel van het totale gewicht uitmaakt.

 

Een bijkomend voordeel van Li-ion accu’s is dat ze geen last hebben van het ‘geheugen-effect’, wat betekent dat de accucapaciteit niet afneemt als deze niet volledig wordt ontladen voordat hij wordt opgeladen. Bovendien zijn lithium-ion accu’s milieuvriendelijk omdat ze vrij zijn van giftige stoffen zoals cadmium of kwik.

 

Energieopslag capaciteit van een Li-ion accu

Een Li-ion accu, of lithium-ion accu, heeft een grotere energieopslagcapaciteit dan NiCd- en NiMH-accu’s. Per kilogram kan de lithium-ion accu de hoogste hoeveelheid energie opslaan (140 Wh/kg). In laboratoriumtests kan deze variant ook veel vaker worden opgeladen. Een duurdere polymeerconstructie biedt zelfs nog betere eigenschappen, vooral op het gebied van vermogensdichtheid. Dit betekent dat er in korte tijd veel energie geleverd kan worden.

 

Lithium-ion batterijen van Elfa

Elfa biedt een breed scala aan lithium-ion accu’s en batterijen die geschikt zijn voor diverse toepassingen. Bovendien beschikken we over ‘standaard’ Li-ion packs met UN-certificering. Een van de merken waar wij lithium-ion batterijen van aanbieden, is Panasonic. Deze Li-ion batterijen hebben een hoge energiedichtheid en een lange levensduur. Ze zijn veilig en betrouwbaar, zonder extra veiligheidsbedrading, en kunnen worden gebruikt in een temperatuurbereik van -20 tot +60 °C. Bij Elfa vindt u de juiste lithium-ion batterijen voor uw specifieke behoeften.

 

Panasonic Li-ion batterij 3,6v

 

Panasonic NCR18650B

 

Verder beschikken we over lithium-ion batterijen van Samsung en EVE. De Samsung en EVE Li-ion batterijen bieden beide een hoge energiedichtheid en lange levensduur, waardoor ze geschikt zijn voor krachtige toepassingen zoals elektrische voertuigen, draagbare elektronica, dagelijks gebruik in elektronische apparaten en energieopslag in duurzame bronnen.

 

Bij Elfa hebben we overigens de capaciteit om van Li-ion batterijen batterijpacks op maat te maken.

 

Samsung INR18650-29E E6

EVE INR18650-33V

Ik sta voor u klaar

Daan Schutte, Sales Director Elfa

Daan Schutte

Sales Director

Heeft u een vraag?
Mail of bel mij gerust!

Chemisch verval

Een Li-ion accu biedt diverse voordelen. Het is echter belangrijk om op de kwetsbaarheden ervan te letten. Vanwege de chemische samenstelling bestaat het risico op zelfontbranding en het ontstaan van steekvlammen bij een defect. Het gebruik van de juiste lader minimaliseert deze kans op schade aanzienlijk.

 

Een ander minder bekend nadeel is dat de capaciteit van een Li-ion accu direct na fabricage al begint af te nemen. Bij een temperatuur van 25 graden Celsius bedraagt het verlies ongeveer 20% per jaar, en bij hogere temperaturen loopt dit percentage verder op. Hierdoor heeft een laptopaccu bijvoorbeeld een levensduur van slechts 3 tot 5 jaar.

 

Een Li-ion accu bevat altijd een veiligheidscircuit in het accupack, bestaande uit: 

 • Een controller (IC) die de spanning van elke cel controleert en overbelading of te diepe ontlading voorkomt via cutoff switches.
 • Een temperatuurzekering die het circuit permanent onderbreekt bij te hoge temperaturen.
 • Een thermistor (PTC) die de totale temperatuur van het pakket meet. Deze terminals zijn verbonden met de lader, zodat deze de laadstroom kan aanpassen als de temperatuur te hoog wordt.

 

Voordelen van een Li-ion accu: 

 • Hoge energiedichtheid (tot 400 Wh/L)
 • Geen onderhoud nodig
 • Hoge nominale spanning van 3,6 V of 3,7 V per cel
 • Zeer geringe zelfontlading
 • Geen geheugeneffect, kan op elk moment worden opgeladen
 • Mogelijkheid tot hoge laadstromen (0,5-1A) voor sneller opladen
 • Constante ontlaadspanning voor stabiele stroom gedurende de gehele ontladingsperiode
 • Milieuvriendelijker dan andere accu’s
 • Relatief lichtgewicht
 • Lange levensduur

 

Nadelen van een Li-ion accu: 

 • Niet bestand tegen diepe ontlading
 • Slecht bestand tegen hitte en kou
 • Specifieke eisen voor opslag en met name ook vervoer

 

Li-ion battery pack op maat

Naast standaard Li-ion accu’s biedt Elfa ook op maat gemaakte Li-ion battery packs aan. Deze optie bieden we aan als reguliere accu’s of batterijen niet toereikend zijn voor de desbetreffende toepassing. De situatie kan namelijk ontstaan dat een bepaald type batterij niet meer verkrijgbaar is. Elfa produceert in dat geval zelf een lithium-ion battery pack dat volledig voldoet aan de wensen en eisen van de klant.

 

Deze maatwerk oplossingen worden geassembleerd in de eigen productiefaciliteit en worden afgestemd op uw eisen, kijkende naar afmetingen, spanning, capaciteit, connector en zelfs afdichting. Bij Elfa kan een Li-ion battery pack worden samengesteld voor merken als Saft, Tadiran, Panasonic en Varta.

 

Onze lithium-ion battery packs zijn overigens voorzien van een UN-certificaat, wat een zorgeloos transport garandeert. Een UN-transportcertificaat is namelijk vereist voor transport wanneer battery packs in serie of parallel zijn geschakeld, omdat de mechanische samenstelling sterk genoeg moet zijn om transport probleemloos te laten verlopen. Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft over onze Li-ion packs!

 

Veelgestelde vragen over lithium-ion accu’s

 

Vragen? Neem contact met ons op!

 

 

Heeft u wellicht vragen over ons assortiment lithium-ion accu’s? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. We voorzien u overigens ook graag van informatie over andere batterijsoorten, zoals lithium-ijzer-fosfaat batterijen. Onze experts voorzien u van advies en beantwoorden graag uw vragen. Het makkelijkste is om onderstaand contactformulier in te vullen.

 

Helaas levert Elfa alleen aan zakelijke klanten. We willen u daarom vriendelijk verzoeken om uw elektrotechnisch installateur contact met ons te laten opnemen. Op deze manier kunnen we u alsnog helpen.

Bedankt voor uw begrip.

reCAPTCHA is required.
Inschrijven voor de nieuwsbrief: