Nikkel-cadmium batterij (NiCd)


De eerste nikkel-cadmium batterij werd uitgevonden door Waldmar Jungner in 1899. Op dat moment was loodzuur de enige directe concurrent die fysiek en chemisch robuust was. Jungner bood verschillende voordelen ten opzichte van de loodaccu, maar de materialen waren duur en het gebruik was beperkt. In 1932 werden actieve materialen afgezet in een poreuze, vernikkelde elektrode. En na 14 jaar begon de eerste productie in de VS in 1946.

 

 

Snel laden van een nikkel-cadmium batterij 

Doordat de accu robuust is en ultra-snel kan worden opgeladen met weinig stress, kreeg deze chemie al gauw een hoge populariteit en nog steeds wordt de accu toegepast vanwege de goede laadprestaties; de lange houdbaarheidstermijn (kan worden opgeslagen in een ontladen toestand) en de eenvoud bij opslag en transport.

 

De accu levert goede prestaties bij lage temperaturen en is economisch geprijsd. Dat maakt dat NiCd vaak de laagste prijs heeft in termen van kosten per cyclus. De accu is verkrijgbaar in een breed scala aan maten en prestatie-opties. Bij Elfa kunnen we overigens batterijpacks op maat maken van NiCd batterijen.

 

Geheugeneffect

De standaard NiCd heeft de juiste zorg nodig om een ​​lange levensduur te bereiken. Nikkel-cadmium-batterijen kunnen een ‘geheugeneffect’ hebben als ze honderden keren worden ontladen en opgeladen tot dezelfde ladingstoestand. De batterij lijkt de vorige geleverde energie te onthouden en zodra een routine is vastgesteld, wil hij niet meer geven.

 

Deels verboden

Per 1 januari 2017 is de verkoop van nikkel-cadmium batterijen voor kleine toepassingen, zoals draagbare elektrische gereedschappen, niet meer toegestaan in Europa. De speciale ontheffing die hiervoor was afgegeven, is op 31 december 2016 vervallen. De reden waarom de NiCd-accu’s voor het consumentengebruik zijn verboden is, dat zij het zeer giftige cadmium bevatten en daardoor zijn de accu’s erg belastend voor het milieu. Het is dan ook van groot belang dat deze accu’s op de juiste wijze gerecycled worden. NiCd-batterijen die gebruikt worden voor onderstaande toepassingen vallen buiten deze regeling en mogen nog wel verkocht worden:

 • Medische toepassingen
 • Veiligheids toepassingen (met inbegrip van alarmen en noodverlichting)
 • Accu’s voor industrieel en professioneel gebruik

 

Voordelen van NiCd batterijen:

 • Robuust, hoog cyclustijd met goed onderhoud
 • Batterij die ultra-snel kan worden opgeladen met weinig stress
 • Goede laadprestaties
 • Lange houdbaarheidstermijn; kan worden opgeslagen in een ontladen toestand
 • Eenvoudige opslag en transport; niet onderworpen aan wettelijke controle
 • Goede prestaties bij lage temperaturen
 • Economisch geprijsd; NiCd is het laagste in termen van kosten per cyclus

 

Nadelen van NiCd batterijen:

 • Relatief lage specifieke energie in vergelijking met nieuwere systemen
 • Geheugen effect; heeft periodieke volledige ontladingen nodig
 • Cadmium is een toxisch metaal; kan niet op stortplaatsen worden afgevoerd
 • Hoge zelfontlading; moet worden opgeladen na opslag

Voorbeeld van een NiCd batterij

Elfa beschikt over verschillende NiCd batterijen die mogelijk interessant zijn voor u. Denk bijvoorbeeld aan de NiCd batterijen van het merk Arts Energy, zoals de ArtsEnergy VNT DU NiCd pack 2,4V 4Ah SBS faston recht. Deze oplaadbare NiCd-batterijpack van ArtsEnergy, is speciaal op maat gemaakt voor Elfa-klanten.

 

Batterijpack van NiCd

 

ArtsEnergy VNT DU NiCd pack 2,4V 4Ah SBS faston recht

 

Deze batterijpack kenmerkt zich door zijn compactheid en robuustheid. De nieuwe strategie van Arts Energy wordt gekenmerkt door hun aanbod van diverse technologieën, de connectiviteit van hun producten en op maat gemaakte oplossingen, wat centraal staat in hun aanpak.

 

ONS ASSORTIMENT NICD BATTERIJEN

 

 

Vergelijking met NiMH

Zoals eerder benoemd, hebben NiCd batterijen ook een aantal nadelen. Nadelen van NiCd batterijen omvatten een relatief lage specifieke energie, het geheugeneffect dat periodieke volledige ontladingen vereist, het toxische karakter van cadmium en een hoge zelfontlading.

 

Een interessant alternatief zijn NiMH batterijen. Zo hebben NiMH batterijen een 30-40% hogere capaciteit dan NiCd batterijen. Ook hebben NiMH batterijen aanzienlijk minder last van het geheugeneffect en zijn ze milieuvriendelijker, omdat ze geen gebruik maken van toxische materialen. Tot slot hebben NiMH batterijen minder last van zelfontlading dan NiCd batterijen.

 

 

Varta NiMH batterijen

 

NiMH batterijen van Varta

 

Bij Elfa hebben we ook NiMH batterijen van verschillende merken, zoals de oplaadbare NiMH batterijen van Varta, met een spanning van 1,2V en een capaciteit van 3Ah. Deze staan bekend om hun efficiëntie, duurzaamheid en kwalitatief hoogwaardige materialen. Het merk Varta komt uit Duitsland en behoort wereldwijd tot de topfabrikanten van batterijen.

 

NiMH batterijen hebben echter ook een nadeel. Zo zijn ze ongeschikt in ruimtes en landen waar hitte en kou is. Bewaar deze batterijen daarom bij voorkeur in een koele omgevingstemperatuur (>1 en < 25 draden). Bij lage temperaturen verliest de batterij namelijk zijn lading en bij hoge temperaturen raakt de batterij beschadigd.

 

 

Ons assortiment NiMH batterijen

 

 

Veelgestelde vragen

 

 

Vragen over NiCd batterijen?

Voor vragen over de nikkel-cadmium batterij kunt u uiteraard contact met ons opnemen. Het handigste is om onderstaand formulier in te vullen. Wij zullen vervolgens contact met u opnemen.

Helaas levert Elfa alleen aan zakelijke klanten. We willen u daarom vriendelijk verzoeken om uw elektrotechnisch installateur contact met ons te laten opnemen. Op deze manier kunnen we u alsnog helpen.

Bedankt voor uw begrip.

reCAPTCHA is required.
Inschrijven voor de nieuwsbrief: