Verlichting Kiezen


Het uitkiezen van de juiste lamp kan een lastige taak zijn. Het aanbod is enorm en waar moet je op letten? Elfa helpt u bij het maken van de juiste keuze.

 

 

Ideale verlichting per toepassing

Voor elke toepassing is er een ideale lamp. De juiste keuze maken vergt enige kennis, het is daarom vaak het beste om u door een expert te laten informeren naar de mogelijkheden. Van een kleine inspectielamp tot aan robuuste werkverlichting, de mogelijkheden zijn eindeloos. De belangrijkste zaken om te letten worden hieronder besproken.

 

Oplaadbaar vs. niet oplaadbaar

De eerste keuze die gemaakt moet worden is tussen oplaadbaar en niet oplaadbaar.

 

Voordelen van oplaadbaar

De voordelen van oplaadbaar zijn: altijd klaar voor gebruik (mits opgeladen), beter voor het milieu (het is niet nodig batterijen telkens weer weg te gooien) en accu’s van oplaadbare verlichting gaan niet lekken na een lange tijd niet gebruikt te zijn zoals bij batterijen. Ook zijn de lantaarns met een oplaadbare accu vaak krachtiger. Voor dagelijks gebruik is oplaadbaar dus in de meeste gevallen de juiste keuze.

 

Nadelen van oplaadbaar

Een nadeel van de oplaadbare verlichting kan zijn dat als de accu leeg is dat de lamp niet gebruikt kan worden tijdens het laden. Een aantal fabrikanten biedt hier echter een oplossing voor; door een extra accu mee te leveren. Een voorbeeld hiervan is het ‘Flex charge & dual power system’ van COAST. De accu kan extern worden opgeladen terwijl de lantaarn ondertussen gebruikt kan worden met een andere accu of met batterijen. Dit systeem gaat echter nog verder; de accu kan ook gebruikt worden om andere apparaten op te laden.

 

‘Flex charge & dual power system’ van COAST.

 

Voordelen van niet oplaadbaar

Voordelen van de niet oplaadbare variant zijn onder andere: betaalbaar (vaak goedkoper en breder verkrijgbaar dan de oplaadbare variant), de lamp is altijd klaar voor gebruik indien er batterijen aanwezig zijn (men hoeft niet te wachten op het laden). Voor mensen die niet dagelijks hun zaklamp gebruiken is niet oplaadbaar waarschijnlijk beter. Wel is het belangrijk op te letten wat voor een type batterij er in de lantaarn gaat. Zo houden bijvoorbeeld lantaarns met CR123 batterijen hun spanning tot wel 10 jaar vast.

 

Nadelen van niet oplaadbaar

Nadelen van niet oplaadbare lantaarns zijn: slechter voor het milieu (door het weggooien van batterijen), minder krachtig dan oplaadbare variant en de batterijen kunnen mogelijk gaan lekken na lange tijd niet gebruikt te zijn.

 

LED-lampen

Vrijwel alle lampen die Elfa voor bouw en industrie aanbiedt zijn LED-lampen. LED heeft voor de vakman een aantal evidente voordelen. Er is allereerst weinig warmteontwikkeling. Energie die wordt omgezet in warmte gaat verloren. De LED-lampen hebben dus een hogere lichtopbrengst dan halogeen. Verder zijn de lampen extreem zuinig, wat met name bij de acculampen essentieel is. Uiteraard is de combinatie van een hoogwaardige LED met een krachtige, kwalitatieve accu allesbepalend voor de autonomie (oftewel de brandduur) van de lampen. Verder zijn LED lampen meer stootvast dan halogeen en kunnen LED armaturen na intensief gebruik direct worden ingepakt en meegenomen. Halogeen stralers moeten daarentegen eerst afkoelen voordat ze vervoerd kunnen worden.

 

Lichtopbrengst; lumen en LUX

Bij het kiezen van de juiste lamp is het kiezen van de juiste lichtopbrengst uiteraard ook cruciaal. Voor bepaalde toepassingen is het logisch om een zo krachtig mogelijke lamp te hebben. Andere toepassing vergen veel minder sterk licht. Hierbij moet er gekeken worden naar het aantal lumen (=de maat voor de totale hoeveelheid zichtbaar licht die een lichtbron in alle richtingen uitstraalt). Niet te verwarren met LUX, deze is namelijk afhankelijk van locatie en afstand waar op geschenen wordt.

 

Lumen
Lumen is de lichtopbrengst van een lamp (ongeacht waar, zal een bepaalde lamp altijd als bron een bepaalde hoeveelheid licht uitstralen). Wij bieden lampen aan van 10 lumen tot zelfs 145.000 lumen. Welke lichtopbrengst past het beste bij uw toepassing? Het aantal Lumen dat u nodig heeft is o.a. afhankelijk van de grootte en hoogte van de ruimte die u wilt verlichten.

 

LUX

Een lamp met ‘maar’ 10 lumen zal in een hele kleine ruimte goed werk verrichten (bijvoorbeeld een meterkast helemaal oplichten) maar in een grote bouwplaats zal dezelfde lamp geen merkbaar verschil opleveren. De lichtopbrengst per vierkante centimeter op 1 meter afstand is de LUX waarde.

 

Behuizing

Omdat zaklampen zo sterk en licht mogelijk moeten zijn, wordt de behuizing van de meeste zaklampen tegenwoordig van aluminium gemaakt. Een andere optie is een behuizing van roestvast staal (RVS), die zijn sterk en duurzaam. Beide metalen kunnen goed tegen verschillende weersomstandigheden en zijn makkelijk schoon te maken, RVS is wel wat zwaarder dan aluminium. Verder zijn er veel lampen met een kunststof (plastic) behuizing. Voordelen van kunststof is dat het materiaal licht en betaalbaar is. Maar kunststof is wel minder sterk en kan verouderen door blootstelling aan zonlicht. Vaak worden er daarom andere materialen (zoals rubber) toegevoegd aan de behuizing om de duurzaamheid te verbeteren.

 

ATEX

Als u werkt in een explosiegevaarlijke omgeving dan is ATEX gecertificeerde verlichting een absolute vereiste. Bij ATEX certificering wordt onderscheid gemaakt tussen explosiegevaar door stof en gas (of een combinatie). Bij beide geldt dat een lager getal duidt op het vaker aanwezig zijn van explosiegevaar. Lees meer over ATEX-verlichting.

 

IP-codering

De IP-codering van een lamp geeft de stof- en waterdichtheid aan. Hierbij is het eerste getal de aanduiding voor de stofdichtheid en het tweede getal duidt de waterbestendigheid aan. Bij stof loopt het op van 1 tot 6, waarbij 6 volledig stofdicht betekent. Bij de waterdichtheid loopt het op van 1 tot 9 waarbij 9 staat voor vochtdicht onder een hogedrukspuit. Lees meer over IP-codering.

 

Ons assortiment

Inschrijven voor de nieuwsbrief: