Naar de webshop

Lithium-ion accu (Li-ion) en Lithiumpolymeer (LiPo)


De Li-ion accu heeft vele voordelen. Hij is lichter, heeft een hogere energiedichtheid en een zeer gering zelfontlading. Maar ook deze chemie heeft zijn nadelen. De experts van Elfa adviseren.

 

 

In het kort

Lithium is de lichtste van alle metaalsoorten, met een groot elektrochemisch potentiaal en de grootste energiedichtheid. De anode van een Lithium-ion accu bevat lithium ionen, opgelost in koolstof. De kathode wordt gevormd door een lithium-oxide met de cobalt of manganese. Het elektrolyt bestaat uit lithium zout. Li-ion en Lithiumpolymeer zijn toonaangevende accu-technologie├źn en worden veelal toegepast in draagbare toepassingen vanwege hun enorm hoge energiedichtheid en relatief lage gewicht. Li-ion kunt u herkennen aan de cilindrische cellen en Lithiumpolymeer aan hun prismatische vorm.

 

Lichter

Een Li-ion accu levert dezelfde of zelfs meer energie als een NiMH-batterij, maar wegen ongeveer 20% -35% minder. Dit kan een merkbaar verschil in apparaten waarbij de accu een aanzienlijk deel van het totale gewicht uitmaakt. Een andere reden dat dit type accu zo populair is geworden, komt vanwege het feit dat deze geen last heeft van het ‘geheugen-effect’. De batterijen zijn ook milieuvriendelijk doordat ze geen giftige stoffen zoals cadmium of kwik bevatten.

 

Meer lading bij een Li-ion accu

De accu kan meer lading bevatten dan de NiCd- en de NiMH-batterij. Per kilogram accu kan de grootste hoeveelheid energie opgeslagen worden (140 Wh/kg). In het laboratorium kan bij een testopstelling de Li-ion accu ook veel vaker opgeladen worden. Een duurdere constructie met een Polymeer heeft nog betere eigenschappen. Met name de vermogensdichtheid ligt een stuk hoger. Dat betekent dat er veel energie in korte tijd geleverd kan worden. Hieronder ziet u een voorbeeld van dit type accu. Deze variant is van Ledlenser.

 

 

li ion accu

 

LedLenser I9R NiMH 2,4V 4Ah

 

Chemisch verval

In de praktijk blijkt dat dit type accu ook kwetsbaar is. Vanwege de chemische samenstelling is het mogelijk dat ze bij een defect tot zelfontbranding komen. Daarbij komt er ook zuurstof vrij waardoor er flinke steekvlammen kunnen ontstaan. Maar wanneer de originele lader gebruikt wordt waar hij voor bedoeld is, is de kans op schade zeer klein.

 

Een ander (minder bekend) nadeel is dat de accu zijn capaciteit al begint te verliezen, onmiddellijk nadat hij gefabriceerd is. Bij 25 graden Celsius is dit ongeveer 20 % per jaar en dit loopt op bij hogere temperaturen. Door dit chemisch verval gaat bijvoorbeeld een laptopaccu slechts 3 tot 5 jaar mee.

 

Binnen een Li-ion accu pack is er altijd een veiligheids-circuit dat bestaat uit de onderdelen:

 • De controller (IC) die elke cel spanning controleert en voorkomt dat de cellen overbeladen of te diep ontladen worden d.m.v. cutoff switches.
 • De temperatuurzekering die bij een te hoge temperatuur het circuit (permanent) onderbreekt.
 • De thermistor (PTC) die de temperatuur van het totale pack meet. Deze terminals zijn aangesloten op de lader, zodat deze de laadstroom kan aanpassen zodra de temperatuur te hoog wordt.

 

Voordelen Li-ion accu en Li-Polymeer:

 • Hoge energiedichtheid (tot 400 Wh/L)
 • Geen onderhoud nodig
 • Hoge nominale spanning van 3,6 V of 3,7 V per cel
 • Zeer geringe zelfontlading
 • Geen memory-effect, kan ieder moment geladen worden
 • Hoge laadstromen (0,5-1A) mogelijk waardoor ze sneller op te laden zijn
 • Constante ontlaadspanning waardoor het apparaat een stabiele stroom geeft gedurende de gehele ontlaad periode

 

Nadelen Li-ion accu en Li-Polymeer:

 • Niet bestand tegen diepontlading
 • Slecht bestand tegen hitte en kou
 • Specifieke eisen aan opslag en met name ook vervoer

 

 

 

Neem contact met ons op

Heeft u wellicht meer vragen of wilt u meer informatie over dit accutype? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Het makkelijkste is om onderstaand formulier in te vullen. Wij zullen zo spoeding mogelijk contact met u opnemen.

reCAPTCHA is required.

Inschrijven voor de nieuwsbrief: