Hoe veilig is een thuisbatterij?

23 oktober 2023 

Thuisbatterijen bieden huishoudens de sleutel tot energieonafhankelijkheid, maar veiligheid is essentieel. Ontdek hier hoe je met deskundige installatie, slimme locatiekeuze en bewustzijnstraining een veilige, duurzame toekomst creëert. Maak de energierevolutie van de 21e eeuw niet alleen groen, maar ook veilig.

 

In de razendsnelle veranderende wereld van technologie zijn thuisbatterijen een veelbesproken onderwerp geworden; dit geldt vooral voor huiseigenaren die streven naar een duurzaam en energieonafhankelijk huishouden. De thuisbatterij zorgt dat overtollige energie uit zonnepanelen wordt opgeslagen; deze kan vervolgens worden gebruikt op momenten dat de zon niet schijnt.

 

Hierdoor krijgen huishoudens meer controle over hun energieverbruik en kunnen ze tegelijkertijd hun ecologische voetafdruk verkleinen. Terwijl de technologie een veelbelovende stap lijkt richting een groenere toekomst, is het essentieel om de (brand)veiligheid rondom thuiswedstrijden serieus te nemen. In dit blog bespreken we niet alleen de voordelen van thuisbatterijen, maar ook hoe je ze veilig in je huis kunt laten integreren.

 

De evolutie van thuisbatterijen

Energieopslagsystemen voor thuis vormen een integraal onderdeel van de verschuiving naar hernieuwbare energiebronnen. In essentie slaat de thuisbatterij de overtollige energie op, die overdag door de zonnepanelen wordt geproduceerd.

 

Deze opgeslagen energie komt van pas wanneer de zon ondergaat; huishoudens worden hierdoor niet langer afhankelijk van het traditionele elektriciteitsnetwerk. Naast energieonafhankelijkheid betekent dit ook een besparing op de energierekening en een verminderde belasting van het milieu.

 

Thuisbatterijen en brandgevaar

Hoewel de energieopslagsystemen voor thuis een veelbelovende technologie zijn, is het belangrijk om te begrijpen dat ze niet zonder risico zijn. Deze batterijen zijn vaak gemaakt van lithium-ion technologie; deze technologie staat bekend om zijn efficiëntie in energieopslag, maar ook om zijn eventuele ‘gevaarlijke’ eigenschappen.

 

Oververhitting, kortsluiting, fabricagefouten of zelfs mechanische beschadigingen kunnen leiden tot een ‘thermal runaway’. Dit proces vindt plaats wanneer de temperatuur in de batterijcel een bepaald punt heeft overschreden; dat wil zeggen, de gegenereerde warmte is groter dan de warmte die wordt verspreid

 

In de praktijk betekent dit niets anders dan dat de batterij in brand kan vliegen. In een huiselijke omgeving kan een dergelijke brand zich snel verspreiden, wat de noodzaak van voorzorgsmaatregelen benadrukt.

 

 

Safety First: minimaliseren van brandgevaar

Om het eerder benoemde brandgevaar te kunnen minimaliseren, kunnen er meerdere stappen genomen worden om het risico op brand bij thuisbatterijen aanzienlijk te verminderen:

 

  • Deskundige installatie

Laat thuisbatterijen altijd installeren door een gekwalificeerde installateur. Deze vakmensen zijn op de hoogte van alle geldende normen en voorschriften. Daarnaast zorgen ze dat de installatie veilig en efficiënt is.

 

  • Slimme locatiekeuze

Plaats het energieopslagsysteem op een goed geventileerde, droge en koele plek, bij voorkeur buiten het huis. Vermijd installatie in de buurt van brandbare materialen om het risico verder te verminderen.

 

  • Brandscheiding

Overweeg het gebruik van brandwerende materialen of een brandscheidingssysteem rondom de thuisbatterij. Dit kan voorkomen dat een eventuele brand zich snel verspreidt; hierdoor kun je kostbare tijd winnen om de situatie onder controle te krijgen.

 

  • Temperatuurbeheersing

Zorg ervoor dat je een goed functionerend koelsysteem hebt om oververhitting te voorkomen. Het handhaven van een veilige temperatuurbereik is van vitaal belang om het risico op brand tot een minimum te beperken. De meeste thuisbatterijen en inverters maken gebruik van natuurlijke koeling. Als de temperatuur echter te hoog wordt, zal het Battery Management System (BMS) de vermogensoutput verminderen. Op de residentiële markt zal een koelsysteem zelden aanwezig zijn. Eén belangrijke manier om warmteontwikkeling te voorkomen, is door het systeem zodanig te ontwerpen dat het nooit op volle capaciteit draait, maar misschien slechts op 50%. Dit komt niet alleen de levensduur ten goede, maar verbetert ook aanzienlijk de veiligheid.

 

  • Regelmatig onderhoud

Regelmatig onderhoud en inspectie van het energieopslagsysteem zijn van cruciaal belang. Elk teken van slijtage of schade moet onmiddellijk worden aangepakt om potentiële problemen te voorkomen. Het nadeel is echter dat deze systemen vaak onderhoudsvrij zijn. Dit betekent dat je volledig afhankelijk bent van het Battery Management System (BMS), vooral in het geval van lithiumbatterijen. Hierdoor is het vrijwel onmogelijk om onderhoud te plegen aan een residentieel ESS-systeem.

 

Veilige en duurzame toekomst met thuisbatterijen

Het implementeren van een thuisbatterij in je huishouden biedt vele voordelen, variërend van energieonafhankelijkheid tot lagere energiekosten. Echter, het is van groot belang om deze technologie op een veilige en verantwoorde manier te integreren.

 

Door een deskundige installatie, zorgvuldige locatiekeuze, de juiste temperatuurbeheersing, regelmatig onderhoud en bewustzijn van brandveiligheid, kun je met een gerust hart genieten van alle voordelen die een energieopslagsysteem voor thuis met zich mee brengt. Zo draag je niet alleen bij aan een groenere toekomst, maar hou je ook rekening met een veilige leefomgeving voor jou en je medebewoners .

 

Veiligheid staat voorop in de energierevolutie van de 21e eeuw; het is aan ons allen om deze revolutie niet alleen duurzaam, maar ook veilig voor iedereen te laten verlopen.

Meer info over energieopslagsystemen

Wil je meer informatie over de veiligheid van energieopslagsystemen, of hulp bij het kiezen van het juiste opslagsysteem voor uw toepassing? Onze experts staan voor je klaar en helpen je graag verder. Vul in onderstaande formulier je contactgegevens in en wij nemen snel contact met je op.

 

Helaas levert Elfa alleen aan zakelijke klanten. We willen u daarom vriendelijk verzoeken om uw elektrotechnisch installateur contact met ons te laten opnemen. Op deze manier kunnen we u alsnog helpen.

Bedankt voor uw begrip.

reCAPTCHA is required.
Inschrijven voor de nieuwsbrief: