De geheimen van acculooptijd

2 april 2024 

Batterijen zijn de stille helden van ons moderne leven, maar weet je hoe ze ouder worden? In deze blog duiken we dieper in de wereld van accuveroudering. Van capaciteitsverlies tot zelfontlading, we ontrafelen de geheimen achter het afnemende vermogen van onze accu's. Door dit te begrijpen, kunnen we strategieën ontwikkelen om hun levensduur te verlengen en hun prestaties te optimaliseren. Benieuwd hoe?

 

De onvermijdelijke accuveroudering

Wanneer je een nieuwe accu in gebruik neemt, start onmiddellijk het verouderingsproces. Een accu bestaat uit bruikbare energie, een deel dat herlaadbaar is, en een gedeelte dat permanent degradeert – de zogenaamde ‘steeninhoud’. Dit onbruikbare deel groeit naarmate de accu ouder wordt, wat de capaciteit vermindert. Het is een natuurlijk proces waar elke accu, ongeacht het type, aan onderhevig is.

 

In de praktijk betekent dit dat de meeste accu’s niet hun volledige capaciteit behouden tijdens hun levensduur. Dit heeft direct invloed op de prestaties van het apparaat waar ze in zitten. Fabrikanten ontwerpen hun apparaten vaak op basis van een 100% presterende accu, maar in werkelijkheid zal deze vrij snel onder deze optimale capaciteit zakken. Vervanging wordt aangeraden zodra de capaciteit tot 80% daalt, een punt dat veel eerder komt dan velen verwachten.

 

Capaciteitsverlies en interne weerstand

Een hoge capaciteit in een accu is alleen waardevol als deze energie ook efficiënt kan worden benut. Dit brengt ons bij het concept van interne weerstand. Een lage interne weerstand zorgt ervoor dat de accu zijn opgeslagen energie effectief kan leveren. Je kunt het zien als een waterkraan: hoe minder weerstand, hoe beter de waterstroom. Een hoge interne weerstand kan ervoor zorgen dat een apparaat voortijdig uitschakelt, omdat de accu niet in staat is om snel genoeg energie te leveren.

 

Interessant is dat loodzuurbatterijen, ondanks hun veroudering, een lage interne weerstand behouden en goed presteren bij het leveren van korte, krachtige stroomstoten. Alkaline- en zink-koolstofbatterijen daarentegen hebben een hogere interne weerstand, wat ze minder geschikt maakt voor apparaten die veel energie verbruiken.

 

Zelfontlading: Stille vorm van energieverlies

Zelfontlading is een fenomeen dat elke accu treft en varieert sterk tussen verschillende chemieën. Lithium- en alkalinebatterijen zijn bijvoorbeeld beter in het vasthouden van hun lading dan nikkel-gebaseerde batterijen. Deze laatste kunnen aanzienlijk meer zelfontlading ervaren, wat regelmatig opladen noodzakelijk maakt. Zelfontlading neemt toe met de leeftijd van de accu, het aantal gebruikscycli en de omgevingstemperatuur.

 

Spanningsonderbreking: Waarom niet alle energie wordt gebruikt

In de meeste draagbare apparaten wordt de accu uitgeschakeld voordat deze volledig leeg is. Dit is om schade te voorkomen en een reserve voor zelfontlading te behouden. Zo schakelen mobiele telefoons en laptops meestal uit bij een spanning van 3V per cel. Bij hybride auto’s wordt zelfs nooit de volledige capaciteit van de accu gebruikt; deze opereren binnen een specifieke laadtoestand om de levensduur te maximaliseren.

 

Hoe Elfa jou kan ondersteunen

De levensduur van een accu wordt beïnvloed door een complexe mix van factoren, waaronder veroudering, interne weerstand, zelfontlading en het beheer van de ontladingsdiepte. Hoewel we deze processen niet volledig kunnen stoppen, kunnen we wel strategieën toepassen om de levensduur van onze accu’s te verlengen, zoals regelmatig onderhoud en het vermijden van extreme temperaturen. Door beter te begrijpen hoe accu’s werken, kunnen we onze afhankelijkheid ervan optimaliseren en hun levensduur maximaliseren.

 

Elfa is meer dan een leverancier van batterijen en accu’s. Wij zijn een partner die met u meedenkt en u helpt om de beste energieoplossing te vinden voor jouw bedrijf. Of je nu lithium-ion batterijen nodig heeft voor uw elektrische voertuigen, noodstroomvoorzieningen, of slimme apparaten, of andere soorten batterijen voor specifieke toepassingen, wij hebben het allemaal. Wij staan voor je klaar om je te ondersteunen met onze kennis, ervaring, en service. Neem vandaag nog contact met ons op en laat ons weten wat wij voor jouw bedrijf kunnen betekenen!

 

Helaas levert Elfa alleen aan zakelijke klanten. We willen u daarom vriendelijk verzoeken om uw elektrotechnisch installateur contact met ons te laten opnemen. Op deze manier kunnen we u alsnog helpen.

Bedankt voor uw begrip.

reCAPTCHA is required.
Inschrijven voor de nieuwsbrief: