Naar de webshop

Nikkel metaalhydride batterij en accu (NiMH)


NiMH batterijen zijn een nieuwere techniek dan NiCd en bieden hogere energiedichtheden bieden dan NiCd’s. NiMH levert ongeveer tweemaal de capaciteit van zijn NiCd tegenhanger. Dit vertaalt zich in een verhoogde runtime van de batterij.

 

 

Weinig onderhoud

Een nikkel metaalhydride batterij (NiMH) biedt ook nog een ander groot voordeel: NiCd batterijen hebben de neiging te lijden onder het zogenaamde ‘geheugeneffect’. NiMH batterijen zijn minder geneigd om deze lastige beperking te ontwikkelen en vereisen daarom minder onderhoud en zorg. NiMH batterijen zijn ook milieuvriendelijker dan hun tegenhangers van NiCad omdat ze geen zware metalen bevatten.

 

Nauwelijks geheugeneffect

NiMH accu’s hebben geen last van het geheugeneffect en kunnen dus ieder moment op de acculader geplaatst worden. De NiMH-accu heeft een grote capaciteit. Deze batterij heeft echter ook enkele nadelen zoals het moeten ontladen van de accu eens in de twee maanden. Daarom worden steeds vaker Li-on-accu’s gebruikt in plaats van de NiHM-accu. Dat komt vooral omdat Li-Ion batterijen geen onderhoud behoeven, geen geheugeneffect kennen, minder zelfontlading hebben en iets compacter kunnen zijn dankzij hun hogere energiedichtheid. Lithium-Ion batterijen hebben eveneens een levensduur van circa 500 cycli. Goed om te weten is dat deze accu’s slechter tegen warmte kunnen.

 

Voorbeelden nikkel metaalhydride batterijen

Elfa heeft veel verschillende batterijen in het assortiment die wellicht interessant zijn voor u. Zo beschikt Energizer over meerdere opties, zoals de Energizer Recharge NiMH batt C HR14 2500mAh.

 

Nikkel metaalhydride batterij van Energizer

 

Nikkel metaalhydride batterij van Energizer

 

Deze batterij van Energizer beschikt over een hoge capaciteit en heeft bijna geen last van het geheugeneffect. Energizer is een bekende naam op het gebied van kwaliteitsbatterijen. Klik hier voor het gehele assortiment.

 

Voordelen van een nikkel mtaalhydride batterij

 • 30 – 40% hogere capaciteit ten opzichte van een standaard NiCd.
 • De nikkel-metaalhydridebatterij heeft potentieel voor nog hogere energiedichtheden.
 • Minder gevoelig voor geheugeneffect dan de NiCd.
 • Eenvoudige opslag en transport – transportcondities zijn niet onderworpen aan wettelijke controle.
 • Milieuvriendelijk – bevat slechts milde gifstoffen; en
 • Winstgevend voor recycling.

 

Nadelen van een nikkel metaalhydride batterij

 • Beperkte levensduur – indien herhaaldelijk diep ontladen beginnen de prestaties na 200 tot 300 cycli te verslechteren.
 • Beperkte ontlaadstroom – hoewel een nikkel metaalhydridebatterij in staat is om hoge ontlaadstromen te leveren, vermindert herhaaldelijk ontladen met hoge belastingsstromen de levensduur van de batterij.
 • Complex oplaad-algoritme nodig
 • Meer warmte tijdens het laden en een langere oplaadtijd dan de NiCd.
 • Hoge zelfontlading – de nikkel metaalhydride batterij heeft ongeveer 50 procent hogere zelfontlading in vergelijking met de NiCd.
 • Hoog onderhoud – batterij vereist regelmatige volledige ontlading om kristallijne vorming te voorkomen.
 • Ongeveer 20% duurder dan NiCd

 

Wij willen u graag adviseren bij het maken van de juiste keuze. Hiervoor hebben we de juiste kennis en ervaring voor in huis. Onze Senior Consultant, Dick Vleeskruijer, draagt hier mede aan bij.

 

Voor het gehele assortiment van dit type batterij, klikt u op onderstaande button.

 

 

 

 

Meer informatie over NiMH batterijen

Voor meer informatie over een nikkel metaalhydride batterij kunt u altijd contact met ons opnemen. Hiervoor kunt u onderstaand contactformulier invullen. Daarnaast klikt u hier voor meer informatie over de verschillende batterijsoorten.

 

reCAPTCHA is vereist.

Inschrijven voor de nieuwsbrief: