Ontwikkelingen


Elfa bestaat al meer dan 100 jaar en heeft veel innovatie in de verlichting vanaf de eerste rij mogen meemaken. Zo heeft Elfa de krypton en halogeen ruimte zien maken voor LED verlichting en dat steeds meer verlichting op een accu werkt. Kijk samen met Elfa naar de toekomst.

 

 

Halogeen vs. LED

De komst van de LED is de grootste verbetering voor mobiele verlichting sinds de uitvinding van de eerste elektrische zaklamp (1899). De LED heeft namelijk een aantal evidente voordelen voor de gebruiker. Er is allereerst weinig warmteontwikkeling, alle energie gaat daar naar toe waar het voor bedoeld is, terwijl bij een gloeilamp verlichting tot wel 95% verloren kan gaan. De lampen met LED zijn extreem zuinig, dit is voornamelijk met acculampen erg belangrijk. Daarom hebben LED lampen in combinatie met een krachtige accu een verbeterde autonomie (oftewel brandduur). Ook zijn de LED lampen beter bestand tegen vallen en stoten.

 

LED: Light Emitting Diodes

LED (Light Emitting Diodes) zijn elektronische lichtbronnen gebaseerd op zogenaamde halfgeleiders, bijvoorbeeld gallium, silicium of arseen. Voor een hoge lichtopbrengst dienen ze absoluut zuiver te zijn en moeten ze aan bepaalde eisen voldoen. Om dit te bereiken wordt een scheermes dunne halfgeleidende basislaag (wafer) in een vacuümkamer bedekt met een moleculaire coating. Dit proces wordt MBE (Molecular Beam Epitaxy) genoemd en kan ook worden omschreven als het kweken van kristallen. Nadat onzuivere atomen zijn geïmplanteerd in de pure kristallijne structuren, wordt het wafer gesneden in microscopisch kleine eenheden. Deze halfgeleiders verenigen verschillende polen (anode en kathode) en vormen later een licht chip. Light Emitting Diodes zijn een microstructuur van vaste stoffen en volledig schokbestendig. Ze gaan 1.000 keer langer mee dan conventionele gloeilampen, zet halogeenlampen in de schaduw en geven nauwelijks warmte af en verbruiken minder stroom. LED’s bevatten geen schadelijke vullingsgassen en stralen geen ultraviolet licht uit.

 

Het moderne concept van het foton is ontwikkeld door Albert Einstein, de vader van de relativiteitstheorie. De term “foton” beschrijft de kleinste ondeelbare eenheid van licht.

 

Wat gebeurt er in de licht chip?

De elektronen van de licht diode cirkelen trouw rond hun kernen. Dergelijke atomaire monogamie eindigt echter zodra er voldoende spanning (energievoorziening) beschikbaar is. Elektrisch gewekt, beginnen de elektronen zich los te maken van hun atomaire unie om zich aan te sluiten bij een atoom van buitenaf. Hun “botsing” met de nieuwe atomaire vakbond genereert energie die vrijkomt in de vorm van kleine lichte eenheden, zogenoemde fotonen.

Inschrijven voor de nieuwsbrief: