ATEX Verlichting


Als u werkt in een explosiegevaarlijke omgeving dan is ATEX gecertificeerde verlichting een absolute vereiste. Elfa biedt een ruime keuze explosieveilige verlichting van gerenommeerde merken. Dat varieert van compacte ATEX hoofd- en handlampen tot grote  werkverlichting. Bij het uitkiezen van de juiste ATEX lamp is het raadzaam u te laten adviseren door een expert.

 

Atex verlichting voor professioneel gebruik

 

Explosiegevaar

Binnen veel bedrijven zijn explosiegevaarlijke omgevingen. Bedrijven die er mee te maken hebben zitten onder andere in de (petro)chemie, verf-, papier- en houtverwerkingsindustrie. Explosieve atmosferen kunnen ontstaan door brandbare gassen, damp, nevel of zelfs stof. Vanaf een bepaalde hoeveelheid kan een aanraking met zuurstof én een ontstekingsbron tot een explosie leiden. Natuurlijk wilt u voorkomen dat de verlichting die u in dergelijke omgevingen gebruikt de juiste ‘ontstekingsbron’ is. Een simpele lamp kan dat bijvoorbeeld al zijn. Voor deze gevaarlijke omgevingen is daarom speciale ATEX verlichting ontwikkeld. ATEX staat hier voor de Franse benaming ATmosphères EXplosibles en wordt als synoniem gebruikt voor twee Europese richtlijnen op het gebied van explosiegevaar onder atmosferische omstandigheden.

 

Over ATEX verlichting

ATEX staat voor alles wat te maken heeft met explosieveiligheid. Dit is uiteraard van groot belang, aangezien de schade door een explosie aan zowel mensen als installaties enorm kan zijn. Ook de Europese Unie zag hiervan het belang, die vervolgens twee ATEX richtlijnen heeft opgezet. Een van deze richtlijnen schrijft voor dat er maatregelen moeten worden genomen door werkgevers om werknemers veilig te laten werken in gebieden met explosiegevaar. De juiste kennis over explosieveiligheid is hier een voorbeeld van.

 

ATEX richtlijnenAtex icoon

Allereerst de ATEX 114 richtlijn (2014/34/EU en voorheen ATEX 95) die voorschrijft aan welke normen elektrische apparatuur en niet-elektrische producten moeten voldoen die worden gebruikt in explosiegevaarlijke omgevingen. Deze richtlijn is voornamelijk van toepassing op fabrikanten. Daarnaast is de ATEX 115 richtlijn (199/92/EG en voorheen ATEX 137) die beschrijft de veiligheidseisen die van toepassing zijn op werkplekken met een explosiegevaar. In Nederland is deze richtlijn verwerkt in de Arbowetgeving en is dus voor werkgevers zeker niet vrijblijvend.

 

ATEX lampen van gerenommeerde merken

Een ATEX lamp is onmisbaar voor alle werkzaamheden in explosiegevaarlijke omgevingen. Elfa biedt een ruime keuze explosieveilige ATEX verlichting van gerenommeerde merken. Dat varieert van compacte hoofdlampen en handlampen tot werkverlichting.

Atex hoofdlamp van Energizer

Energizer Atex Z0 130Lm hoofdlamp exc.3xAAA

 

Qua hoofdlampen is de variant van Energizer een aanrader. Deze hoofdlamp is voor explosieveilige toepassingen. Met deze lamp wordt het licht gericht naar waar u kijkt, waardoor de u de handen vrij heeft. Uitstekend voor professioneel gebruik in een explosiegevaarlijke omgeving (zone 0).

 

Atex lamp van Mica

Mica handlamp IL-800 LED EM AtexZone1,Z21 N inc.1xNiMH

 

Ook Mica beschikt over hoogwaardige ATEX verlichting. Zo is de handlamp serie IL-800 uiterst betrouwbaar, gebruiksvriendelijk en duurzaam. Gedimd kan de krachige LED lamp een brandduur van 12 uur bedragen. Deze lamp is gecategoriseerd in ATEX zone 1.

 

Zones voor explosiegevaar

Houd bij de keuze van een ATEX lamp overigens niet alleen rekening met de prijs, het al dan niet oplaadbaar zijn, de waterdichtheid en de lichtopbrengst.  Ook de ATEX zone waarvoor deze is goedgekeurd is van groot belang. De zones met gasexplosiegevaar worden aangeduid met zone 0, 1 of 2. De zones met stofexplosiegevaar worden aangeduid met zone 20, 21 of 22. Deze zones geven aan in hoeveel procent van de tijd explosiegevaar zich voordoet. Waarbij zowel gas als stof een lager getal duidt op het vaker aanwezig zijn van explosiegevaar.

 

Gasexplosie gevaar

 

Goed advies hierin is essentieel. Ook bij de keuze voor batterijen, want de lampen zijn alleen 100% veilig als de batterijen worden gebruikt die in het certificaat worden genoemd.

 

Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding voor Atex verlichting

Het brede assortiment van Elfa Elementenfabriek omvat ATEX verlichting van Energizer, Mica, Peli en Petzl. Daarbij gaat het om hoofdlampen, hand- en zaklampen en werkverlichting. Van Peli en Mica zijn oplaadbare varianten verkrijgbaar. Feitelijk heeft Elfa met dit assortiment op iedere vraag van bedrijven en hulpdiensten een antwoord en kan het in alle ATEX zones veilige verlichting verzorgen. Ook heeft Elfa sinds kort ATEX verlichting van COAST. Dit Amerikaanse merk blinkt uit in een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en vormt zo een goede aanvulling op de lampen die al beschikbaar waren.

 

Neem contact op voor meer informatie

Voor alle vragen omtrent ATEX verlichting kunt u contact met ons opnemen. Denk hierbij aan meer informatie over ons productassortiment of over de verschillende ATEX zones voor gasexplosie. Onze experts delen graag hun expertise met u. Neem overigens een kijkje in ons assortiment voor ons gehele aanbod van Atex.

 

Ons assortiment

 

Het is tevens mogelijk om contact met ons op te nemen via onderstaand contactformulier. U kunt eventueel alvast een vraag stellen.

 

Helaas levert Elfa alleen aan zakelijke klanten. We willen u daarom vriendelijk verzoeken om uw elektrotechnisch installateur contact met ons te laten opnemen. Op deze manier kunnen we u alsnog helpen.

Bedankt voor uw begrip.

reCAPTCHA is required.
Inschrijven voor de nieuwsbrief: