Lithium IJzer Fosfaat batterij (LiFePO4)


Een Lithium IJzer Fosfaat batterij (LiFePO4 of LFP) kennen we sinds 1996. Deze accu-chemie biedt duidelijke voordelen. Zo zijn de LiFePO4 cellen aanzienlijk veiliger dan LiCoO2 cellen en vergeleken met loodaccu’s zien we dat bij een LiFePO4-accu meer dan 100% van de nominale capaciteit gebruikt kan worden.

 

 

 

Kenmerken van een lithium ijzer fosfaat batterij

Batterijen en accu's van Elfa

 

 

LiFePO4 batterijen beschikken over verschillende kenmerken die hier verder toegelicht zullen worden.

 

Geen onderhoud: LiFePO4 batterijen hebben geen onderhoud nodig. Het ‘Battery Management System’ zorgt ervoor dat alle cellen evenredig en gebalanceerd geladen worden. Ze mogen in elke positie gemonteerd worden en bovendien hoeft de ruimte niet geventileerd te worden.

 

100% diep ontladen: In tegenstelling tot bijvoorbeeld conventionele loodaccu’s, mogen de LiFePO4 varianten 100% diep ontladen worden. Ondertussen halen zij zeker 5x zo veel cycli als loodaccu’s. Daarnaast hebben dit soort accu’s een zeer hoge energiedichtheid en kennen ze geen giftige, zware metalen. Hierdoor zijn ze een stuk milieuvriendelijker dan NiCad en loodaccu’s. Daarbij zijn deze accu’s licht van gewicht, wat een groot voordeel is ten opzichte van loodaccu’s.

 

Goede prestaties bij kou: LiFePO4 accu’s verliezen, zoals elke accu, capaciteit in koude omgevingen. Echter, het verlies bij deze varianten is minimaal. Bij een temperatuur van -20˚C hebben ze nog altijd een capaciteit van 80%. Ter vergelijking: een goede AGM-loodaccu levert dan slechts 30%. LiFePO4 accu’s zijn toepasbaar bij een temperatuurbereik van -45°C tot +70°C.

 

Onbrandbaar: LiFePO4 cellen (Lithium-fosfaat cellen) zijn onbrandbaar in geval van beschadigingen of verkeerde handelingen tijdens laden en ontladen. Ze kunnen hoge temperaturen weerstaan zonder uit elkaar te vallen of spatten.

 

Langere levensduur: De fosfaat techniek biedt een langere levensduur. LiFePO4 cellen zijn daardoor zeer goed bestand tegen extreme omgevingstemperaturen. Een standaard loodaccu verliest onder het vriespunt haar capaciteit en bij hoge temperaturen vermindert de levensduur aanzienlijk.

 

Voordelen van LiFePO4 batterijen

  • LiFePO4 accu’s hebben geen onderhoud nodig.
  • Mogen in elke positie gemonteerd worden
  • LiFePO4 accu’s mogen 100% diepontladen worden.
  • Halen zeker 5x zo veel cycli als loodaccu’s.
  • Hoge energiedichtheid.
  • Licht van gewicht

 

Nadelen van LiFePO4 batterijen

  • Hoge prijs
  • Beperkt aanbod

 

Meer informatie over een LiFePO4 batterij?

Ben u benieuwd of de lithium ijzerfosfaat batterijen interessant zijn voor u? We helpen u graag verder bij het vinden van een professionele oplossing. Met ruim 100 jaar ervaring zijn we ervan overtuigd dat onze experts u verder kunnen helpen!

Ik sta voor u klaar

Pieter Schutte

Pieter Schutte

CEO

Heeft u een vraag?
Mail of bel mij gerust!

Case study: Portpay

In de Amsterdamse grachten is het altijd erg druk. Dagelijks varen er namelijk duizenden bootjes van bewoners, bezoekers en toeristen. Om veiligheid te behouden en om overlast te voorkomen, worden de vaarbewegingen in de grachten gemonitord. De organisatie Portpay is hiervoor verantwoordelijk.

 

Portpay sensor maakt gebruik van lifepo4 batterijen

Portpay sensor maakt gebruik van LiFePO4 batterijen

 

Portpay gebruikt voor datacollectie onder andere computers met Linux software en camera’s. Deze zijn gericht op belangrijke knooppunten aan de grachten waardoor ze alle relevante data kunnen verzamelen. De verkregen informatie wordt vervolgens verstuurd naar de centrale database.

 

Om ervoor te zorgen dat het systeem 24 uur per dag, 7 dagen per week functioneert, is gekozen voor Lithium ijzerfosfaat batterijtechnologie.

 

Elfa heeft hiervoor een roestvrijstalen behuizing gemaakt met daarin een LiFePO4 accu die voldoet aan de eisen van de klant. Tijdens de zomernachten worden de accu’s 7 uur geladen om vervolgens gedurende de dag 17 uur te functioneren (ontladen).

 

Vanwege de hoge energiedichtheid en snelle laadtijd zijn ze ideaal voor het slimme monitoringsysteem van Portpay.

 

LiFePO4 batterijen en accu’s

Vanwege de vele voordelen van lithium ijzerfosfaat zijn batterijen met deze accu-chemie uitstekend voor gebruik in professionele toepassingen. Elfa biedt dan ook batterijen aan van verschillende merken.

 

Naast de lithium ijzerfosfaat batterijen biedt Elfa nog talloze andere soorten batterijen en accu’s voor professioneel gebruik. Neem gerust een kijkje in ons assortiment!

 

ONS ASSORTIMENT

 

Maatwerk batterij packs

Bij Elfa kunnen ook batterij packs op maat worden gemaakt. Op deze manier kunnen we een specifieke oplossing bieden waar de klant naar op zoek is.

 

De kans bestaat namelijk dat standaard batterijen en accu’s niet precies aansluiten op uw vraag. In onze eigen assemblage afdeling wordt alles specifiek op maat gemaakt. Hierbij wordt rekening gehouden met afmetingen, spanning, capaciteit, connector en afdichting. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie!

 

 

Veelgestelde vragen over Lithium IJzer Fosfaat batterijen:

 

 

Wij staan voor u klaar!

Wilt u nog meer informatie over Lithium ijzer fosfaat (LifePO4) batterij? Neem in dat geval contact met ons op. Het makkelijkste is om onderstaand contactformulier in te vullen. Wij zullen vervolgens contact met u opnemen.

 

reCAPTCHA is required.

Inschrijven voor de nieuwsbrief: