De levensduur van primaire batterijen

4 augustus 2020 

Primaire batterijen, of niet-oplaadbare batterijen, zijn in veel gevallen nog steeds de meer populaire optie ten opzichte van secundaire batterijen, of oplaadbare batterijen. Vooral in situaties waarin het laden van de batterijen niet mogelijk is. Daarom zijn primaire batterijen vaak te vinden bij onder andere militaire missies, in pacemakers, bandenspanning-meters, IoT devices, horloges, elektrische afstandsbedieningen en nog veel meer. Hoe lang de primaire batterijen mee gaan hangt af van een aantal factoren. De belangrijkste factoren hiervoor zijn de chemie van de batterij, omgevingstemperatuur en het energieverbruik van de toepassing.

 

De chemie van de batterij

De eerste factor die invloed heeft op de levensduur van de batterij is het type batterij dat gekozen wordt, oftewel de elektrochemie. Zo gaan lithium batterijen ongeveer zeven keer langer mee dan alkaline, afhankelijk van welke type lithium en het merk van de batterij. Meer informatie over verschillende soorten primaire batterijen kunt u hier vinden.

 

De omgevingstemperatuur

De omgevingstemperatuur waarin de batterij opgeslagen en gebruikt wordt heeft veel invloed op de levensduur van de batterij. Zo kunnen primaire batterijen over het algemeen het beste koel en droog bewaard worden. Verder hebben primaire batterijen een ideale gebruikstemperatuur waarbij ze de meeste energie kunnen leveren. Bij alkaline batterijen l gt dat rond de 20 °C. Wanneer de omgevingstemperatuur beduidend hoger of lager zijn zullen de prestaties van de batterij minder zijn. Lithium batterijen kunnen daarentegen beter tegen de verschillende temperaturen.

 

Het energieverbruik van de toepassing

Alkaline batterijen zijn ideaal wanneer de gebruikte stroom gewoonlijk laag is, zoals apparaten die tijdens het gebruik niet veel stroom gebruiken of periodiek gebruikt worden, zoals afstandsbedieningen of radio’s. Lithium batterijen kunnen over het algemeen beter een piekstroom aan en kunnen hebben een hogere energie dichtheid. Daarom worden deze batterijen veel toegepast onder andere in medische apparaten, IoT toepassingen en smart meters.

 

Meer info over primaire batterijen

Wilt u meer informatie over de levensduur van primaire batterijen, of hulp bij het kiezen van de juiste batterij voor uw toepassing? Onze experts staan voor u klaar en helpen u graag verder. Vul in onderstaande contactformulier uw gegevens in en wij nemen snel contact met u op.

 

Helaas levert Elfa alleen aan zakelijke klanten. We willen u daarom vriendelijk verzoeken om uw elektrotechnisch installateur contact met ons te laten opnemen. Op deze manier kunnen we u alsnog helpen.

Bedankt voor uw begrip.

reCAPTCHA is required.
Inschrijven voor de nieuwsbrief: