Lithium batterijen


Lithium batterijen, een veelgebruikte niet-oplaadbare batterijsoort die bekendstaat om een hoge energiedichtheid en uitzonderlijke prestaties bij lage temperaturen. Hierdoor worden ze vaak gebruikt in industriële elektronica, zoals meetinstrumenten en trackingsystemen. Lees hier alle details over lithium batterijen, evenals het aanbod van Elfa.

 

 

Lithium batterijen uitgelegd: wat moet u weten?

Een (niet-oplaadbare) lithium batterij is een batterijtype dat gebruikmaakt van lithiummetaal of lithiumverbindingen als anode. Ze staan onder andere bekend om een hoge energiedichtheid, wat ze ideaal maakt voor compacte, energie-intensieve apparaten. Ook blijven ze goed presteren bij zeer lage of zeer hoge temperaturen.

 

Als lithium batterijen eenmaal zijn ontladen, zijn ze bedoeld om te worden weggegooid. Ze hebben een hogere spanning per cel (meestal rond de 3,6V) dan de standaard alkaline batterijen, wat betekent dat ze een grotere hoeveelheid energie kunnen leveren.

De lithium batterijen van Elfa

Om ervoor te zorgen dat we altijd een geschikte batterij hebben voor onze klanten, hanteren we een breed aanbod aan diverse lithium batterijen. We beschikken dan ook over meerdere merken, waaronder Tadiran en Saft.

 

Tadiran lithium batterij

 

Tadiran Lithium batterij 3,6V SL760S Xtra AA basis snelstart

 

Een voorbeeld van een lithium batterij van Tadiran, is de 3,6V SL760S Xtra AA basis snelstart. Deze Lithium Thionyl Chloride batterij heeft een capaciteit van 3,6V en 2,2Ah in een AA-formaat.

 

Tadiran staat bekend als producent van hoogvermogen Li-Thionyl Chloride batterijen, die tot de meest krachtige en betrouwbare op de markt behoren. Ze hebben bewezen meer dan 20 jaar lang te kunnen presteren in zelfs de meest veeleisende omstandigheden.

 

Saft lithium batterij

 

Saft Lithium batterij AA-basis 3,6V LS14500CFG

 

Ook Saft beschikt over hoge kwaliteit lithium batterijen, zoals de AA-basis 3,6V LS14500CFG. Deze batterij van Saft, met een capaciteit van 3,6V en 2,6Ah, staat bekend om zijn efficiëntie, milieuvriendelijkheid en hoogwaardige kwaliteit. De LS 14500-cel van Saft is bij uitstek geschikt voor langetermijntoepassingen (meestal van 5 tot 20+ jaar), met lage basisstromen en periodieke pulsen.

Ik sta voor u klaar

Daan Schutte, Sales Director Elfa

Daan Schutte

Sales Director

Heeft u een vraag?
Mail of bel mij gerust!

Waarom kiezen voor lithium batterijen? De voordelen uitgelicht

Niet-oplaadbare lithium batterijen beschikken over verschillende voordelen die mogelijk van belang zijn voor uw toepassing.

 

Lange levensduur: Ze kunnen energie lang opslaan met een zeer lage zelfontladingssnelheid, waardoor ze jarenlang kunnen functioneren zonder vervangen te hoeven worden.

 

Hoge energiedichtheid: Lithium batterijen hebben een hoge energiedichtheid, wat betekent dat ze meer energie kunnen opslaan in een kleinere ruimte in vergelijking met andere batterijtypen.

 

Breed temperatuurbereik: Ze werken betrouwbaar onder een breed scala van temperatuurcondities, van zeer koud tot zeer warm, wat ze ideaal maakt voor gebruik in extreme omgevingen.

 

Constante spanning: Lithium batterijen bieden een vrij constante spanning gedurende de gehele levensduur, wat zorgt voor betrouwbare prestaties van de apparaten waarin ze worden gebruikt.

 

Lichtgewicht: Ze zijn relatief licht van gewicht, wat ze ideaal maakt voor draagbare apparaten waar gewicht een belangrijke factor is.

Overwegingen voor gebruik: een blik op de potentiële nadelen

Lithium batterijen zijn, net als alles, niet zonder gebreken. Hoewel ze zeker hun sterke punten hebben, moeten we ook rekening houden met de nadelen. Hoe zwaar deze nadelen meewegen, is afhankelijk van de toepassing waar de batterijen voor gebruikt moeten worden.

 

Kosten: In vergelijking met andere soorten batterijen kunnen lithium batterijen duurder zijn in aanschaf. Dit kan een factor zijn, vooral bij toepassingen die grote aantallen batterijen vereisen.

 

Milieukwesties: Ondanks dat ze efficiënt en krachtig zijn, bevatten lithium batterijen materialen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu als ze niet correct worden weggegooid. Recyclen is mogelijk, maar vereist gespecialiseerde faciliteiten.

 

Veiligheidsrisico’s: Onder bepaalde omstandigheden, zoals beschadiging of blootstelling aan hoge temperaturen, kunnen lithium batterijen gevaarlijke chemicaliën lekken of zelfs brand veroorzaken.

 

Regelgeving en transport: Vanwege de chemische samenstelling zijn er strikte regels voor het transport en de verzending van lithium batterijen, wat logistieke uitdagingen kan opleveren. Lithium batterijen vallen namelijk onder ‘dangerous goods’. De fabrikanten van lithium batterijen leveren wel certificaten mee conform wet- en regelgeving, al worden dangerous goods niet door alle transporteurs geaccepteerd.

 

Beperkte stroomafgifte: Hoewel de energiedichtheid hoog is, zijn sommige lithium batterijen niet ontworpen voor toepassingen die een hoge stroomafgifte vereisen.

De oplaadbare batterijsoorten

Naast de standaard niet-oplaadbare lithium batterijen bestaan er ook oplaadbare varianten, zoals Lithium-Ion (Li-Ion), Lithium IJzer Fosfaat (LiFePO4) en Lithium Polymeer (LiPo) batterijen. Deze oplaadbare types bieden de flexibiliteit om herhaaldelijk gebruikt te worden, wat ze duurzamer en kosteneffectiever maakt voor toepassingen met een hoog energieverbruik.

 

Elk type heeft zijn unieke eigenschappen en voordelen, zoals een hogere energiedichtheid, langere levensduur en betere veiligheidsprofielen, waardoor ze geschikt zijn voor een breed scala aan toepassingen.

 

Veelgestelde vragen

 

Uw sleutel tot de ideale oplossing

Alle batterijen die wij voeren zijn geschikt voor professionele toepassingen. We helpen u graag verder bij het kiezen van de juiste lithium batterij voor uw toepassing. Onze specialisten hebben namelijk jarenlange ervaring en adviseren u graag, ook over andere batterijsoorten.

 

Vul het contactformulier in en laat ons team van experts u voorzien van een energieoplossing op maat, die perfect aansluit bij uw bedrijfsbehoeften.

 

Helaas levert Elfa alleen aan zakelijke klanten. We willen u daarom vriendelijk verzoeken om uw elektrotechnisch installateur contact met ons te laten opnemen. Op deze manier kunnen we u alsnog helpen.

Bedankt voor uw begrip.

reCAPTCHA is required.
Inschrijven voor de nieuwsbrief: