Lithium-ijzer-fosfaat batterij (LiFePO4)


Een lithium-ijzer-fosfaat batterij (LiFePO4 of LFP) kennen we sinds 1996. Deze accu-chemie biedt duidelijke voordelen. Zo zijn de LiFePO4 cellen aanzienlijk veiliger dan LiCoO2 cellen en vergeleken met loodaccu’s zien we dat bij een LiFePO4-accu meer dan 100% van de nominale capaciteit gebruikt kan worden.

 

 

 

Kenmerken van een lithium-ijzer-fosfaat batterij

Batterijen en accu's van Elfa

 

 

LiFePO4 batterijen beschikken over verschillende kenmerken die hier verder toegelicht zullen worden.

 

Geen onderhoud: LiFePO4 batterijen hebben geen onderhoud nodig. Het ‘Battery Management System’ zorgt ervoor dat alle cellen evenredig en gebalanceerd geladen worden. Ze mogen in elke positie gemonteerd worden en bovendien hoeft de ruimte niet geventileerd te worden.

 

100% diep ontladen: In tegenstelling tot bijvoorbeeld conventionele loodzuur accu’s, mogen de LiFePO4 varianten 100% diep ontladen worden. Ondertussen halen zij zeker 5x zo veel cycli als loodaccu’s. Daarnaast hebben dit soort lithium accu’s een zeer hoge energiedichtheid en kennen ze geen giftige, zware metalen. Hierdoor zijn ze een stuk milieuvriendelijker dan NiCad en loodaccu’s. Daarbij zijn deze accu’s licht van gewicht, wat een groot voordeel is ten opzichte van loodaccu’s.

 

Goede prestaties bij kou: LiFePO4 accu’s verliezen, zoals elke accu, capaciteit in koude omgevingen. Echter, het verlies bij deze varianten is minimaal. Bij een temperatuur van -20˚C hebben ze nog altijd een capaciteit van 80%. Ter vergelijking: een goede AGM-loodaccu levert dan slechts 30%. LiFePO4 accu’s zijn toepasbaar bij een temperatuurbereik van -45°C tot +70°C.

 

Onbrandbaar: LiFePO4 cellen (lithium-fosfaat cellen) zijn onbrandbaar in geval van beschadigingen of verkeerde handelingen tijdens laden en ontladen. Ze kunnen hoge temperaturen weerstaan zonder uit elkaar te vallen of spatten.

 

Langere levensduur: De fosfaat techniek biedt een langere levensduur. LiFePO4 cellen zijn daardoor zeer goed bestand tegen extreme omgevingstemperaturen. Een standaard loodaccu verliest onder het vriespunt haar capaciteit en bij hoge temperaturen vermindert de levensduur aanzienlijk.

 

Voordelen van LiFePO4 batterijen

 • LiFePO4 accu’s hebben geen onderhoud nodig.
 • Mogen in elke positie gemonteerd worden
 • LiFePO4 accu’s mogen 100% diepontladen worden.
 • Halen zeker 5x zo veel cycli als loodaccu’s.
 • Hoge energiedichtheid.
 • Licht van gewicht

 

Nadelen van LiFePO4 batterijen

 • Hoge prijs
 • Beperkt aanbod

LiFePO4 batterijen en accu’s

Vanwege de vele voordelen van lithium-ijzer-fosfaat zijn batterijen met deze accu-chemie uitstekend voor gebruik in professionele toepassingen. Elfa biedt dan ook batterijen aan van verschillende merken. Een paar LiFePO4 batterijen uit het assortiment van Elfa worden verder toegelicht.

 

Power Sonic

 

Power Sonic lithium ijzer fosfaat batterijen

 

Power Sonic is een toonaangevend merk in de productie van verschillende soorten batterijen en accu’s, waaronder lithium-ijzer-fosfaat batterijen. Het bedrijf heeft meer dan 50 jaar ervaring in de industrie en heeft zich gevestigd als een betrouwbare en kwalitatieve leverancier van stroomoplossingen. Bovendien zijn veel van hun producten gecertificeerd volgens internationale normen, zoals ISO 9001.

 

Power Sonic PSL-SC-12500

Power Sonic LiFePO4 batterij

 

Power Sonic PSL-SC-12500

 

De Power Sonic PSL-SC batterij is een lithium-ijzer-fosfaat batterij dat beschikt over een intelligent battery management system (BMS). Dit BMS bewaakt en reageert op meerdere spannings-, stroom- en temperatuurgebeurtenissen om de prestaties, de levensduur van de batterij en de veiligheid te maximaliseren.

 

Daarnaast gaat deze batterij van Power Sonic langer mee, weegt minder en laadt sneller dan vergelijkbare loodaccu’s. De PSL-SC batterijen kunnen in serie of parallel worden geconfigureerd (afhankelijk van het model).

 

Voltium Energy

Voltium Energy® is een Nederlands bedrijf met meer dan 20 jaar ervaring in de batterij industrie. Op basis van deze ervaring is Voltium Energy begonnen met de ontwikkeling van LiFePO4 batterijen voor de industriële en recreatieve markt.

 

Het doel van Voltium Energy, is om veilige en hoogwaardige batterijen te ontwikkelen met een lange levensduur, die gebruikt kunnen worden voor verschillende toepassingen.

 

Voltium Energy 12.8V 9Ah LiFePO4 batterij

 

Voltium Energy 12.8V 9Ah LiFePO4 batterij

 

Voltium Energy 12.8V 9Ah LiFePO4 batterij

 

De Voltium Energy 12.8V is een LiFePO4 batterij met een ingebouwde SMART BMS. Het SMART BMS heeft een aantal belangrijke functies zoals; celbalancering, temperatuurbeveiliging, overontladingsbeveiliging, diepontladingsbeveiliging, kortsluitbeveiliging en Bluetooth®-monitoring.

 

De LiFePO4 batterij 12.8V 9Ah LiFePO4 batterij kan worden gebruikt in de volgende sectoren:

 

 • Sport en recreatie
 • Mobiliteit
 • Transport
 • Data centrums
 • Medisch
 • Visserij

 

Technische specificaties

 

Onderwerp Hoeveelheid
Nominaal Voltage 12,8V (4S)
Nominaal vermogen (CC 0,2C tot 10V) 9Ah
Nominale Energie 115,2Wh
Interne weerstand ≤20mΩ
Type aansluiting F2 snelon
Levensduur (@DOD 100% bij 1C en ±25°C) >3000
Levensduur (@DOD 100% bij 0,2C en ±25°C) > 6000
Aansluitmogelijkheden 4 in serie OF 4 in parallel
Communicatie Bluetooth®

 

Lithium Werks batterijen

Lithium Werks is een snelgroeiend bedrijf in de productie van lithium-ion batterijen, met kantoren in de VS en Nederland. Ze produceren celbatterijen, accupacks op maat en accubeheersystemen voor verschillende markten, zoals de commerciële scheepvaart en de transportindustrie.

 

De batterijen van Lithium Werks leveren een hoog vermogen dankzij het gebruik van een gepatenteerde Nanofosfaat®-technologie.

 

Lithium-Ion 18650 Power batterij

Lithium Lifepo4 - Lithium Werks 18650 batterij

 

De 18650-celbatterij biedt dankzij de Nanofosfaat®-technologie een hoog vermogen, consistente output en een uitstekende levensduur. De batterijen worden snel opgeladen en leveren superieure kostenprestaties. De cellen zijn geschikt voor verschillende toepassingen en kunnen gebruikt worden in aanpasbare oplossingen.

 

Litihium-Ion 26650 Power batterij

Lithium Lifepo4 - Lithium Werks 26650 batterij

 

De 26650-celbatterij is groter dan de 18650 en is daarom ook groter in capaciteit. Met alle voordelen van Nanofosfaat® is de 26650 geschikt voor diverse doeleinden en op maat gemaakte oplossingen. Bekijk de tabel voor meer onderlinge verschillen tussen de 18650 en 26650.

 

Technische specificaties

 

Onderwerp 18650 Power batterij 26650 Power batterij
Nominaal voltage 3,3 V 3,3 V
Nominaal vermogen 1,2 Ah 2,6 Ah
Nominale energie 3,96 Wh 8,58 Wh
Interne weerstand <16 mΩ <10 mΩ
Diameter Ø18,5 cm Ø25,96 cm
Lengte 64,95 cm 65,15 cm

 

Naast lithium-ijzer-fosfaat batterijen biedt Elfa nog talloze andere soorten batterijen en accu’s voor professioneel gebruik. Neem gerust een kijkje in ons assortiment!

 

 

Meer informatie over een LiFePO4 batterij?

Ben u benieuwd of de lithium-ijzer-fosfaat batterijen interessant zijn voor u? We helpen u graag verder bij het vinden van een professionele oplossing. Met ruim 100 jaar ervaring zijn we ervan overtuigd dat onze experts u verder kunnen helpen!

 

Ik sta voor u klaar

Pieter Schutte

Pieter Schutte

CEO

Heeft u een vraag?
Mail of bel mij gerust!

Case study: Portpay

In de Amsterdamse grachten is het altijd erg druk. Dagelijks varen er namelijk duizenden bootjes van bewoners, bezoekers en toeristen. Om veiligheid te behouden en om overlast te voorkomen, worden de vaarbewegingen in de grachten gemonitord. De organisatie Portpay is hiervoor verantwoordelijk.

 

Portpay sensor maakt gebruik van LiFePO4 batterijen

Portpay sensor maakt gebruik van LiFePO4 batterijen

 

Portpay gebruikt voor datacollectie onder andere computers met Linux software en camera’s. Deze zijn gericht op belangrijke knooppunten aan de grachten waardoor ze alle relevante data kunnen verzamelen. De verkregen informatie wordt vervolgens verstuurd naar de centrale database.

 

Om ervoor te zorgen dat het systeem 24 uur per dag, 7 dagen per week functioneert, is gekozen voor lithium-ijzer-fosfaat batterijtechnologie.

 

Elfa heeft hiervoor een roestvrijstalen behuizing gemaakt met daarin een LiFePO4 accu die voldoet aan de eisen van de klant. Tijdens de zomernachten worden de accu’s 7 uur geladen om vervolgens gedurende de dag 17 uur te functioneren (ontladen).

 

Vanwege de hoge energiedichtheid en snelle laadtijd zijn ze ideaal voor het slimme monitoringsysteem van Portpay.

 

Maatwerk batterij packs

Bij Elfa kunnen ook batterij packs op maat worden gemaakt. Op deze manier kunnen we een specifieke oplossing bieden waar de klant naar op zoek is.

 

De kans bestaat namelijk dat standaard batterijen en accu’s niet precies aansluiten op uw vraag. In onze eigen assemblage afdeling wordt alles specifiek op maat gemaakt. Hierbij wordt rekening gehouden met afmetingen, spanning, capaciteit, connector en afdichting. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie!

 

 

Veelgestelde vragen over lithium-ijzer-fosfaat batterijen:

 

Wij staan voor u klaar!

Wilt u nmeer informatie over lithium-ijzer-fosfaat (LifePO4) batterijen of over andere  batterijsoorten als lithium-ion of Nikkel metaalhydride? Neem in dat geval contact met ons op. Het makkelijkste is om onderstaand contactformulier in te vullen. Wij zullen vervolgens contact met u opnemen.

 

Helaas levert Elfa alleen aan zakelijke klanten. We willen u daarom vriendelijk verzoeken om uw elektrotechnisch installateur contact met ons te laten opnemen. Op deze manier kunnen we u alsnog helpen.

Bedankt voor uw begrip.

reCAPTCHA is required.
Inschrijven voor de nieuwsbrief: