Oplaadbare batterijtypen


Met een eeuw aan ervaring in batterijtechnologie heeft Elfa Elementenfabriek zich ontwikkeld tot een pionier in secundaire batterijoplossingen. Door focus op innovatieve oplaadbare technologieën wordt voldaan aan de groeiende vraag naar energieoplossingen die zowel milieuvriendelijk als kosteneffectief zijn. Hiermee toont Elfa aan niet alleen te streven naar vooruitgang en kwaliteit, maar ook het belang van duurzaamheid in de moderne industrie te onderkennen.

 

Secundaire batterijen van een accuspecialist

 

 

Ons assortiment aan topmerk oplaadbare batterijen

Elfa heft een breed assortiment oplaadbare batterijen van A-merken zoals Panasonic, Saft, Varta, GP Batteries en Tadiran.

 

Merken oplaadbare batterijen

 

Deze merken staan bekend om hun betrouwbaarheid en leveren kwaliteit waardoor te rekenen valt op duurzame prestaties voor diverse toepassingen. Veel van deze merken kunnen direct uit voorraad geleverd worden. Ons team staat klaar om te assisteren bij het vinden van de perfecte match voor specifieke behoeften.

 

 

Total Cost of Ownership (TCO)

Bij investeringen in oplaadbare batterijen van hoge kwaliteit is het essentieel om verder te kijken dan alleen de initiële aanschafkosten. De Total Cost of Ownership (TCO) omvat alle kosten gedurende de levensduur van de batterijen, inclusief directe kosten zoals de aankoop, het elektriciteitsgebruik voor het opladen, en eventuele onderhouds- en vervangingskosten.

 

TCO houdt ook rekening met indirecte effecten op deze kosten, zoals de invloed van laadsnelheid, levenscyclus en betrouwbaarheid.

 

Specificaties oplaadbare batterijen

 

Door deze factoren mee te nemen, kunnen weloverwogen keuzes worden gemaakt die op lange termijn economisch voordelig zijn. Duurzame batterijen met een langere levensduur verminderen de noodzaak voor frequente vervanging en leveren daarmee zowel een kostenbesparing als een milieuvriendelijk voordeel op.

 

Lithium-ion (Li-ion)

Lithium-ion batterijen zijn veelzijdig en efficiënt, ideaal voor dagelijks gebruik in consumentenelektronica, maar ook voor krachtigere toepassingen zoals elektrische voertuigen. Hun lage zelfontlading en hoge laadsnelheid maken ze geschikt voor een breed scala aan producten, terwijl hun langere levensduur de Total Cost of Ownership verlaagt. Klanten kiezen voor Li-ion wanneer duurzaamheid, gewicht en lange-termijn efficiëntie van belang zijn.

 

Panasonic Li-ion batterij 3,6v

 

Panasonic NCR18650B

 

De twee belangrijkste voordelen van een Li-ion accu zijn:

 1. Hoge energiedichtheid: Met een capaciteit tot 400 Wh/L bieden Li-ion batterijen een uitstekende energie-opslagcapaciteit, waardoor ze ideaal zijn voor toepassingen waar ruimte en gewicht beperkt zijn, zoals mobiele apparaten en elektrische voertuigen.
 2. Lange levensduur en onderhoudsvrij: Deze batterijen vereisen geen regelmatig onderhoud en hebben een lange levensduur, wat ze economisch voordelig maakt over de lange termijn.

De twee belangrijkste nadelen zijn:

 1. Gevoeligheid voor temperatuurschommelingen: Li-ion accu’s presteren slecht onder extreme temperaturen, wat hun functionaliteit kan beperken in zowel erg koude als hete omgevingen.
 2. Strikte opslag- en vervoerseisen: Vanwege hun chemische samenstelling vereisen Li-ion accu’s specifieke voorzorgsmaatregelen tijdens opslag en transport om veiligheidsrisico’s te minimaliseren.

 

Lithium-ijzerfosfaat (LiFePO4)

Lithium-ijzerfosfaat (LiFePO4) batterijen zijn een uitstekende keuze voor hoogwaardige, langdurige energiebehoeften in elektronica. Deze batterijen worden vaak gebruikt in toepassingen zoals noodstroomvoorzieningen en draagbare elektrische apparaten, waar veiligheid, lange levensduur en betrouwbaarheid essentieel zijn.

 

Klanten kiezen voor LiFePO4-batterijen wanneer apparaten een stabiele werking en consistent vermogen vereisen, zoals medische apparatuur en high-end audiovisuele systemen.

 

Lithium Lifepo4 - Lithium Werks 18650 batterij

 

 

Batterij van Lithium Werks

 

De twee belangrijkste voordelen van LiFePO4 batterijen zijn:

 1. Onderhoudsvrij en volledig diepontladen mogelijk: LiFePO4 accu’s vereisen geen onderhoud en kunnen zonder schade volledig worden ontladen, wat ze ideaal maakt voor intensief gebruik.
 2. Lange levensduur en hoge energiedichtheid: Deze batterijen gaan aanzienlijk lang mee (langer dan bijvoorbeeld loodaccu’s) en bieden een hoge energiedichtheid, waardoor ze lichter en efficiënter zijn in energieopslag.

De twee belangrijkste nadelen zijn:

 1. Hoge prijs: De aanschafkosten van LiFePO4 batterijen liggen hoger dan die van veel andere batterijtypes.
 2. Beperkt aanbod: Het aanbod van LiFePO4 batterijen is relatief beperkt, wat kan resulteren in beschikbaarheidsproblemen en minder keuzevrijheid.

 

Nikkel-cadmium (NiCd)

Nikkel-cadmium (NiCd) batterijen onderscheiden zich door hun uitstekende vermogen om hoge ontladingen te weerstaan en hun vermogen om te presteren in een breed scala aan temperaturen. Ze worden veel gebruikt in power tools en andere apparaten die robuustheid vereisen.

 

Hun lange levensduur en betrouwbaarheid maken ze geschikt voor toepassingen waar duurzaamheid een vereiste is. Klanten kiezen voor NiCd-batterijen vanwege hun bewezen staat van dienst in betrouwbaarheid en consistentie onder veeleisende omstandigheden.

Batterijpack van NiCd

 

ArtsEnergy VNT DU NiCd pack 2,4V 4Ah SBS faston recht

 

De twee belangrijkste voordelen van NiCd batterijen zijn:

 1. Robuust en hoge cyclustijd: NiCd batterijen zijn uiterst robuust en kunnen een hoge cyclustijd bereiken met goed onderhoud, wat ze betrouwbaar maakt voor langdurig en intensief gebruik.
 2. Goede prestaties bij lage temperaturen en snel oplaadbaar: Deze batterijen presteren goed onder lage temperaturen en kunnen ultra-snel opgeladen worden met weinig stress op de batterij, waardoor ze ideaal zijn voor toepassingen in koude omgevingen en situaties waar snel opladen nodig is.

De twee belangrijkste nadelen zijn:

 1. Geheugen effect en lage specifieke energie: NiCd batterijen hebben last van het geheugen effect, wat betekent dat ze periodiek volledig moeten worden ontladen om hun capaciteit te behouden. Bovendien hebben ze een relatief lage specifieke energie vergeleken met modernere batterijsystemen.
 2. Milieu-impact door cadmium: Cadmium, gebruikt in NiCd batterijen, is een toxisch metaal dat milieuproblemen kan veroorzaken, waardoor deze batterijen niet op stortplaatsen mogen worden afgevoerd en speciale recycling vereisen.

Ik sta voor u klaar

Daan Schutte, Sales Director Elfa

Daan Schutte

Sales Director

Heeft u een vraag?
Mail of bel mij gerust!

Nikkelmetaalhydride (NiMH)

Nikkelmetaalhydride (NiMH) batterijen vormen een milieuvriendelijker alternatief doordat ze geen zware metalen bevatten, in tegenstelling tot NiCd-batterijen. Vanwege hun hogere capaciteit en minder geheugeneffect zijn ze populair in diverse soorten elektronica, variërend van telefoons tot digitale camera’s. Klanten geven de voorkeur aan NiMH voor toepassingen waarbij een hogere energiedichtheid en minder milieubelasting belangrijk zijn.

 

Varta Recharge Accu Power 2600mAh AA Blister 4 1,2V

 

Varta NiMH AA batterij

 

De twee belangrijkste voordelen van nikkelmetaalhydride (NiMH) batterijen zijn:

 1. Hogere capaciteit: NiMH batterijen hebben een 30-40% hogere capaciteit vergeleken met standaard NiCd batterijen, waardoor ze meer energie kunnen opslaan en langer kunnen functioneren tussen oplaadbeurten.
 2. Milieuvriendelijker: Deze batterijen bevatten slechts milde gifstoffen, wat ze een meer milieuvriendelijke optie maakt dan veel andere typen. Bovendien zijn ze winstgevend voor recycling, waardoor ze bijdragen aan een duurzamere batterijoplossing.

De twee belangrijkste nadelen zijn:

 1. Beperkte levensduur bij diep ontladen: De levensduur van NiMH batterijen kan aanzienlijk afnemen als ze herhaaldelijk diep worden ontladen, met verslechterende prestaties na ongeveer 200 tot 300 cycli.
 2. Complex oplaad-algoritme en meer onderhoud nodig: NiMH batterijen vereisen een complex oplaad-algoritme en regelmatig volledige ontladingen om kristallijne vorming en het daarmee samenhangende geheugeneffect te voorkomen, wat extra inspanning en zorg vereist tijdens het gebruik.

 

Lithium polymeer (LiPo)

LiPo-batterijen, bekend om hun lichte gewicht en flexibele vormfactoren, bieden een superieure energiedichtheid en zijn daarmee essentieel voor het minimaliseren van het gewicht in draagbare apparaten. Deze batterijen kunnen snel opladen en hanteren hogere ontlaadsnelheden, wat ze ideaal maakt voor geavanceerde toepassingen zoals drones, RC-voertuigen, en draagbare elektronica zoals smartphones en laptops.

Lithium Polymeer batterij

LiPo batterij voorbeeld

 

De twee belangrijkste voordelen van lithium-polymeer (LiPo) batterijen zijn:

 1. Lichtgewicht en hoge energiedichtheid: LiPo batterijen zijn ongeveer 20% tot 35% lichter dan vergelijkbare NiMH batterijen en bevatten meer lading, waardoor ze een hogere energiedichtheid bieden. Dit maakt ze ideaal voor draagbare toepassingen waar gewicht en ruimte cruciaal zijn.
 2. Geen geheugeneffect en brede temperatuurbereik: LiPo batterijen hebben geen last van het geheugeneffect, wat betekent dat ze niet aan capaciteit verliezen door gedeeltelijke laadcycli. Bovendien functioneren ze goed onder een breed scala van temperaturen, wat ze geschikt maakt voor gebruik in uiteenlopende omgevingen.

De twee belangrijkste nadelen zijn:

 1. Gevoelig voor fysieke schade en overladen: LiPo batterijen zijn gevoelig voor fysieke schade en kunnen gevaarlijk zijn als ze niet correct worden gebruikt, vooral bij overladen, wat kan leiden tot brandgevaar.
 2. Kosten: Ondanks hun voordelen, kunnen LiPo batterijen duurder zijn in vergelijking met andere batterijtypes zoals NiCd en NiMH, wat een belemmering kan zijn voor algemeen gebruik.

 

Elfa als batterijspecialist

Elfa staat bekend als accu- en batterijspecialist en biedt uitgebreid advies en deskundige begeleiding bij het selecteren van de juiste batterijoplossingen. Met diepgaande kennis van diverse batterijtechnologieën en toepassingen wordt geholpen bij het vinden van producten die naadloos aansluiten bij specifieke eisen.

 

Of het nu gaat om het voeden van kleine apparaten of het ondersteunen van grote industriële machines, de expertise van Elfa garandeert toegang tot de meest efficiënte en kosteneffectieve batterijoplossingen.

 

 

ASSORTIMENT oplaadbare batterijen

 

 

Veelgestelde vragen over secundaire batterijen

 

 

Contacteer onze experts!

Als batterij en accuspecialist beantwoorden wij graag al uw vragen! Uiteraard kunt u ook een kijkje nemen in ons assortiment zodat je een totaaloverzicht krijgt van de verschillende soorten batterijen van Elfa. Voor vragen of meer informatie kunt u het beste onderstaand contactformulier invullen. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Helaas levert Elfa alleen aan zakelijke klanten. We willen u daarom vriendelijk verzoeken om uw elektrotechnisch installateur contact met ons te laten opnemen. Op deze manier kunnen we u alsnog helpen.

Bedankt voor uw begrip.

reCAPTCHA is required.
Inschrijven voor de nieuwsbrief: