Naar de webshop

Lithium IJzer Fosfaat batterij (LiFePO4)


Een Lithium IJzer Fosfaat batterij (LiFePO4 of LFP) kennen we sinds 1996. Deze accu-chemie biedt duidelijke voordelen. Zo zijn de LiFePO4 cellen aanzienlijk veiliger dan LiCoO2 cellen. En vergelijken we met loodaccu’s, dan zien we dat bij een LiFePO4-accu meer dan 100% van de nominale capaciteit gebruikt worden.

 

 

Prestaties van de LiFePO4 accu’s

In een onderzoeksetting zagen we bij Elfa dat u 2000 tot 5000 cycli mag verwachten van een LiFePO4 accu. De praktijk zal iets lager uitvallen, maar onze metingen laten zien dat dit type accu ruim 75% van zijn capaciteit heeft na 2000 cycli. De LiFePO4 accu’s kunt u zeer snel geladen tot 100% capaciteit als de lader krachtig genoeg is. Daarbij zijn LiFePO4- accu’s aanzienlijk efficiënter in het opslaan van energie vergeleken met loodaccu’s. LiFePO4 accu’s laden met efficiëntie van nagenoeg 100%, waar het merendeel van de loodaccu’s 85% haalt.

 

Goede prestaties bij kou

LiFePO4 accu’s verliezen, zoals elke accu, capaciteit in koude omgevingen. We zien bij de LiFePO4 accu echter dat dit verlies minimaal is. Een LiFePO4-accu biedt bij een temperatuur van -20˚C nog altijd een capaciteit van 80%. Ter vergelijking: een goede AGM-loodaccu levert dan slechts 30% is. LiFePO4 accu’s zijn toepasbaar bij een temperatuurbereik van -45°C tot +70°C.

 

LifePO4 batterij van Maglite

Bij Elfa beschikken we ov

er een interessante lithium ijzerfosfaat batterij van Maglite, die bekendstaat om zijn hoge kwaliteit.

 

Lithium IJzer Fosfaat batterij

 

 

Maglite Magtac LiFePO4 Batterij

 

Daarnaast is de accu van deze batterij duurzaam, oplaadbaar en beschikt deze over een lange levensduur. De LifePO4 accu is gemaakt uit vliegtuigaluminium en is weer- en schokbestendig. Deze batterijen worden gebruikt voor de professionele staaflampen van Maglite.

 

Vele voordelen van een lithium ijzer fosfaat batterij

LifePO4 accu’s hebben geen onderhoud nodig. Het ‘Battery Management System’ zorgt ervoor dat alle cellen evenredig en gebalanceerd geladen worden. LiFePO4 accu’s mogen in elke positie gemonteerd worden en bovendien hoeft de ruimte niet geventileerd te worden.

LiFePO4 accu’s mogen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld conventionele loodaccu’s, 100% diepontladen worden. Ondertussen halen zij zeker 5x zo veel cycli als loodaccu’s. Een LiFePO4-accu heeft een zeer hoge energiedichtheid. LiFePO4 accu’s kennen geen giftige, zware metalen en zijn daarmee in zichzelf een stuk milieuvriendelijker dan NiCad en loodaccu’s. Daarbij zijn deze accu’s licht van gewicht, wat een groot voordeel tis en opzichte van loodaccu’s.

 

LiFePO4 cellen

LiFePO4 cellen (Lithium-fosfaat cellen) zijn onbrandbaar in geval van beschadigingen of verkeerde handelingen tijdens laden en ontladen. Ze kunnen hoge temperaturen weerstaan zonder uit elkaar te vallen of spatten. De fosfaat techniek biedt ook nog eens een langere levensduur. LiFePO4 cellen zijn daardoor zeer goed bestand tegen extreme omgevingstemperaturen. Een standaard loodaccu verliest onder het vriespunt haar capaciteit en bij hoge temperaturen vermindert de levensduur aanzienlijk.

 

Voordelen van LifePO4 batterijen

  • LifePO4 accu’s hebben geen onderhoud nodig.
  • Mogen in elke positie gemonteerd worden
  • LiFePO4 accu’s mogen 100% diepontladen worden.
  • Halen zeker 5x zo veel cycli als loodaccu’s.
  • Hoge energiedichtheid.
  • Licht van gewicht

 

Nadelen van LifePO4 batterijen

  • Hoge prijs
  • Beperkt aanbod

 

Neem contact op voor vragen

Wilt u nog meer informatie over Lithium ijzer fosfaat (LifePO4) batterij? Neem dan gerust  contact met ons op. Het makkelijkste is om onderstaand contactformulier in te vullen. Wij zullen vervolgens contact met u opnemen. We hebben ook nog veel andere soorten accu’s die wellicht interessant zijn voor u. Daarvoor klikt u hier.

 

Inschrijven voor de nieuwsbrief: