Loodaccu


De loodaccu werd al in 1859 uitgevonden. Ondanks het lange bestaan, is het nog steeds de meest gebruikte oplaadbare accu. Vanwege de simpele opbouw, de relatief lage prijs en het feit dat ze een hoge elektrische stroom en een hoge spanning kunnen leveren.

 

Accu’s voor professioneel gebruik

Loodaccu’s zijn een bepaald type (herlaadbare) accu’s die veelal worden gebruikt in industriële toepassingen. Door middel van een elektrolyt van zwavelzuur en loodoxide hebben loodaccu’s een hoge energiedichtheid en een langere levensduur dan sommige andere accusoorten.

 

Dit type accu’s worden vaak gebruikt in voertuigen die grote hoeveelheden energie nodig hebben, zoals schepen en vliegtuigen. Daarnaast worden ze ook toegepast bij elektrische systemen, zoals alarmen.

 

Elfa levert loodaccu’s voor onderstaande markten:

 • Telecommunicatie;
 • Datacenters;
 • Beveiligingssystemen;
 • Spoorwegen, defensie;
 • Energie- en distributiecentrales;
 • Smart Grids.

 

Verschillende soorten

Bij Elfa beschikken we over VRLA (Valve Regulated Lead Acid) accu’s, ook wel bekend als SLA (Sealed Lead Acid) accu’s. Deze accu’s hebben we van verschillende merken. Deze accusoort beschikt over een vast elektrolyt. Voor het immobiliseren van het elektrolyt kennen we twee technieken: Gel en AGM.

 

Beide varianten hebben een gesloten behuizing met zelfsluitende ventielen, wat zorgt voor een onderhoudsvrije, veilige en ook duurzame accu. De gel en AGM accu’s verschillen echter van elkaar qua elektrolyt en separator. Van onder andere FIAMM en Yuasa hebben we deze accusoorten.

 

FIAMM logo                 Yuasa logo

 

 

AGM-accu

De AGM (Absorbing Glass Material) accu is een technologie waarbij het zuur opgesloten zit in glasvezel. Dit accuzuur heeft een vaste vorm, waardoor het nooit meer bijgevuld hoeft te worden. Daarnaast is de accu gasdicht, lekvrij en in elke richting bruikbaar.

 

De interne weerstand bij AGM-accu’s is laag en ze kunnen een hoge spanning leveren. Daarnaast zijn ze vrij goed bestand tegen hoge en lage temperaturen, hebben ze weinig zelfontlading en gaan ze veel cycli mee.

 

Voordelen AGM-accu:

 • Geringe zelfontlading;
 • Veel cycli;
 • Volledig onderhoudsvrij;
 • Tot wel 80% te ontladen;
 • In iedere positie (behalve ondersteboven) te monteren;
 • Milieuvriendelijk vanwege recyclebaarheid.

 

Nadelen AGM-accu:

 • Presteert slecht bij warmte;
 • Zwaar.

 

 

FIAMM AGM loodaccu’s

 

FIAMM loodaccu

 

FIAMM Pb accu 12V 9Ah High Rate L151 B65 H94 faston6,3

 

Deze loodaccu van FIAMM kan maximaal presteren in veeleisende toepassingen. Denk hierbij aan UPS-systemen, noodverlichting en tractietoepassingen. De accu van FIAMM kan overigens diep worden ontladen, mocht dat nodig zijn. Daarnaast is de accu geschikt voor lucht, zee, rail en weg-transport (non-hazardous). Verder is de accu 100% recyclebaar.

 

 

FIAMM AGM loodaccu

Fiamm Pb accu 12V 7200mAh standard L151 B65 H94 faston6

 

 

Weer een andere loodaccu van FIAMM, is de Fiamm Pb accu 12V 7200mAh standard L151 B65 H94 faston6,3. Deze accu is goed bestand tegen zelfontlading en bij noodgevallen kunnen ze ook diep ontladen worden. Bij vrijwel elke noodstroomvoorziening kan deze accu worden gebruikt.

 

Yuasa AGM loodaccu

 

Yuasa AGM loodaccu

 

Yuasa NP7-12 Pb accu 12V 7Ah L151 B65 H98

 

De Yuasa 12V 7Ah AGM accu is een kwalitatieve, efficiënte en milieubewuste toepassing. De batterijen van Yuasa worden sinds 1979 gemaakt in De Verenigde Staten. Ze staan ook wel bekend als powersports batterijen.

 

 

 

Gel-accu

Het verschil tussen AGM accu’s en gel-accu’s, is dat bij gelaccu’s een siliconensamenstellingen aan het accuzuur wordt toegevoegd. Daardoor verandert het elektrolyt in een gel en kan de accu niet meer lekken.

 

Zuurstofgas maakt in deze accu’s kanaaltjes in de gel, van de positieve plaat naar de negatieve plaat. Zo komt het in aanraking met het waterstofgas en wordt het recombineerd tot water.

 

Gel-accus hebben een uitstekende capaciteit en kunnen zeer goed tegen te hoge ontlading.

 

Voordelen van gel-accu’s:

 • Relatief lage prijs;
 • Geringe zelfontlading;
 • Diepe ontlading mogelijk;
 • Veel cycli;
 • Onderhoudsvrij en gesloten;
 • Milieuvriendelijk vanwege recyclebaarheid.

 

Nadelen van de gel-accu’s:

 • Stelt eisen aan lader;
 • Laadspanning aanpassen bij hoge temperaturen;
 • Heeft intern lichte overdruk;
 • Gevoelig voor diep ontladen.

 

 

Mastervolt gel loodaccu’s

Bij Elfa beschikken we over meerdere typen gel-accu’s. Dit type accu van Mastervolt is een oplaadbare loodaccu die gemaakt is van hoogwaardig materiaal. Vaak wordt dit type toegepast in noodstroomsystemen, heftrucks en alarmsystemen.

 

 

Gel loodaccu Mastervolt

 

Mastervolt Pb accu 12V 200Ah Gel tractie

 

De Mastervolt Pb accu 12V 200Ah Gel tractie is een andere oplaadbare gelaccu met een nominale spanning van 12 volt. Het is ideaal voor professioneel gebruik op plekken waar niet op de conventionele manier elektriciteit kan worden opgewekt of worden ontvangen.

 

Sonnenschein

Naast Mastervolt is Sonnenschein een bekende naam als het gaat om gelaccu’s. De accu’s van dit merk zijn zeer betrouwbaar, ook in niet optimale omstandigheden. Een van de modellen die wij in ons assortiment hebben, is de A512/55 A.

 

Gel loodaccu Sonnenschein

 

Sonnenschein A512/55 A

 

 

Belangrijk verschil tussen gel en AGM

Zowel AGM- als gel-accu’s zijn zogenaamde recombinatieaccu’s. Dit accutype heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere varianten. Zo kan er bij beschadiging van een recombinatieaccu geen accuzuur vrijkomen.

 

Elfa ziet dat de termen AGM en gel soms onzorgvuldig en door elkaar gebruikt worden. AGM-accu’s, die pas twintig jaar na de gel-accu op de markt kwamen, worden ten onrechte soms ook gel-accu’s genoemd. Dat is een probleem voor het veilig en langdurig functioneren van de accu’s.

 

AGM en gel stellen namelijk zeer afwijkende eisen aan zowel de laadspanning als de temperatuur. Onze specialisten adviseren u in ieder geval graag bij het maken van de juiste keuze voor uw toepassing.

 

 

 

 

Veelgestelde vragen over loodaccu’s

 

 

Onze specialisten staan voor u klaar

Heeft u vragen over een van onze loodaccu’s of wilt u graag weten of een AGM- of gel-accu het meest geschikt is voor uw toepassing? Neem dan gerust contact met ons op! Onze experts helpen u graag verder. Het makkelijkste is om onderstaand formulier in te vullen, wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

 

Helaas levert Elfa alleen aan zakelijke klanten. We willen u daarom vriendelijk verzoeken om uw elektrotechnisch installateur contact met ons te laten opnemen. Op deze manier kunnen we u alsnog helpen.

Bedankt voor uw begrip.

reCAPTCHA is required.
Inschrijven voor de nieuwsbrief: