Nikkel Cadmium batterij (NiCd)


De eerste Nikkel Cadmium batterij werd uitgevonden door Waldmar Jungner in 1899. Op dat moment was loodzuur de enige directe concurrent die fysiek en chemisch robuust was. Jungner bood verschillende voordelen ten opzichte van de loodaccu, maar de materialen waren duur en het gebruik was beperkt. In 1932 werden actieve materialen afgezet in een poreuze, vernikkelde elektrode. En na 14 jaar begon de eerste productie in de VS in 1946.

 

 

Snel laden van een nikkel cadmium batterij 

Doordat de accu robuust is en ultra-snel kan worden opgeladen met weinig stress, kreeg deze chemie al gauw een hoge populariteit en nog steeds wordt de accu toegepast vanwege de goede laadprestaties; de lange houdbaarheidstermijn (kan worden opgeslagen in een ontladen toestand) en de eenvoud bij opslag en transport.

 

De accu levert goede prestaties bij lage temperaturen en is economisch geprijsd. Dat maakt dat NiCd vaak de laagste prijs heeft in termen van kosten per cyclus. De accu is verkrijgbaar in een breed scala aan maten en prestatie-opties. Bij Elfa kunnen we overigens batterijpacks op maat maken van NiCd batterijen.

 

Geheugeneffect

De standaard NiCd heeft de juiste zorg nodig om een ​​lange levensduur te bereiken. nikkel cadmium-batterijen kunnen een ‘geheugeneffect’ hebben als ze honderden keren worden ontladen en opgeladen tot dezelfde ladingstoestand. De batterij lijkt de vorige geleverde energie te onthouden en zodra een routine is vastgesteld, wil hij niet meer geven.

 

Deels verboden

Per 1 januari 2017 is de verkoop van Nkkel cadmium batterijen voor kleine toeassingen, zoals draagbare elektrische gereedschappen, niet meer toegestaan in Europa. De speciale ontheffing die hiervoor was afgegeven, is op 31 december 2016 vervallen. De reden waarom de NiCd-accu’s voor het consumentengebruik zijn verboden is, dat zij het zeer giftige cadmium bevatten en daardoor zijn de accu’s erg belastend voor het milieu. Het is dan ook van groot belang dat deze accu’s op de juiste wijze gerecycled worden. NiCd-batterijen die gebruikt worden voor onderstaande toepassingen vallen buiten deze regeling en mogen nog wel verkocht worden:

 • Medische toepassingen
 • Veiligheids toepassingen (met inbegrip van alarmen en noodverlichting)
 • Accu’s voor industrieel en professioneel gebruik

 

Voordelen van NiCd batterijen:

 • Robuust, hoog cyclustijd met goed onderhoud
 • Batterij die ultra-snel kan worden opgeladen met weinig stress
 • Goede laadprestaties
 • Lange houdbaarheidstermijn; kan worden opgeslagen in een ontladen toestand
 • Eenvoudige opslag en transport; niet onderworpen aan wettelijke controle
 • Goede prestaties bij lage temperaturen
 • Economisch geprijsd; NiCd is het laagste in termen van kosten per cyclus

 

Nadelen van NiCd batterijen:

 • Relatief lage specifieke energie in vergelijking met nieuwere systemen
 • Geheugen effect; heeft periodieke volledige ontladingen nodig
 • Cadmium is een toxisch metaal. Kan niet op stortplaatsen worden afgevoerd
 • Hoge zelfontlading; moet worden opgeladen na opslag

 

Veelgestelde vragen

 

 

 

Vragen? Neem contact met ons op

Voor vragen over de nikkel cadmium batterij kunt u uiteraard contact met ons opnemen. Het handigste is om onderstaand formulier in te vullen. Wij zullen vervolgens contact met u opnemen.

Helaas levert Elfa alleen aan zakelijke klanten. We willen u daarom vriendelijk verzoeken om uw elektrotechnisch installateur contact met ons te laten opnemen. Op deze manier kunnen we u alsnog helpen.

Bedankt voor uw begrip.

reCAPTCHA is required.

Inschrijven voor de nieuwsbrief: