NiMH batterij en accu (Nikkel metaalhydride)


NiMH-batterijen zijn geavanceerder dan de NiCd varianten. Zo heeft een NiMH-batterij een hogere energiedichtheid én een capaciteit die ongeveer twee keer zo groot is als zijn NiCd-tegenhanger, wat resulteert in een langere levensduur van de batterij.

 

 

Weinig onderhoud

Nikkel metaalhydride batterijen (NiMH) bieden een ander groot voordeel ten opzichte van NiCd batterijen. NiCd batterijen hebben namelijk de neiging te lijden onder het zogenaamde ‘geheugeneffect’. NiMH batterijen zijn minder geneigd om deze lastige beperking te ontwikkelen en vereisen daarom minder onderhoud en zorg. NiMH batterijen zijn ook milieuvriendelijker dan hun NiCd tegenhangers, omdat ze geen zware metalen bevatten.

 

Voorbeelden van NiMH batterijen

Elfa heeft veel verschillende batterijen in het assortiment die wellicht interessant zijn voor u. Zo beschikt Energizer over meerdere opties, zoals de Energizer Recharge NiMH batt HR20 D 2500mAh. Deze oplaadbare batterij van Energizer is efficiënt en van hoogwaardig materiaal.

NiMH batterij van Energizer

 

Nikkel metaalhydride batterij van Energizer

 

Verder beschikken we over NiMH batterijen van GP Batteries. Een goed voorbeeld is de GP NiMH batt ReCyko+ AAA 950mAh carton. Dit type batterij wordt vaak gebruikt in consumentenartikelen.

 

NiMH batterij van GP Batteries

Nikkel metaalhydride batterij van GP batteries

 

Daarnaast beschikken we over NiMH batterijen van Varta, zoals de Varta Recharge Accu Power 2600mAh AA Blister 4 1,2V. Deze batterij is ideaal voor professioneel gebruik.

 

Nikkel metaalhydride batterij van Varta

 

NiMH batterij van Varta

 

Uiteraard kunt u in onze shop ook het gehele assortiment van dit type batterij bekijken.

 

NiMH batterijen assortiment

 

 

Batterijpack op maat

Bij Elfa beschikken we over de capaciteit om NiMH batterijpacks op maat te maken, van bijvoorbeeld het merk Panasonic. In onze eigen assemblage afdeling produceren we namelijk batterijpacks en accupacks die voldoen aan specifieke eisen van de klant. Afmetingen, spanning, capaciteit, connector en afdichting worden gemaakt op basis van uw wensen en eisen.

 

 

Voordelen van nikkel metaalhydride batterijen

 • 30 – 40% hogere capaciteit ten opzichte van een standaard NiCd.
 • De nikkel-metaalhydridebatterij heeft potentieel voor nog hogere energiedichtheden.
 • Minder gevoelig voor geheugeneffect dan de NiCd.
 • Eenvoudige opslag en transport – transportcondities zijn niet onderworpen aan wettelijke controle.
 • Milieuvriendelijk – bevat slechts milde gifstoffen; en
 • Winstgevend voor recycling.

 

Nadelen van nikkel metaalhydride batterijen

 • Beperkte levensduur – indien herhaaldelijk diep ontladen beginnen de prestaties na 200 tot 300 cycli te verslechteren.
 • Beperkte ontlaadstroom – hoewel een nikkel metaalhydridebatterij in staat is om hoge ontlaadstromen te leveren, vermindert herhaaldelijk ontladen met hoge belastingsstromen de levensduur van de batterij.
 • Complex oplaad-algoritme nodig
 • Meer warmte tijdens het laden en een langere oplaadtijd dan de NiCd.
 • Hoge zelfontlading – de nikkel metaalhydride batterij heeft ongeveer 50 procent hogere zelfontlading in vergelijking met de NiCd.
 • Hoog onderhoud – batterij vereist regelmatige volledige ontlading om kristallijne vorming te voorkomen.
 • Ongeveer 20% duurder dan NiCd

 

 

Vergelijking met Li-ion

Nikkel metaalhydride batterijen hebben enkele nadelen ten opzichte Lithium-ion batterijen. Zo moeten NiMH batterijen eens in de twee maanden worden ontladen, terwijl dit voor Li-ion batterijen niet nodig is.

 

Daarnaast behoeven Li-Ion batterijen geen onderhoud, kennen ze geen geheugeneffect, hebben ze minder zelfontlading en zijn ze iets compacter dankzij hun hogere energiedichtheid. Ook hebben deze batterijen een levensduur van circa 500 cycli. Goed om te weten is dat Li-ion accu’s slechter tegen warmte kunnen.

 

Wij willen u graag adviseren bij het maken van de juiste batterijkeuze. Hier hebben we de kennis en ervaring voor in huis. Onze Senior Consultant, Dick Vleeskruijer, draagt hier mede aan bij.

 

 

Veelgestelde vragen

 

 

Meer informatie over NiMH batterijen

Voor meer informatie over een nikkel metaalhydride batterij kunt u altijd contact met ons opnemen. Hiervoor kunt u onderstaand contactformulier invullen. Daarnaast klikt u hier voor meer informatie over de verschillende batterijsoorten.

 

reCAPTCHA is required.

Inschrijven voor de nieuwsbrief: