Ontladen bij hoge en lage temperaturen

7 juni 2024 

Het begrijpen van de invloed van temperatuur op de prestaties en levensduur van batterijen is belangrijk voor het optimaliseren van energieopslag. Wis je bijvoorbeeld dat een batterij (net als mensen) het beste presteert bij kamertemperatuur (20 °C)? Wanneer je een batterij bijvoorbeeld gebruikt bij 30 °C, in plaats van de genoemde kamertemperatuur, dan wordt de levensduur met maar liefst met 20 procent verkort.

Temperatuureffecten op batterijen

Net als mensen, presenteren batterijen het beste bij kamertemperatuur. Wist je dat het licht verwarmen van een lege batterij van een smartphone of zaklamp door hem bijvoorbeeld in de broekzak van je spijkerbroek kan bijdragen aan een langere levensduur? Dit komt doordat een betere elektrochemische reactie plaatsvindt bij aangenamere temperaturen, rond de 27 °C.

 

Hoewel hoge temperaturen kortstondig de prestaties kunnen verbeteren, kan langdurige blootstelling aan hitte de levensduur van de batterij aanzienlijk verkorten.

 

Impact van koude temperaturen

In koudere omstandigheden, zoals elke automobilist in een koud land kan bevestigen, start een warme accu de motor van een auto beter dan een koude. Dit komt omdat kou de interne weerstand verhoogt en de capaciteit vermindert. Een batterij die bij 27 °C 100% capaciteit biedt, presteert bij -18 °C op slechtst 50% van zijn capaciteit.

 

Echter is niet elke batterij of accu hetzelfde. De kortstondige capaciteitsafname is namelijk afhankelijk van de chemische samenstelling van de batterij.

 

Batterijtechnologieën en Celomkering

De droge vaste polymeerbatterij, die optimale prestaties levert bij temperaturen tussen 60-100°C (140-212°F), illustreert de complexiteit van temperatuurmanagement. Deze batterijen worden gebruikt in warme klimaten waar hitte als een prestatieverbeteraar werkt, ondersteund door ingebouwde verwarmingselementen. Ondanks hun potentieel, beperken hoge kosten en veiligheidsrisico’s hun toepassing.

 

In multicelpacks, zoals die in elektrisch gereedschap en elektrische voertuigen, kan koude leiden tot celomkering wanneer zwakkere cellen overbelast raken en permanent beschadigen. Dit onderstreept het belang van geschikte technologiekeuze en regelmatige controle van batterijcellen om duurzame prestaties te garanderen.

 

Deze sectie benadrukt hoe geavanceerde batterijtechnologieën en zorgvuldig celbeheer cruciaal zijn voor het behoud van batterijefficiëntie en -duurzaamheid onder uiteenlopende temperatuurcondities.

 

Levensduur en Prestatiebeheer

Het is belangrijk te vermelden dat batterijen het langst meegaan, wanneer ze worden gebruikt bij óf net onder kamertemperatuur (20 °C). Wanneer een batterij wordt gebruikt bij 30 °C in plaats van de zojuist benoemde kamertemperatuur, wordt de levensduur met maar liefst 20 procent verkort. Ga je de batterij op- of ontladen bij 45 °C, dan is de levensduur slechtst de helft van wat kan worden verwacht bij het gebruik op kamertemperatuur.

 

Praktische tips voor temperatuurmanagement

Efficiënt temperatuurmanagement is cruciaal voor het behoud van batterijprestaties en levensduur. De onderstaande tips kunnen helpen uw batterijen onder alle omstandigheden optimaal te laten functioneren.

 

Opslag: Bewaar batterijen bij voorkeur op een droge, koele plaats bij een (enigszins) constante temperatuur. Zoals eerder beschreven kunnen extreme temperatuurschommelingen de prestaties en levensduur negatief beïnvloeden.

 

Gebruik: Vermijd het blootstellen van apparaten met batterijen aan direct zonlicht of bijvoorbeeld in een auto op een hete dag óf juist koude dag. Indien mogelijk houd je de apparaten binnen of geïsoleerd.

 

Opladen: Laad batterijen op bij kamertemperatuur. Opladen bij extreem hoge of lage temperaturen, kan de batterij beschadigen; hierdoor wordt hij vaak minder efficiënt.

 

Hoe kan Elfa jou ondersteunen bij het gebruik van batterijen en accu’s?

Het begrijpen van de invloed van temperatuur op de prestaties en levensduur van batterijen is belangrijk voor het optimaliseren van energieopslag. Factoren zoals de werkingstemperatuur, cyclusduur en laad- en ontlaadtijden spelen een significante rol in hoe efficiënt en duurzaam batterijen opereren. Bij Elfa hebben we diepgaande kennis van deze complexe factoren en bieden we gerichte oplossingen om de efficiëntie van jouw batterijgebruik te maximaliseren.

 

Als jouw partner in verlichtings- en energieoplossingen levert Elfa niet alleen hoge kwaliteit accu’s en batterijen, maar ook de noodzakelijke expertise en ondersteuning om jouw projecten succesvol te maken. Of het nu gaat om toepassingen in elektrische voertuigen, zonne-energiesystemen, of industriële settings, wij staan klaar om je te assisteren.

 

Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe Elfa jou kan helpen voor jouw specifieke toepassingen.

 

Helaas levert Elfa alleen aan zakelijke klanten. We willen u daarom vriendelijk verzoeken om uw elektrotechnisch installateur contact met ons te laten opnemen. Op deze manier kunnen we u alsnog helpen.

Bedankt voor uw begrip.

reCAPTCHA is required.

 

Inschrijven voor de nieuwsbrief: