Natrium-ion zoutwater accu


De Natrium-ion zoutwater accu is de eerste echt veilige en duurzame batterij ter wereld, perfect voor zonne-energie opslagsystemen. De zoutwater batterij is een afgedicht elektrochemisch energieopslagsysteem op basis van unieke zoutwaterelektrolyt.

 

Deze unieke Aqueous Ion Exchange Battery (AIB™) accuchemie bestaat uit een zoutwaterelektrolyt, een mangaanoxidekathode, koolstoftitaanfosfaat-composietanode en een synthetische katoenen afscheider. De zoutwater batterij gebruikt niet-corrosieve intercalatiereacties aan de anode en kathode.

 

Zoutwater accu’s onderhoudsvrij en veilig

De zoutwater accu’s zijn onderhoudsvrij en geoptimaliseerd voor dagelijks diep ontladen. De batterijen zijn misbruikbestendig, kunnen grote temperatuurbereiken aan, kunnen gedeeltelijk worden belast zonder afbraak en zijn eenvoudig te configureren en te installeren

 

Natrium-ion zoutwater accu 24V112Ah

 

Natrium-ion zoutwater accu 24V112Ah

 

De Natrium-ion zoutwater-batterijen zijn geoptimaliseerd voor dagelijks diepontladen. Dit betekent laad- en ontladingsprofielen van 4 tot 20 uur.

 

De AIB™ zoutwater batterijen hebben een veilige elektrolyt: zout water. De batterijen zijn volledig afgesloten en vergen geen onderhoud. Ze zijn zelf balancerend en vereisen daarom geen compenserende lading of een batterijmanagementsysteem (BMS).

Ik sta voor u klaar

Olaf Bitter van Elfa

Olaf Bitter

Technisch Accountmanager

Heeft u een vraag?
Mail of bel mij gerust!

Voordelen van zoutwater batterijen

 

Zorgeloos

 • 12V/24V/48V nominale modulaire blokken voor laagspannings- en hoogspanningsconfiguraties.
 • Eenvoudig aan te sluiten met behulp van standaard connectoren.
 • Onderhoudsvrij, volledig afgesloten.
 • Compatibel met alle toonaangevende Power Conversion Systemen.
 • Zoutwater batterijen verzenden als niet-gevaarlijke goederen.

 

Robuuste prestaties

 • Groot temperatuurbereik (van -5 °C tot 50 °C) zonder heating, ventilation en airconditioning HVAC.
 • Bestand tegen gedeeltelijke laadcycli zonder de levensduur van de batterij te beïnvloeden.
 • Langdurig in echte gebruiksomstandigheden, 3000 cycli.
 • Diepontladingen – in staat tot 100% ontladingsdiepte zonder de levensduur van de batterij te beïnvloeden.
 • Zelfbalancerend, geen egalisatielading nodig.

 

Gemoedsrust

 • Niet ontvlambaar en niet-explosief, geen brandonderdrukking nodig.
 • Cradle to Cradle Certified ™ Bronze.
 • 10 jaar garantie.
 • Gemaakt in Oostenrijk.

 

DATASHEET

 

AIB-chemie

Naast de voordelen op het gebied van veiligheid en duurzaamheid van het gebruik van zout water als elektrolyt, is een ander voordeel de thermische massa van het belichaamde water. Dit betekent dat AIB-producten niet snel verwarmen of afkoelen, waardoor ze in een zeer breed bedrijfstemperatuurbereik worden ingezet.

 

De AIB-chemie is gebaseerd op laad- en ontlaadmechanismen die niet worden beïnvloed door gedeeltelijke ladingstoestand. Deze batterijen kunnen daarom voor onbepaalde tijd met gedeeltelijke lading of zelfs zonder lading worden geplaatst, zonder onomkeerbaar capaciteitsverlies zoals loodzuuraccu’s dat wel hebben.

 

Met zoutwater-batterijen kunnen energiekosten worden verlaagd en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen gemaximaliseerd. Andere voordelen zijn:

 

 • Aqueous Ion Exchange Battery (AIB)-batterijen zijn bestand tegen dagelijks diepontlading (80% DOD), een breed temperatuurbereik en gedeeltelijke laadcycli met minimale degradatie.

 

 • AIB-batterijen hebben een milieuvriendelijk elektrochemisch ontwerp dat geen zware metalen, giftige chemicaliën, anorganische oplosmiddelen of andere schadelijke materialen bevat.

 

 • AIB-batterijen zijn niet afhankelijk van zware of giftige metalen zoals lood of bijtende materialen zoals zwavelzuur of lithiumhexafluorfosfaat.

 

 • AIB-batterijen zijn veilig genoeg om via traditionele afvalstromen te kunnen worden verwerkt.

 

 

Natrium-ion zoutwater accus

Natrium-ion zoutwater accu’s

 

Toepassingen van zoutwater batterijen

Toepassingen van zoutwater accu’s zijn onder meer: eigen verbruik, back-upvoeding, peak-shaving, vraagrespons en off-set dieselgeneratorgebruik voor een breed scala van markten, waaronder:

 • Microgrids;
 • Commercieel & Industrieel;
 • Telecom;
 • Groene Architectuur;
 • Verlichting;
 • Utility Scale.

 

 

Het alternatief voor zoutwater batterijen

Bij Elfa beschikken we over een veelbelovend alternatief voor de traditionele zoutwater batterijen. Een variant met verschillende voordelen die zeker het overwegen waard zijn. Dit alternatief is de sodium-nickel batterij van het Zwitserse FZSONICK.

 

Dit type batterij van FZSONICK staat ook wel bekend als een Na-NiCl2-batterij of een Zebra-batterij. In vergelijking met zoutwater accu’s hebben sodium-nickel batterijen een hogere energiedichtheid, waardoor ze meer energie kunnen opslaan in een kleiner formaat. Bovendien bieden ze snelle laadtijden, wat handig is in situaties waar een snelle energieopname vereist is.

 

Een ander voordeel van FZSONICK batterijen is hun lange levensduur. Ze kunnen een groot aantal laad-ontlaadcycli doorstaan, waardoor ze een duurzame en kosteneffectieve oplossing zijn. Daarnaast presteren ze goed bij hoge temperaturen, waardoor ze geschikt zijn voor toepassingen waar hitte een factor kan zijn.

 

Veiligheid is tevens een belangrijk aspect van FZSONICK batterijen. Net als zoutwater accu’s zijn de systemen van FZSONICK uiterst veilig in gebruik. Ze zijn volledig vrij van risico’s op brand, explosie en het vrijkomen van schadelijke gassen. Dit maakt de sodium-nickel batterij van FZSONICK ideaal voor bedrijven die waarde hechten aan de hoogste normen voor veiligheid en betrouwbaarheid.

 

Hoewel zoutwater batterijen de geschikte eigenschappen hebben voor grootschalige energieopslag, is het belangrijk op up-to-date te blijven van alternatieve technologieën. Wenst u meer informatie te vergaren over dit type batterij? Lees dan nu onze uitgebreide blog over de FZSONICK!

 

Case study: energieopslag

Zoutwater batterijen beschikken over uitstekende kwaliteiten voor energieopslag. Elfa heeft overigens de kennis en ervaring in huis om grootschalige energieopslagprojecten te leiden. Zo werd Elfa in 2023 door Spie, een internationale multitechnische dienstverlener, benaderd om een energieopslagsysteem te implementeren voor 85 vakantiehuizen op het Roompot Beach Resort Brouwersdam.

 

Roompot had in 2021 namelijk als doel: een vermindering van 50% in CO2-uitstoot en restafval. Elfa koos uiteindelijk voor een modulair energieopslagsysteem om overtollige energie van de zonnepanelen op te slaan en piekbelastingen op te vangen. Ondanks uitdagingen op het gebied van veiligheid, levensduur en onderhoud, heeft het systeem met succes bijgedragen aan de duurzame energievoorziening van het vakantiepark in Scharendijke.

 

Lees de volledige case study voor meer inzicht en bekijk de video waarin Olaf Bitter, technisch accountmanager van Elfa, verdere details geeft over het project.

 

 

Veelgestelde vragen over Natrium-ion zoutwater batterijen:

 

 

Wij helpen u graag verder!

Bent u op zoek naar een geschikte zoutwater accu voor een professionele toepassing? Wij helpen u graag verder. Vul gerust het contactformulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Helaas levert Elfa alleen aan zakelijke klanten. We willen u daarom vriendelijk verzoeken om uw elektrotechnisch installateur contact met ons te laten opnemen. Op deze manier kunnen we u alsnog helpen.

Bedankt voor uw begrip.

reCAPTCHA is required.
Inschrijven voor de nieuwsbrief: