Lithium-ion accu (Li-ion)


Een Li-ion accu heeft vele voordelen. Deze accu is licht, heeft een hogere energiedichtheid en een zeer gering zelfontlading. Maar ook deze chemie heeft zijn nadelen. De experts van Elfa adviseren u graag.

 

 

Wat is een lithium-ion accu?

Een lithium-ion-accu (of Li-ion-accu) is een oplaadbare batterij die bekend staat om zijn hoge energiedichtheid, relatief lage gewicht en lange levensduur. Een Li-on batterij verschilt dan ook van een niet-oplaadbare lithium batterij. Deze toonaangevende accu-technologie wordt veelal toegepast in draagbare toepassingen, consumentenelektronica en elektrische auto’s.

 

Een lithium-ion accu levert dezelfde of zelfs meer energie dan bijvoorbeeld een NiMH-batterij, al weegt een lithium-ion variant ongeveer 20% – 35% minder. Dit is een belangrijk voordeel voor apparaten waarbij de accu een aanzienlijk deel van het totale gewicht uitmaakt.

 

Een andere reden dat een lithium-ion accu zo populair maakt, komt vanwege het feit dat dit type accu geen last heeft van het ‘geheugen-effect’. De batterijen zijn ook milieuvriendelijk doordat ze geen giftige stoffen zoals cadmium of kwik bevatten.

 

 

Energieopslag capaciteit

Een Li-ion accu kan meer lading bevatten dan de NiCd- en de NiMH-batterij. Per kilogram accu kan de Li-ion accu de grootste hoeveelheid energie opslaan (140 Wh/kg). In het laboratorium kan deze variant bij een testopstelling ook veel vaker opgeladen worden. Een duurdere constructie met polymeer heeft nog betere eigenschappen. Met name de vermogensdichtheid ligt een stuk hoger. Dat betekent dat er veel energie in korte tijd geleverd kan worden.

 

 

Lithium-ion batterijen van Elfa

Elfa beschikt over verschillende lithium-ion accu’s en batterijen, geschikt voor uiteenlopende toepassingen. Zo hebben we een Li-ion batterij voor de metalen zaklampen van LedLenser.

 

 

 

LedLenser lithium-ion accu

 

LedLenser I9R NiMH 2,4V 4Ah

 

Ook voor Coast hebben we lithium-ion batterij voor verschillende LED-zaklampen, zoals de HP8R, HP7R, A25R en TX9R.

 

 

Coast HP7R A25R Li-ion batterij

 

Coast HP7R/A25R batterij Li-ion USB

 

Daarnaast beschikken we over een Li-ion batterij van Panasonic. De batterij heeft een hoge energiedichtheid en een lange levensduur. Het is een krachtige accu zonder veiligheidsbedrading met een temperatuurbereik van -20 tot +60 °C.

 

Panasonic Li-ion batterij 3,6v

 

Panasonic Li-ion batt 3,6V 3400mAh NCR18650B

Ik sta voor u klaar

Daan Schutte, Sales Director Elfa

Daan Schutte

Sales Director

Heeft u een vraag?
Mail of bel mij gerust!

Chemisch verval

In de praktijk blijkt dat een lithium-ion accu ook kwetsbaar is. Vanwege de chemische samenstelling is het mogelijk dat ze bij een defect tot zelfontbranding komen. Daarbij komt er ook zuurstof vrij waardoor er flinke steekvlammen kunnen ontstaan. Maar wanneer de originele lader wordt gebruikt waar hij voor is bedoeld, is de kans op schade zeer klein.

 

Een ander (minder bekend) nadeel is dat de accu zijn capaciteit al begint te verliezen, onmiddellijk nadat hij gefabriceerd is. Bij 25 graden Celsius is dit ongeveer 20% per jaar. Bij hogere temperaturen loopt dit percentage nog verder op. Door dit chemisch verval gaat bijvoorbeeld een laptopaccu slechts 3 tot 5 jaar mee.

 

Binnen een Li-ion accu pack is er altijd een veiligheids-circuit dat bestaat uit de onderdelen:

 • De controller (IC) die elke cel spanning controleert en voorkomt dat de cellen overbeladen of te diep ontladen worden d.m.v. cutoff switches.
 • De temperatuurzekering die bij een te hoge temperatuur het circuit (permanent) onderbreekt.
 • De thermistor (PTC) die de temperatuur van het totale pack meet. Deze terminals zijn aangesloten op de lader, zodat deze de laadstroom kan aanpassen zodra de temperatuur te hoog wordt.

 

Voordelen Li-ion accu:

 • Hoge energiedichtheid (tot 400 Wh/L)
 • Geen onderhoud nodig
 • Hoge nominale spanning van 3,6 V of 3,7 V per cel
 • Zeer geringe zelfontlading
 • Geen geheugen-effect, kan ieder moment geladen worden
 • Hoge laadstromen (0,5-1A) mogelijk waardoor ze sneller op te laden zijn
 • Constante ontlaadspanning waardoor het apparaat een stabiele stroom geeft gedurende de gehele ontlaad periode
 • Milieuvriendelijker dan andere batterijen
 • Relatief lage gewicht
 • Lange levensduur

 

Nadelen Li-ion accu:

 • Niet bestand tegen diepontlading
 • Slecht bestand tegen hitte en kou
 • Specifieke eisen aan opslag en met name ook vervoer

 

Veelgestelde vragen over lithium-ion batterijen

 

 

Neem contact met ons op

 

 

 

Heeft u wellicht vragen over ons assortiment van lithium-ion accu’s? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Onze experts voorzien u van advies en beantwoorden graag uw vragen. Het makkelijkste is om onderstaand contactformulier in te vullen.

reCAPTCHA is required.

Inschrijven voor de nieuwsbrief: