Li-ion accu (lithium-ion)


Een Li-ion accu, ook bekend als lithium-ion accu, biedt een tal van voordelen. Deze accu is licht van gewicht, heeft een hogere energiedichtheid en vertoont een zeer geringe zelfontlading. Onze experts helpen u graag verder.

 

Wat is een Li-ion accu?

Een lithium-ion accu is een accu die bekend staat om zijn diverse voordelen. Deze accu heeft een hoge energiedichtheid, relatief laag gewicht en lange levensduur. In tegenstelling tot niet-oplaadbare lithium accu’s, is een lithium-ion accu wel oplaadbaar. Deze geavanceerde accu-technologie wordt veelvuldig gebruikt in draagbare toepassingen, consumentenelektronica en elektrische auto’s.

 

Lithium-ion levert vergelijkbare of zelfs hogere energie-output dan andere accutypes, zoals NiMH-accu’s, terwijl het gewicht ongeveer 20% – 35% lager is. Dit is met name gunstig voor apparaten waarbij het gewicht van de accu een aanzienlijk deel van het totale gewicht uitmaakt.

 

Een bijkomend voordeel van Li-ion accu’s is dat ze geen last hebben van het ‘geheugen-effect’, wat betekent dat de accucapaciteit niet afneemt als deze niet volledig wordt ontladen voordat hij wordt opgeladen. Bovendien is lithium-ion milieuvriendelijk omdat het vrij is van giftige stoffen zoals cadmium of kwik.

 

 

Batterijtoepassingen

Lithium-ion batterijen worden gebruikt in uiteenlopende toepassingen. Zo worden ze vaak in consumentenelektronica gebruikt als telefoons en laptops, aangezien deze toepassingen lichte, krachtige batterijen vergen die tussen laadbeurten door een lange levensduur hebben. Li-ion batterijen sluiten goed aan op deze eisen. Echter, ze worden ook veel gebruikt in professionele toepassingen. Een aantal voorbeelden worden hier verder toegelicht.

 

Elektrische voertuigen
Voor elektrische auto’s en bussen is het van belang dat de accu’s grote hoeveelheden energie kunnen opslaan, aangezien deze voertuigen lange ritten moeten kunnen rijden zonder herladen te hoeven worden. Omdat lithium-ion voldoet aan deze wensen, worden ze veel gebruikt in elektrische auto’s en bussen.

 

Opslag van hernieuwbare energie
In zonne- en windenergiesystemen worden lithium-ion accu’s gebruikt om energie die tijdens piekproductieperioden wordt geproduceerd op te slaan. Deze energie kan vervolgens worden benut op momenten dat er behoefte aan is, zoals tijdens bewolkte dagen of perioden zonder wind.

 

Draagbare elektronische gereedschappen
Gereedschappen zoals boormachines, zagen en grasmaaiers hebben baat bij de hoge energiedichtheid en het snelle oplaadvermogen van lithium-ion accu’s, omdat ze op deze manier voor een langere periode kunnen functioneren zonder opnieuw opgeladen te hoeven worden.

 

Medische apparaten
Lithium-ion batterijen worden vaak toegepast in de medische sector voor het aandrijven van draagbare apparatuur zoals elektronische rolstoelen, draagbare zuurstofconcentrators en andere vitale medische hulpmiddelen die betrouwbaar en langdurig moeten werken.

 

 

Lithium-ion batterijen van Elfa

Elfa beschikt over een breed scala aan lithium-ion batterijen die geschikt zijn voor diverse toepassingen. Bovendien beschikken we over ‘standaard’ Li-ion packs met UN-certificering. Een van de merken waar wij lithium-ion batterijen van aanbieden, is Panasonic. Deze Li-ion batterijen hebben een hoge energiedichtheid en een lange levensduur. Ze zijn veilig en betrouwbaar, zonder extra veiligheidsbedrading, en kunnen worden gebruikt in een temperatuurbereik van -20 tot +60 °C. Bij Elfa vindt u de juiste lithium-ion batterijen voor uw specifieke behoeften.

 

Panasonic Li-ion batterij 3,6v

 

Panasonic NCR18650B

 

Verder beschikken we over lithium-ion batterijen van Samsung en EVE. De Samsung en EVE Li-ion batterijen bieden beide een hoge energiedichtheid en lange levensduur, waardoor ze geschikt zijn voor krachtige toepassingen zoals elektrische voertuigen, draagbare elektronica, dagelijks gebruik in elektronische apparaten en energieopslag in duurzame bronnen.

 

Bij Elfa hebben we overigens de capaciteit om van Li-ion batterijen batterijpacks op maat te maken.

 

Samsung INR18650-29E E6

EVE INR18650-33V

Ik sta voor u klaar

Daan Schutte, Sales Director Elfa

Daan Schutte

Sales Director

Heeft u een vraag?
Mail of bel mij gerust!

Chemisch verval

Lithium-ion biedt diverse voordelen. Het is echter belangrijk om op de kwetsbaarheden te letten. Vanwege de chemische samenstelling bestaat het risico op zelfontbranding en het ontstaan van steekvlammen bij een defect. Het gebruik van de juiste lader minimaliseert deze kans op schade aanzienlijk.

 

Een ander minder bekend nadeel is dat de capaciteit van een Li-ion batterij direct na fabricage al begint af te nemen. Bij een temperatuur van 25 graden Celsius bedraagt het verlies ongeveer 20% per jaar, en bij hogere temperaturen loopt dit percentage verder op. Hierdoor heeft een laptopaccu bijvoorbeeld een levensduur van slechts 3 tot 5 jaar.

 

Lithium-ion accu’s bevatten altijd een veiligheidscircuit in het accupack, bestaande uit: 

 • Een controller (IC) die de spanning van elke cel controleert en overbelading of te diepe ontlading voorkomt via cutoff switches.
 • Een temperatuurzekering die het circuit permanent onderbreekt bij te hoge temperaturen.
 • Een thermistor (PTC) die de totale temperatuur van het pakket meet. Deze terminals zijn verbonden met de lader, zodat deze de laadstroom kan aanpassen als de temperatuur te hoog wordt.

 

Voordelen van een lithium-ion batterij

 • Hoge energiedichtheid (tot 400 Wh/L)
 • Geen onderhoud nodig
 • Hoge nominale spanning van 3,6 V of 3,7 V per cel
 • Zeer geringe zelfontlading
 • Geen geheugeneffect, kan op elk moment worden opgeladen
 • Mogelijkheid tot hoge laadstromen (0,5-1A) voor sneller opladen
 • Constante ontlaadspanning voor stabiele stroom gedurende de gehele ontladingsperiode
 • Milieuvriendelijker dan andere accu’s
 • Relatief lichtgewicht
 • Lange levensduur

 

Nadelen van een lithium-ion batterij

 • Niet bestand tegen diepe ontlading
 • Slecht bestand tegen hitte en kou
 • Specifieke eisen voor opslag en met name ook vervoer

 

 

Andere oplaadbare batterijen

Een lithium-ion accu, heeft een grotere energieopslagcapaciteit dan NiCd accu’s of NiMH accu’s. Per kilogram kan de lithium-ion accu de hoogste hoeveelheid energie opslaan (140 Wh/kg). In laboratoriumtests kan deze variant ook veel vaker worden opgeladen. Een duurdere polymeerconstructie biedt zelfs nog betere eigenschappen, vooral op het gebied van vermogensdichtheid. Dit betekent dat er in korte tijd veel energie geleverd kan worden.

 

Echter, afhankelijk van de situatie kunnen ook andere oplaadbare batterijen interessant zijn voor uw toepassing. Welke batterij het meest geschikt is, hangt natuurlijk samen met de toepassing waar de batterij voor wordt ingezet. Een bepaalde factor kan bij de ene applicatie namelijk zwaarder wegen dan bij de andere.

 

In het overzicht worden verschillende batterijvarianten toegelicht op zaken als laadsnelheid, betrouwbaarheid en mate van zelfontlading. Neem gerust contact met ons op bij vragen of voor advies.

 

Specificaties oplaadbare batterijen

 

 

Li-ion battery pack op maat

Naast standaard Li-ion accu’s biedt Elfa ook op maat gemaakte Li-ion battery packs aan. Deze optie bieden we aan als reguliere accu’s of batterijen niet toereikend zijn voor de desbetreffende toepassing. De situatie kan namelijk ontstaan dat een bepaald type batterij niet meer verkrijgbaar is. Elfa produceert in dat geval zelf een lithium-ion battery pack dat volledig voldoet aan de wensen en eisen van de klant.

 

Deze maatwerk oplossingen worden geassembleerd in de eigen productiefaciliteit en worden afgestemd op uw eisen, kijkende naar afmetingen, spanning, capaciteit, connector en zelfs afdichting. Bij Elfa kan een Li-ion battery pack worden samengesteld voor merken als Saft, Tadiran, Panasonic en Varta.

 

Onze lithium-ion battery packs zijn overigens voorzien van een UN-certificaat, wat een zorgeloos transport garandeert. Een UN-transportcertificaat is namelijk vereist voor transport wanneer battery packs in serie of parallel zijn geschakeld, omdat de mechanische samenstelling sterk genoeg moet zijn om transport probleemloos te laten verlopen. Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft over onze Li-ion packs!

 

Veelgestelde vragen over lithium-ion accu’s

 

Vragen? Neem contact met ons op!

 

 

Heeft u wellicht vragen over ons assortiment lithium-ion batterijen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. We voorzien u overigens ook graag van informatie over andere batterijsoorten, zoals lithium-ijzer-fosfaat batterijen. Onze experts voorzien u van advies en beantwoorden graag uw vragen. Het makkelijkste is om onderstaand contactformulier in te vullen.

 

Helaas levert Elfa alleen aan zakelijke klanten. We willen u daarom vriendelijk verzoeken om uw elektrotechnisch installateur contact met ons te laten opnemen. Op deze manier kunnen we u alsnog helpen.

Bedankt voor uw begrip.

reCAPTCHA is required.
Inschrijven voor de nieuwsbrief: