NiMH batterij en accu (Nikkel metaalhydride)


NiMH batterijen zijn een nieuwere techniek dan NiCd en bieden hogere energiedichtheden bieden dan NiCd’s. NiMH levert ongeveer tweemaal de capaciteit van zijn NiCd tegenhanger. Dit vertaalt zich in een verhoogde runtime van de batterij.

 

 

Weinig onderhoud

Een nikkel metaalhydride batterij (NiMH) biedt ook nog een ander groot voordeel: NiCd batterijen hebben de neiging te lijden onder het zogenaamde ‘geheugeneffect’. NiMH batterijen zijn minder geneigd om deze lastige beperking te ontwikkelen en vereisen daarom minder onderhoud en zorg. NiMH batterijen zijn ook milieuvriendelijker dan hun tegenhangers van NiCad omdat ze geen zware metalen bevatten.

 

Nauwelijks geheugeneffect

NiMH accu’s hebben geen last van het geheugeneffect en kunnen dus ieder moment op de acculader geplaatst worden. De NiMH-accu heeft een grote capaciteit. Deze batterij heeft echter ook enkele nadelen zoals het moeten ontladen van de accu eens in de twee maanden. Daarom worden steeds vaker Li-on-accu’s gebruikt in plaats van de NiHM-accu. Dat komt vooral omdat Li-Ion batterijen geen onderhoud behoeven, geen geheugeneffect kennen, minder zelfontlading hebben en iets compacter kunnen zijn dankzij hun hogere energiedichtheid. Lithium-Ion batterijen hebben eveneens een levensduur van circa 500 cycli. Goed om te weten is dat deze accu’s slechter tegen warmte kunnen.

 

Voorbeelden NiMH batterijen

Elfa heeft veel verschillende batterijen in het assortiment die wellicht interessant zijn voor u. Zo beschikt Energizer over meerdere opties, zoals de Energizer Recharge NiMH batt C HR14 2500mAh. Deze batterij van Energizer beschikt over een hoge capaciteit en heeft bijna geen last van het geheugeneffect. Energizer is een bekende naam op het gebied van kwaliteitsbatterijen. Bekijk hier het gehele Energizer assortiment.

 

Nikkel metaalhydride batterij van Energizer

 

Nikkel metaalhydride batterij van Energizer

 

Verder beschikken we over NiMH batterijen van GP Batteries. Een goed voorbeeld is de GP NiMH batt ReCyko+ AAA 950mAh carton. Dit type batterij wordt vaak gebruikt in consumentenartikelen.

 

NiMH batterij van GP Batteries

Nikkel metaalhydride batterij van GP batteries

 

Daarnaast beschikken we over NiMH batterijen van Panasonic, zoals de NiMH batt 1,2V 1500mAh HR1551 basis AA-CEL FT. Deze batterij is ideaal voor professioneel gebruik. Meer informatie? Download hier het Engelse handboek van Panasonic over NiMH batterijen.

NiMH batterij van Panasonic

NiMH batterij van Panasonic

 

Pack assembly op maat

De NiMH batterij van Panasonic is tevens beschikbaar als batterijpack op maat. In onze eigen assemblage afdeling produceren we namelijk batterijpacks en accupacks die voldoen aan specifieke eisen van de klant. Afmetingen, spanning, capaciteit, connector en afdichting worden gemaakt op basis van uw wensen en eisen.

 

 

Op zoek naar een specifieke NiMH batterij?

Bent u op zoek naar een specifieke NiMH batterij voor een professionele toepassing voor uw bedrijf? Vul in dat geval gerust het contactformulier in. Wij helpen u graag verder met het vinden van de meest geschikte batterij voor uw bedrijf.

 

reCAPTCHA is required.

Voordelen van nikkel metaalhydride batterijen

 • 30 – 40% hogere capaciteit ten opzichte van een standaard NiCd.
 • De nikkel-metaalhydridebatterij heeft potentieel voor nog hogere energiedichtheden.
 • Minder gevoelig voor geheugeneffect dan de NiCd.
 • Eenvoudige opslag en transport – transportcondities zijn niet onderworpen aan wettelijke controle.
 • Milieuvriendelijk – bevat slechts milde gifstoffen; en
 • Winstgevend voor recycling.

 

Nadelen van nikkel metaalhydride batterijen

 • Beperkte levensduur – indien herhaaldelijk diep ontladen beginnen de prestaties na 200 tot 300 cycli te verslechteren.
 • Beperkte ontlaadstroom – hoewel een nikkel metaalhydridebatterij in staat is om hoge ontlaadstromen te leveren, vermindert herhaaldelijk ontladen met hoge belastingsstromen de levensduur van de batterij.
 • Complex oplaad-algoritme nodig
 • Meer warmte tijdens het laden en een langere oplaadtijd dan de NiCd.
 • Hoge zelfontlading – de nikkel metaalhydride batterij heeft ongeveer 50 procent hogere zelfontlading in vergelijking met de NiCd.
 • Hoog onderhoud – batterij vereist regelmatige volledige ontlading om kristallijne vorming te voorkomen.
 • Ongeveer 20% duurder dan NiCd

 

Wij willen u graag adviseren bij het maken van de juiste keuze. Hiervoor hebben we de juiste kennis en ervaring voor in huis. Onze Senior Consultant, Dick Vleeskruijer, draagt hier mede aan bij.

 

Voor het gehele assortiment van dit type batterij, klikt u op onderstaande button.

 

 

 

 

Veelgestelde vragen over NiMH batterijen

 

 

Meer informatie over NiMH batterijen

Voor meer informatie over een nikkel metaalhydride batterij kunt u altijd contact met ons opnemen. Hiervoor kunt u onderstaand contactformulier invullen. Daarnaast klikt u hier voor meer informatie over de verschillende batterijsoorten.

 

reCAPTCHA is required.

Inschrijven voor de nieuwsbrief: