Niet-oplaadbare batterijtypen


De juiste keuze maken in accu’s en batterijen vraagt om vakkennis. De stroombron moet immers exact aansluiten bij het stroomverbruik, de gebruikssituatie en het budget. Bij Elfa is de ervaring en expertise aanwezig die we graag delen met onze klanten.

 

 

 

Tadiran batterijen soorten

Een specifieke toepassing vergt een specifieke batterij

 

Batterijen soorten

Elfa is van huis uit batterijenfabrikant en inmiddels importeur van een enorm breed scala aan primaire (niet oplaadbare) batterijen. Dat betekent dat hier niet alleen heel veel expertise aanwezig is, maar ook dat feitelijk voor iedere vraag een oplossing aanwezig is óf ontwikkeld kan worden. Er zijn dan ook veel batterij soorten die qua eigenschappen van elkaar kunnen verschillen. Een batterij die gebruikt kan worden bij -20˚C, een batterij die een hoge piek in de vraag aan kan of een alkaline-batterij tegen een zo laag mogelijke prijs? Een aantal soorten batterijen zullen hier behandeld worden. Dit zijn de alkaline, primaire lithium en zinc air-alkaline batterijen.

 

Alkaline batterijen

Alkaline batterijen zijn de meest gebruikte soorten batterijen. De alkaline variant levert veel energie, ook bij lagere temperaturen. Deze batterijen zijn geschikt voor eenmalig gebruik en hebben de laagste aanschafprijs en een lage zelfontlading. Ze zijn zeer geschikt voor apparaten die langdurig weinig stroom verbruiken.

 

Voor dit type is het bedrijf Duracell de bekendste batterijenproducent. Maar inmiddels zijn er naast Duracell veel meer producenten die goede alkalinebatterijen produceren. Denk aan Panasonic en Energizer. Elfa kan ook de Procell batterijen voor professioneel grootverbruik leveren. Deze productlijn vervangt de Duracell Industrial batterijen. Het gaat om goed presterende, eenvoudig verpakte alkalinebatterijen voor grootverbruik.

 

Procell batterijen

Procell batterijen van Duracell zijn speciaal gemaakt voor professioneel gebruik.

 

In het kort:

 • Geschikt voor toepassingen waarbij de gebruikte stroom gewoonlijk laag is, zoals apparaten die tijdens het gebruik niet veel stroom verbruiken of periodiek worden gebruikt, zoals afstandsbedieningen of radio’s

 

Voordelen in het kort:

 • Goede houdbaarheid.
 • Werken goed op lagere temperaturen.
 • Aanzienlijk goedkoper dan lithium-batterijen

 

Nadelen in het kort:

 • Gaan niet lang mee in toepassingen die hoge opstartvereisten hebben of die veel stroom verbruiken tijdens gebruik. Andere soorten batterijen zijn hier een betere optie.

 

Lithium batterijen

Lithium batterijen zijn ook voor eenmalig gebruik. Een onderscheidend punt, is het feit dat ze tot wel 7x langer mee gaan dan de alkaline variant. Waar een veel hoger piekvermogen gevraagd wordt, is lithium de oplossing. Denk bijvoorbeeld aan alarmsystemen, apparaten voor automotive en draadloze sensoren. Elfa levert onder meer lithium-batterijen van Tadiran; de beste kwaliteit lithium-batterijen ter wereld. Dankzij de zeer hoge kwaliteitsnorm levert Tadiran haar lithium batterijen aan o.a. de lucht- en ruimtevaartindustrie. Een veel gebruikte lithium variant van Tadiran is de SL2780S. Dit is Li-ThionylChloride batterij, de krachtigste en betrouwbaarste batterijen die in staat zijn om meer dan 20 jaar onder de meest uitdagende omstandigheden te werken.

 

Tadiran lithium batterij

Tadiran Lithium batt 3,6V SL2780S D basis high capacity

 

Ook leveren wij de lithiumbatterijen van de hightech-batterijenfabrikant Saft, die specialistische batterijen voor o.a. luchtvaart, spoorwegen, ruimtevaart, defensie en noodstroomsystemen produceert. De LS batterijsoort kenmerkt zich met een lange levensduur, namelijk van 3 tot 15 jaar. Hieronder zie je een voorbeeld van deze specifieke soort batterij.

Saft batterij

De Saft Lithium batt 3,6V LS17330 CNA 2/3AA basis

 

Maar Elfa ziet dat lithium tegenwoordig steeds vaker wordt gebruikt in consumentenapparatuur zoals bij draadloze alarmsystemen en op plaatsen waar de temperatuur een issue is. Lithium heeft immers een temperatuursbereik van – 20 tot +40 graden Celsius. Naast Tadiran en Saft is Energizer een voorbeeld van een merk dat hoogwaardige lithium batterijen levert. Elfa kan ook Energizer lithium-batterijen leveren en heeft keuze uit verschillende chemieën zoals Lithium Manganese Diocide (Li-MnO2) en Lithium Thionyl Chloride (Li-SOCI2).

 

Energizer lithium batterij

 

De Energizer lithium batterij is krachtig en presteert onder extreme omstandigheden. 

 

In het kort:

 • Toepassing in onder meer: Water-, gas- en elektriciteitsmeters, alarmsensoren, track & trace gps-modulen
 • Met name industrieel gebruik

 

Voordelen in het kort:

 • Gaan tot 7 keer langer mee dan alkalinebatterijen
 • Zeer lage zelfontlading (<1% per jaar @ 20ºC)
 • Uitstekende temperatuur specificaties (-60 +150ºC)
 • Behoudt de capaciteit bij temperaturen onder nul

 

Nadelen in het kort:

 • Gevaarlijk bij misbruik, (onderling) opladen, diepontladen
 • Aanzienlijk duurder dan andere soorten batterijen, zoals de alkaline varianten.

 

Zinc air-alkaline batterijen

De wereld vraagt steeds meer accu- en batterijoplossingen en fabrikanten komen dan ook met nieuwe chemische samenstellingen. Elfa volgt hier de laatste ontwikkelingen. Elfa ziet allerlei nieuwe batterij-technologiën in ontwikkeling, zoals Sodium-ion, Lithium-sulfur en Solid-state-batterijen. Het zijn interessante ontwikkelingen en Elfa houdt alles nauwlettend in de gaten.

 

Een bepaald type dat wat extra aandacht verdient, zijn de Zinc air-alkaline batterijen van Cegasa. Ze bieden een extreem hoge energiedichtheid en een hoge uitgangsspanning en stabiliteit tijdens de gehele ontlading. Ze staan dan ook bekend om de hoge kwaliteit, duurzaamheid en lange levensduur.

 

 

Cegasa E/Z8 6/50

 

Cegasa E/Z8 6/50

 

Elfa biedt in primaire batterijen de volgende soorten chemie:

 • Alkaline
 • Lithium
 • Lithium/Iron Disulfide
 • Lithium Manganese Dioxide
 • Lithium Poly-Carbon Monofluoride
 • Lithium Thionylchloride
 • SilverOxide
 • Zinc air-alkaline

 

Elfa biedt in primaire batterijen de volgende formaten:

 • A
 • AA
 • AAA
 • AAAA
 • C
 • Coin / knoop
 • D
 • E
 • N

 

Batterij pack op maat

Elfa biedt naast de standaard maten primaire batterijen ook nog allerlei andere soorten batterijen met eigen IEC-codes of ANSI-codes. Soms bieden standaard formaten geen goede oplossing. Elfa kan daarom in haar eigen assemblage-afdelingen ook een batterij pack op maat maken. Batterij packs worden gemaakt van merken als Saft, Tadiran, Panasonic en Varta. Interesse? Neem gerust contact met ons op!

 

Recyclen

Lege batterijen kunnen het best teruggenomen worden. De Stibat (Stichting Batterijen) coördineert de inzameling van lege batterijen in Nederland. Lege batterijen inleveren is goed voor het milieu en het inleveren is dan ook de eerste stap in het succesvol kunnen recyclen. Volle inzameltonnen en -dozen worden opgehaald door Stibat. De lege batterijen worden vervolgens gesorteerd en ter recycling aangeboden bij geselecteerde recyclers in Europa.

 

Veelgestelde vragen over primaire batterijen

 

 

Meer info over onze batterij soorten

Voor tekst en uitleg over de verschillende batterij soorten, recycling of over Elfa zelf, kunt u altijd contact met ons opnemen. Onze experts staan voor u klaar en helpen u graag verder. De expertise van Elfa komt door ruime kennis en ervaring binnen het vakgebied. Dick Vleeskruijer, senior consultant binnen Elfa, is een van deze experts.

 

 

Over Elfa

Elfa bestaat al meer als 100 jaar. Gedurende deze jaren is Elfa uitgegroeid tot een expert op het gebied van accu’s, batterijen en verlichtingsproducten voor de zakelijke markt.

 

 

We begrijpen dat de zakelijke klant hoge eisen stelt aan de producten die ze willen gebruiken in hun bedrijfsprocessen. Dat is voor ons geen probleem. Met een breed scala aan A-merken en maar liefst 3 eigen productielocaties, vinden wij altijd de oplossing die u zoekt. Hieronder ziet u een aantal klanten van Elfa.

 

Klanten van Elfa

 

Ben jij op zoek naar meer informatie over de batterijen van Elfa? Vul hieronder het contactformulier in, wij zullen vervolgens contact met u opnemen.

 

Helaas levert Elfa alleen aan zakelijke klanten. We willen u daarom vriendelijk verzoeken om uw elektrotechnisch installateur contact met ons te laten opnemen. Op deze manier kunnen we u alsnog helpen.

Bedankt voor uw begrip.

reCAPTCHA is required.
Inschrijven voor de nieuwsbrief: