Naar de webshop

Lithium-ion accu (Li-ion)


De Li-ion accu heeft vele voordelen. Hij is licht, heeft een hogere energiedichtheid en een zeer gering zelfontlading. Maar ook deze chemie heeft zijn nadelen. De experts van Elfa adviseren.

 

 

Details over lithium accu’s

Lithium is de lichtste van alle metaalsoorten, met een groot elektrochemisch potentiaal en de grootste energiedichtheid. De anode van een Lithium-ion accu bevat lithium ionen, opgelost in koolstof. De kathode wordt gevormd door een lithium-oxide met de cobalt of manganese. Het elektrolyt bestaat uit lithium zout. Li-ion (en Lithiumpolymeer) zijn toonaangevende accu-technologie├źn en worden veelal toegepast in draagbare toepassingen vanwege hun enorm hoge energiedichtheid en relatief lage gewicht. Li-ion kunt u herkennen aan de cilindrische cellen en Lithiumpolymeer aan hun prismatische vorm.

 

Lichter dan een NiMH-batterij

Een Lithium-ion accu levert dezelfde of zelfs meer energie als een NiMH-batterij, al weegt een Lithium-ion variant ongeveer 20% -35% minder. Dit is een belangrijk voordeel voor apparaten waarbij de accu een aanzienlijk deel van het totale gewicht uitmaakt. Een andere reden dat een Lithium-ion accu zo populair is, komt vanwege het feit dat dit type accu geen last heeft van het ‘geheugen-effect’. De batterijen zijn ook milieuvriendelijk doordat ze geen giftige stoffen zoals cadmium of kwik bevatten.

 

Meer lading bij een Lithium-ion accu

De accu kan meer lading bevatten dan de NiCd- en de NiMH-batterij. Per kilogram accu kan de Li-ion accu de grootste hoeveelheid energie opslaan (140 Wh/kg). In het laboratorium kan deze variant bij een testopstelling ook veel vaker opgeladen worden. Een duurdere constructie met polymeer heeft nog betere eigenschappen. Met name de vermogensdichtheid ligt een stuk hoger. Dat betekent dat er veel energie in korte tijd geleverd kan worden. Hieronder ziet u een voorbeeld van dit type accu.

 

Lithium-ion batterijen van Elfa

Elfa beschikt over verschillende Lithium-ion accu’s en batterijen, geschikt voor uiteenlopende toepassingen. Zo hebben we een li-ion batterij voor de metalen zaklampen van LedLenser.

 

 

 

LedLenser lithium-ion accu

 

LedLenser I9R NiMH 2,4V 4Ah

 

Ook voor Coast hebben we lithium-ion batterij voor verschillende LED-zaklampen, zoals de HP8R, HP7R, A25R en TX9R.

 

 

Coast HP7R A25R Li-ion batterij

 

Coast HP7R/A25R batterij Li-ion USB

 

Daarnaast beschikken we over een li-ion batterij van Panasonic. De batterij heeft een hoge energiedichtheid en een lange levensduur. Het is een krachtige accu zonder veiligheidsbedrading met een temperatuurbereik van -20 tot +60 ┬░C.

 

Panasonic Li-ion batterij 3,6v

 

Panasonic Li-ion batt 3,6V 3400mAh NCR18650B

 

Chemisch verval

In de praktijk blijkt dat een Lithium-ion accu ook kwetsbaar is. Vanwege de chemische samenstelling is het mogelijk dat ze bij een defect tot zelfontbranding komen. Daarbij komt er ook zuurstof vrij waardoor er flinke steekvlammen kunnen ontstaan. Maar wanneer de originele lader wordt gebruikt waar hij voor is bedoeld, is de kans op schade zeer klein.

 

Een ander (minder bekend) nadeel is dat de accu zijn capaciteit al begint te verliezen, onmiddellijk nadat hij gefabriceerd is. Bij 25 graden Celsius is dit ongeveer 20% per jaar. Bij hogere temperaturen loopt dit percentage nog verder op. Door dit chemisch verval gaat bijvoorbeeld een laptopaccu slechts 3 tot 5 jaar mee.

 

Binnen een Li-ion accu pack is er altijd een veiligheids-circuit dat bestaat uit de onderdelen:

 • De controller (IC) die elke cel spanning controleert en voorkomt dat de cellen overbeladen of te diep ontladen worden d.m.v. cutoff switches.
 • De temperatuurzekering die bij een te hoge temperatuur het circuit (permanent) onderbreekt.
 • De thermistor (PTC) die de temperatuur van het totale pack meet. Deze terminals zijn aangesloten op de lader, zodat deze de laadstroom kan aanpassen zodra de temperatuur te hoog wordt.

 

Voordelen Li-ion accu:

 • Hoge energiedichtheid (tot 400 Wh/L)
 • Geen onderhoud nodig
 • Hoge nominale spanning van 3,6 V of 3,7 V per cel
 • Zeer geringe zelfontlading
 • Geen memory-effect, kan ieder moment geladen worden
 • Hoge laadstromen (0,5-1A) mogelijk waardoor ze sneller op te laden zijn
 • Constante ontlaadspanning waardoor het apparaat een stabiele stroom geeft gedurende de gehele ontlaad periode

 

Nadelen Li-ion accu:

 • Niet bestand tegen diepontlading
 • Slecht bestand tegen hitte en kou
 • Specifieke eisen aan opslag en met name ook vervoer

 

 

 

Neem contact met ons op

 

 

 

Heeft u wellicht vragen over ons assortiment van Lithium-ion accu’s? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Onze experts voorzien u van advies en beantwoorden graag uw vragen. Het makkelijkste is om onderstaand contactformulier in te vullen.

reCAPTCHA is vereist.

Inschrijven voor de nieuwsbrief: