Zinc air-alkaline batterijen


Zinc air-alkaline batterijen hebben een innovatieve energiebron die zink combineert met zuurstof om elektriciteit te genereren. Ze worden gebruikt in professionele toepassingen, variërend van telecommunicatie tot spoorweg signaalverlichting. Elfa vertelt u graag meer over deze bijzondere batterijchemie.

 

 

Details over de zinc air-alkaline batterij

Een zinc air-alkaline batterij, ook bekend als een zink-lucht batterij, is een type batterij dat zink en zuurstof uit de lucht gebruikt om elektrische energie op te wekken. Dit batterijtype behoort tot de categorie van metaal-lucht batterijen en onderscheidt zich door de unieke manier van energieopwekking.

 

De werking is gebaseerd op de oxidatie van zink bij de anode en de reductie van zuurstof bij de kathode, wat leidt tot een chemische reactie die elektrische energie produceert. Deze technologie is ontwikkeld door Cegasa, een internationaal actieve onderneming met 4 productiebedrijven en 15 internationale dochterondernemingen.

 

Zinc air-alkaline batterijen worden ingezet in uiteenlopende toepassingen, waaronder:

  • Spoorweg signaalverlichting;
  • Wegwerk signaalverlichting;
  • Boeiverlichting en signaalverlichting op zee;
  • Telecommunicatie;
  • Parkeermeters;
  • Afrastering.

Batterijen van Cegasa

De zinc air-alkaline baterijen die Elfa aanbiedt, zijn van Cegasa. Zo beschikken we over de E/Z8 6/50.

 

Cegasa E/Z8 6/50

 

Cegasa E/Z8 6/50

 

Deze batterij is een geschikte optie voor toepassingen met een laag energieverbruik en een constante stroombehoefte, en die lange tijd operationeel moeten blijven zonder tussenkomst of onderhoud. De air-alkaline technologie van Cegasa zorgt voor verschillende voordelen, waaronder:

  • Een hoge energiedichtheid;
  • Uitstekende uitgangsspanning;
  • Consistente prestaties gedurende het gehele ontlaadproces.

Ik sta voor u klaar

Daan Schutte, Sales Director Elfa

Daan Schutte

Sales Director

Heeft u een vraag?
Mail of bel mij gerust!

De voordelen op een rij

De door Cegasa ontwikkelde batterijchemie heeft meerdere voordelen die interessant kunnen zijn voor uw applicatie.

 

Hoge energiedichtheid: Zinc air-alkaline batterijen bevatten een grote hoeveelheid energie in een relatief klein volume, wat ze ideaal maakt voor toepassingen waar gewicht en ruimte beperkt zijn.

 

Lage zelfontlading: Deze batterijen hebben een lage snelheid van energieverlies wanneer ze niet in gebruik zijn, waardoor ze een langere houdbaarheid hebben en geschikt zijn voor apparaten die langdurig moeten kunnen functioneren zonder vervanging of opladen.

 

Hoge uitgangsspanning: Dit batterijtype biedt een hoge initiële uitgangsspanning, wat bijdraagt aan een efficiëntere werking van elektronische apparaten door het leveren van de benodigde stroom zonder de noodzaak van complexe spanningsomvormers.

 

Constante uitgangsspanning (minder dan 2% variatie): De uitgangsspanning van deze batterijen blijft bijna de gehele levenscyclus constant, wat zorgt voor betrouwbare prestaties van apparaten, zelfs als de batterij bijna leeg is.

 

Temperatuur bereik van -20ºC tot +50ºC: Deze batterijen functioneren betrouwbaar binnen een breed temperatuurbereik, wat ze geschikt maakt voor gebruik in uiteenlopende omgevingsomstandigheden, van koude tot hete klimaten.

 

Bestand tegen luchtvochtigheid (25-85% RH): Zinc air-alkaline batterijen zijn ontworpen om goed te presteren onder verschillende luchtvochtigheidsniveaus, wat ze een goede keuze maakt voor gebruik in gebieden met variërende vochtigheidsomstandigheden.

 

Duurzaam: Deze batterijchemie bevat geen zware metalen zoals lood of cadmium, wat ze een milieuvriendelijkere optie maakt vergeleken met sommige andere batterijtechnologieën.

De nadelen in kaart gebracht

Elke batterijchemie heeft zijn tekortkomingen. Daarom vinden we dat naast de positieve aspecten ook de negatieve aspecten toegelicht moeten worden. Op deze manier kan een goede overweging worden gemaakt of een chemie wel interessant is voor uw toepassing.

 

Beperkte oplaadbaarheid: In tegenstelling tot batterijtypen als lithium-ion batterijen, zijn veel zinc air-alkaline batterijen primair ontworpen voor eenmalig gebruik. Dit kan leiden tot hogere vervangingskosten en meer afval.

 

Gevoeligheid voor atmosferische omstandigheden: Hoewel ze bestand zijn tegen een breed scala aan vochtigheidsniveaus, kunnen extreme atmosferische omstandigheden, zoals zeer hoge vochtigheid of droogte, de prestaties en levensduur van deze batterijen beïnvloeden.

 

Vereiste van zuurstof: Zinc air-alkaline batterijen vereisen zuurstof uit de lucht om te functioneren. In zeer dichte of afgesloten omgevingen waar de luchttoevoer beperkt is, kunnen de prestaties verminderen.

 

Minder geschikt voor toepassingen met hoge stroom: Voor apparaten die een hoge stroom vereisen in korte tijd, kunnen zinc air-alkaline batterijen minder geschikt zijn vanwege hun relatief lagere piekstroomcapaciteiten vergeleken met andere batterijtypes zoals lithium-ion.

Veelgestelde vragen

 

 

 

Onze experts staan voor u klaar!

Zinc air-alkaline batterijen bieden een unieke en efficiënte energiebron voor diverse professionele toepassingen. Wij denken dat we u een geschikte batterij kunnen leveren die perfect aansluit op uw vereisten.

 

Heeft u vragen of behoefte aan advies over de meest geschikte batterijoplossing voor uw toepassing? Aarzel dan niet om het contactformulier in te vullen!

 

Helaas levert Elfa alleen aan zakelijke klanten. We willen u daarom vriendelijk verzoeken om uw elektrotechnisch installateur contact met ons te laten opnemen. Op deze manier kunnen we u alsnog helpen.

Bedankt voor uw begrip.

reCAPTCHA is required.
Inschrijven voor de nieuwsbrief: