Revolutie in energieopslag – elektrische auto’s als thuisbatterijen

19 september 2023 

In de snel veranderende wereld van groene technologieën, duurzame innovaties en hernieuwbare energie staan elektrische auto’s niet alleen bekend om hun bijdrage aan het verminderen van de CO2-uitstoot op de weg; tegenwoordig staat de elektrische auto ook bekend om hun potentieel als thuisbatterij.

De afgelopen jaren is het idee om een elektrische auto te gebruiken als energieopslagsysteem voor je huis, steeds populairder geworden. In dit blog gaan we dieper in op de opkomende trend en kijken we naar de voordelen, uitdagingen en toekomst van een elektrische auto als thuisbatterij.

Bidirectioneel laden

Het concept achter elektrische auto’s die fungeren als thuisbatterij is afgeleid van het idee op bidirectioneel laden; dit staat ook bekend als Vehicle-to-Home technologie (V2H) of Vehicle-to-Grid technologie (V2G).

 

Dit concept houdt in dat elektrische auto’s niet alleen in staat zijn om elektriciteit van het algemene elektriciteitsnet te ontvangen om op te laden, maar ze hebben ook de mogelijkheid om elektriciteit terug te leveren aan datzelfde net of zelfs aan je eigen huis, op momenten dat dit vereist is.

 

Dankzij bidirectioneel laden worden elektrische voertuigen getransformeerd naar veelzijdige energieopslagsystemen. Dergelijke systemen kunnen zowel energie opnemen als afgeven, afhankelijk van de situatie en de behoeften van de eigenaar.

 

Elektrische auto’s worden niet alleen een efficiënt vervoersmiddel, maar ook een belangrijk onderdeel van het grotere elektriciteitsnet en de thuisenergie-infrastructuur. Dit opent de deur naar innovatieve manieren om energie te beheren en maakt het mogelijk om hernieuwbare energiebronnen effectiever te benutten.

 

Flowchart van de elektrische auto als thuisbatterij.

                                                    Flowchart van de elektrische auto als thuisbatterij

 

 

Voordelen van elektrische auto als thuisbatterij

Stel dat je een elektrische auto overweegt te gebruiken als thuisbatterij, dan is het goed om te weten wat dit kan opleveren. Wat zijn de grootste voordelen van het opslaan van stroom in je elektrische auto? We lichten een drietal voordelen toe met betrekking tot bidirectioneel laden.

 

Een van de meest voor de hand liggende voordelen van dit concept is de mogelijkheid om overtollige energie, die in jouw elektrische auto is opgeslagen, te gebruiken als noodstroomvoorziening tijdens een eventuele stroomstoring. De auto kan in deze situaties fungeren als een betrouwbare bron van back-upstroom voor essentiële apparaten.

 

Elektrische auto’s kunnen energie opslaan tijdens daluren, wanneer de elektriciteitskosten laag zijn, en die energie gebruiken tijdens piekuren, wanneer de tarieven hoger zijn. Dit kan resulteren in aanzienlijke besparingen op je energierekening.

 

Het gebruik van elektrische auto’s als thuisbatterijen kan de belasting op het elektriciteitsnet verminderen, vooral tijdens piekuren. Dit kan helpen om het elektriciteitsnet efficiënter te laten functioneren en de vraag naar fossiele brandstoffen te verminderen.

 

 

Uitdagingen en beperkingen

De nadelen van het gebruik van elektrische auto’s als thuisaccu’s zijn minder bekend; tot op heden is er nog niet veel onderzoek gedaan naar dit concept. We lichten een tweetal nadelen uit met betrekking tot bidirectioneel laden.

 

Het implementeren van bidirectioneel laden vereist geavanceerde technologie en speciale apparatuur als een bidirectioneel laadsysteem; dit kan de installatiekosten verhogen. Op dit moment (september, 2023) zijn nog niet alle elektrische auto’s geschikt voor V2X (vehicle to everything, en dus ook V2G en V2H). Maar dat gaat vermoedelijk snel veranderen.

 

Het effect van bidirectioneel laden op de batterij is nog niet helemaal duidelijk. Aan de ene kant lijkt de batterij sneller te ‘slijten’ als gevolg van extra laadcycli. Aan de andere kant kan het frequente gebruik ervan juist bijdragen aan een langere levensduur van de batterij. De effecten hiervan worden door meerdere landen onderzocht.

 

Om je elektrische auto als thuisaccu te gebruiken, is enige planning vereist om ervoor te zorgen dat de accu ’s avonds vol is. Als je dit wilt doen met zelf opgewekte zonne-energie, moet je overdag thuis zijn om de accu op te laden. Het kan zijn dat je ’s ochtends de accu moet bijvullen als je hem als thuisaccu gebruikt, en dit kan kosten met zich meebrengen, zoals 0,60 EUR per kWh bij gebruik van een snellader.

 

 

Toekomstsituatie

De toekomst van elektrische auto’s als thuisbatterij lijkt veelbelovend, echter moeten wel nog enkele uitdagingen worden overwonnen. Door verdere technologische ontwikkelingen en de toenemende acceptatie van bidirectioneel laden, kunnen elektrische auto’s in de toekomst een nog grotere rol spelen in de transitie naar duurzame energiebronnen.

 

Het idee dat je auto niet alleen een transportmiddel is, maar ook een energieopslagsysteem voor thuis, opent de deur voor een meer gedecentraliseerd en veerkrachtig energiesysteem. Naast de financiële voordelen voor individuele gebruikers, kan het ook een bijdrage leveren aan een groener en duurzamere toekomst voor ons allemaal.

 

Conclusie: Het concept van een elektrische auto als thuisbatterij is interessant en belooft bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Hoewel deze technologie zich nog steeds ontwikkelt, is het zeker de moeite waard om de voortgang ervan binnen de wereld van hernieuwbare energie te volgen. Op dit moment vormt het echter nog een redelijke uitdaging vanwege de vereiste planning wanneer je thuis met zonne-energie wenst te laden, mogelijke bijkomende kosten en de versnelde afschrijving van de accu. Het is een veelbelovend idee dat in de toekomst wellicht meer haalbaar wordt naarmate de technologie verbetert en de infrastructuur zich verder ontwikkelt.

 

Wil je meer weten over wat Elfa voor uw bedrijf kan betekenen op het gebied van batterij– en verlichtingsoplossingen? Onze experts staan klaar om al uw vragen te beantwoorden. Vul het onderstaande formulier in en we komen zo snel mogelijk met u in contact.

 

Helaas levert Elfa alleen aan zakelijke klanten. We willen u daarom vriendelijk verzoeken om uw elektrotechnisch installateur contact met ons te laten opnemen. Op deze manier kunnen we u alsnog helpen.

Bedankt voor uw begrip.

reCAPTCHA is required.
Inschrijven voor de nieuwsbrief: