NiMH batterij en accu (Nikkel metaalhydride)


Een NiMH batterij, wat staat voor Nikkel metaalhydride batterij, is een oplaadbare batterij die veel gebruikt wordt in diverse elektronische apparaten. Het is een verbeterde versie ten opzichte van de oudere Nikkel Cadmium (NiCd) batterijen. NiMH batterijen hebben een hogere capaciteit, wat betekent dat ze meer energie kunnen opslaan. Daarnaast zijn ze minder gevoelig voor het geheugeneffect en zijn ze milieuvriendelijker omdat ze geen zware metalen bevatten. 

 

 

Weinig onderhoud

NiMH batterijen (Nikkel metaalhydride batterijen) hebben weinig last van het ‘geheugeneffect’. Hierdoor zijn ze erg gemakkelijk in onderhoud en vereisen ze vrijwel geen zorg. Bovendien zijn NiMH batterijen milieuvriendelijk, omdat ze geen zware metalen bevatten. Dit zijn enkele grote voordelen van NiMH batterijen ten opzichte van bijvoorbeeld NiCD batterijen. Verder staan NiMH batterijen bekend om hun langere levensduur, herlaadbaarheid en brede toepasbaarheid in verschillende apparaten, wat deze batterij een populaire keuze maakt.

 

Toepassingen van NiMH batterijen

NiMH-batterijen worden in diverse toepassingen gebruikt, vanwege o.a. hun hoge energiedichtheid en milieuvriendelijkheid. Enkele veelvoorkomende toepassingen van NiMH-batterijen zijn:

 

Gereedschappen

In draadloze elektrische gereedschappen zoals boormachines, schroevendraaiers, zagen en grasmaaiers worden vaak NiMH batterijen gebruikt. Het vermogen en de duurzaamheid van Nikkel metaalhydride batterijen zijn belangrijke redenen waarom ze in gereedschappen worden gebruikt.

 

Noodverlichting en back-upsystemen

NiMH-batterijen vinden veelvuldig toepassing in noodverlichtingssystemen en als back-upstroombronnen voor essentiële apparatuur tijdens stroomuitval.

 

Communicatietechnologie

In diverse apparaten voor draadloze communicatie worden NiMH batterijen toegepast. Denk hierbij aan draagbare radio’s, communicatiesystemen voor noodgevallen en walkie-talkies.

 

Voorbeelden van NiMH batterijen

Elfa heeft veel verschillende batterijen in het assortiment die wellicht interessant zijn voor u. Zo beschikt Elfa over een breed scala aan AA NiMH oplaadbare batterijen en AAA NiMH oplaadbare batterijen van merken als Varta, GP en Duracell. Een goede optie is de Varta Recharge Accu Power 2600mAh AA Blister 4 1,2V. Deze oplaadbare NiMH batterij van Varta is efficiënt, van hoogwaardig materiaal en is een milieubewuste keuze.

 

 

Varta NiMH AA batterij

 

Verder beschikken we over NiMH batterijen van GP Batteries. Een goed voorbeeld is de GP NiMH batt ReCyko+ AAA 850mAh carton. Dit type batterij wordt vaak gebruikt in consumentenartikelen en is een milieubewuste toepassing.

 

GP AAA NiMH batterij

 

Daarnaast beschikken we over NiMH batterijen van Duracell, zoals de Duracell RCR Ultra NiMH batt AA 1,2V 2500mAh. Deze batterij is ideaal voor professioneel gebruik.

Duracell AA NiMH batterij

 

Uiteraard kunt u in onze shop ook het gehele assortiment NiMH batterijen bekijken.

 

NiMH batterijen assortiment

Voordelen van nikkel metaalhydride batterijen

 • 30 – 40% hogere capaciteit ten opzichte van een standaard NiCd.
 • Minder gevoelig voor geheugeneffect dan de NiCd.
 • Eenvoudige opslag en transport – transportcondities zijn niet onderworpen aan wettelijke controle.
 • Milieuvriendelijk – bevat slechts milde gifstoffen.
 • Winstgevend voor recycling.

 

Nadelen van nikkel metaalhydride batterijen

 • Beperkte levensduur – indien herhaaldelijk diep ontladen beginnen de prestaties na 200 tot 300 cycli te verslechteren.
 • Beperkte ontlaadstroom – hoewel een nikkel metaalhydridebatterij in staat is om hoge ontlaadstromen te leveren, vermindert herhaaldelijk ontladen met hoge belastingstromen de levensduur van de batterij.
 • Complex oplaad-algoritme nodig.
 • Meer warmte tijdens het laden en een langere oplaadtijd dan de NiCd.
 • Veel onderhoud – batterij vereist regelmatig volledige ontlading om kristallijne vorming te voorkomen.
 • Ongeveer 20% duurder dan NiCd.

Heeft u een vraag? Mail of bel mij gerust!

Daan Schutte, Sales Director Elfa

Daan Schutte

Sales Director

Heeft u een vraag?
Mail of bel mij gerust!

Batterijpack op maat

Bij Elfa hebben we de capaciteit om op maat gemaakte NiMH batterijpacks te produceren, zoals die van het merk Panasonic. In onze eigen assemblageafdeling vervaardigen we batterijpacks en accupacks die voldoen aan de specifieke eisen van onze klanten. We passen de afmetingen, spanning, capaciteit, connector en afdichting aan op basis van uw wensen en vereisten. U kunt dus rekenen op batterijpacks die volledig zijn afgestemd op uw behoeften en specificaties.

 

Wilt u een NiMH batterijpack op maat aanvragen? Neem dan gerust contact met ons op door het formulier in te vullen.

 

NiMH batterijpack  op maat aanvragen

 

 

Vergelijking met andere oplaadbare batterijen

Nikkel metaalhydride batterijen hebben enkele nadelen ten opzichte Lithium-ion batterijen. Zo moeten NiMH batterijen eens in de twee maanden worden ontladen, terwijl dit voor Li-ion batterijen niet nodig is.

 

Daarnaast behoeven Li-ion batterijen geen onderhoud, kennen ze geen geheugeneffect, hebben ze minder zelfontlading en zijn ze iets compacter dankzij hun hogere energiedichtheid. Ook hebben deze batterijen een levensduur van circa 500 cycli. Li-ion accu’s kunnen dan wel weer minder goed tegen warmte. Het is echter altijd goed om te onthouden voor welke toepassing een batterij wordt gebruikt, voordat daadwerkelijk een keuze wordt gemaakt voor een bepaald batterijtype.

 

Wij willen u graag adviseren bij het maken van de juiste batterijkeuze. In de ene applicatie kan een bepaalde factor namelijk van groot belang zijn, terwijl dat in een andere applicatie niet het geval hoeft te zijn. Elfa wilt je hiermee op weg helpen door een overzicht te bieden van verschillende batterij-eigenschappen.

 

In de batterijenlijst komen verschillende batterijvarianten aan bod die worden beoordeeld op basis van laadsnelheid, betrouwbaarheid en zelfontlading. Bij vragen of voor advies kunt u gerust contact met ons opnemen!

 

Specificaties oplaadbare batterijen

 

 

Veelgestelde vragen

 

Meer informatie over NiMH batterijen

Voor meer informatie over een nikkel metaalhydride batterij kunt u altijd contact met ons opnemen. Hiervoor kunt u onderstaand contactformulier invullen. Bij Elfa kunnen we u ook voorzien van meer informatie over andere soorten batterijen.

 

Helaas levert Elfa alleen aan zakelijke klanten. We willen u daarom vriendelijk verzoeken om uw elektrotechnisch installateur contact met ons te laten opnemen. Op deze manier kunnen we u alsnog helpen.

Bedankt voor uw begrip.

reCAPTCHA is required.
Inschrijven voor de nieuwsbrief: