Naar de webshop

ATEX Verlichting


Als u werkt in een explosiegevaarlijke omgeving dan is ATEX gecertificeerde verlichting een absolute vereiste. Elfa biedt een ruime keuze explosieveilige verlichting van gerenommeerde merken. Dat varieert van compacte ATEX hoofd- en handlampen tot grote  werkverlichting. Bij het uitkiezen van de juiste ATEX lamp is het raadzaam u te laten adviseren door een expert.

 

 

Explosiegevaar

Binnen veel bedrijven bestaan explosiegevaarlijke omgevingen. Bedrijven die er mee te maken hebben zitten onder andere in de (petro)chemie, verfindustrie, papierindustrie en houtverwerkende industrie. Explosieve atmosferen kunnen ontstaan door brandbare gassen, damp, nevel of zelfs stof. Als hiervan genoeg aanwezig is kan dit, vermengd met zuurstof én een ontstekingsbron tot een explosie leiden. Natuurlijk wilt u voorkomen dat de verlichting die u in dergelijke omgevingen gebruikt de bewuste ‘ontstekingsbron’ is. Een gewone lamp kan dat zeker zijn. Daarom is er voor deze gevaarlijke omgevingen speciale ATEX verlichting ontwikkeld. ATEX staat hier voor de Franse benaming ATmosphères EXplosibles en wordt als synoniem gebruikt voor twee Europese richtlijnen op het gebied van explosiegevaar onder atmosferische omstandigheden.

 

ATEX richtlijnen

Allereerst de ATEX 114 richtlijn (2014/34/EU en voorheen ATEX 95) die voorschrijft aan welke normen elektrische apparatuur en niet-elektrische producten moeten voldoen die worden gebruikt in explosiegevaarlijke omgevingen. Deze richtlijn is voornamelijk van toepassing op fabrikanten. Daarnaast is de ATEX 115 richtlijn (199/92/EG en voorheen ATEX 137) die beschrijft de veiligheidseisen die van toepassing zijn op werkplekken met een explosiegevaar. In Nederland is deze richtlijn verwerkt in de Arbowetgeving en is dus voor werkgevers zeker niet vrijblijvend.

 

ATEX verlichting van gerenommeerde merken

Een ATEX lamp is onmisbaar voor alle werkzaamheden in explosiegevaarlijke omgevingen. Elfa biedt een ruime keuze explosieveilige verlichting van gerenommeerde merken. Dat varieert van compacte ATEX hoofdlamp van Energizer en handlampen als de MICA IL-800, tot werkverlichting als de Peli 9455. Houd bij de keuze van een ATEX lamp overigens niet alleen rekening met de prijs, het al dan niet oplaadbaar zijn, de waterdichtheid en de lichtopbrengst, maar ook zeker met de ATEX zone waarvoor deze is goedgekeurd. De zones met gasexplosiegevaar worden aangeduid met zone 0, 1 of 2. De zones met stofexplosiegevaar worden aangeduid met zone 20, 21 of 22. Deze zones geven aan in hoeveel procent van de tijd explosiegevaar zich voordoet. Waarbij zowel gas als stof een lager getal duidt op het vaker aanwezig zijn van explosiegevaar.

 

 

Goed advies hierin is essentieel. Ook bij de keuze voor batterijen, want de lampen zijn alleen 100% veilig als de batterijen gebruikt worden die in het certificaat genoemd worden. Als u graag meer informatie wilt hebben, neemt u dan contact met ons op. Onze experts delen graag hun expertise met u.

 

Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding

Het brede assortiment van Elfa Elementenfabriek omvat ATEX lampen van Energizer, Mica, Peli en Petzl. Daarbij gaat het om hoofdlampen, hand- en zaklampen en werkverlichting. Van Peli en Mica zijn oplaadbare varianten verkrijgbaar. Feitelijk heeft Elfa met dit assortiment op iedere vraag van bedrijven en hulpdiensten al een antwoord en kan het in alle ATEX zones veilige verlichting verzorgen. Ook heeft Elfa sinds kort ATEX verlichting van COAST. Dit Amerikaanse merk blinkt uit in een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en vormt zo een goede aanvulling op de lampen die al beschikbaar waren.

 

Inschrijven voor de nieuwsbrief: