Accu’s & Batterijen


De woorden accu en batterij worden vaak voor hetzelfde begrip gebruikt. Maar er is wel degelijk een verschil tussen accu’s en batterijen. De meeste professionals maken echter onderscheid tussen primaire batterijen (niet oplaadbaar) en secundaire batterijen (oplaadbaar).

 

 


Het verschil

Het woord ‘accu’ is afgeleid van het Engelse ‘accumulator’, wat neerkomt op ‘iets wat verzamelt of opbouwt’. Een accu verzorgt dus de opslag van energie, bijvoorbeeld elektriciteit en kan het wanneer nodig weer afgeven. In de tijd dat er nog geen oplaadbare batterijen bestonden was dus het verschil tussen beide dat accu’s opgeladen konden worden en batterijen niet. Tegenwoordig wordt er vaak gesproken over oplaadbare batterijen. Eigenlijk zijn dit dus accu’s in batterij-vorm. In de praktijk maakt men echter onderscheid op basis van vorm.

 

Onderscheid op basis van de vorm

De meeste mensen maken het onderscheid tussen accu’s en batterijen op basis van de vorm. Batterijen hebben vaak een standaard vorm (knoopcel, AA, AAA, C, D, 4,5V en 9V), accu’s daarentegen worden vaak speciaal ontworpen voor een bepaald apparaat (zoals een auto).

 

Primaire batterijen en secundaire batterijen

Omdat het belangrijkste verschil tussen de verschillende cellen is of ze opnieuw geladen kunnen worden na gebruik maken de meeste professionals het onderscheid tussen primaire batterijen (niet oplaadbaar) en secundaire batterijen (oplaadbare batterijen).

Ons assortiment accu’s & batterijen

Wij zijn een trotse vertegenwoordiger van topmerken zoals Fiamm, Panasonic, Varta, Saft and Cegasa. We hebben een breed assortiment modellen van deze merken beschikbaar. Naast de 3500 verschillende artikelen die we gewoonlijk op voorraad hebben, kunnen we op aanvraag bijna het hele assortiment van al onze topmerken leveren.

Ik sta voor u klaar

Daan Schutte, Sales Director Elfa

Daan Schutte

Sales Director

Heeft u een vraag?
Mail of bel mij gerust!

Verschillende soorten accu’s & batterijen

Als batterijspecialist kennen wij bij Elfa de verschillen tussen de verschillende typen batterijen. Dit is natuurlijk belangrijk om te weten om de juiste beslissing te nemen. Hier zijn enkele van de batterijen en accu’s die we in ons assortiment hebben.

Loodaccu’s

In veel gevallen adviseren we onze klanten om loodaccu’s te gebruiken. We leveren ze voor verschillende sectoren en industrieën, zoals voor defensie en energiecentrales. Wij bieden onder andere VRLA (Valve Regulated Lead Acid) en SLA (Sealed Lead Acid) accu’s uit ons uitgebreide assortiment. Deze accu’s staan bekend om hun stationaire elektrolyt.

We onderscheiden twee methoden om het elektrolyt te stabiliseren: Gel en AGM. Beide methoden maken gebruik van een verzegelde container met zelfsluitende kleppen, wat resulteert in een accu die niet alleen onderhoudsvrij is, maar ook veilig en duurzaam. Het belangrijkste verschil tussen de twee ligt in de gebruikte elektrolyt en separator.

Fiamm accu

 

Fiamm Pb accu 12V 7200mAh High rate LongLife faston6,3

 

Deze AGM-accumulator van Fiamm is ontworpen voor veeleisende prestaties om te beschermen tegen stroomstoringen. De batterij is ideaal voor UPS-systemen, noodstroomvoorzieningen, IT-centra en beveiligingssystemen. Deze batterij heeft een lage zelfontlading en kan in noodsituaties diep worden ontladen.

Mastervolt accu

Mastervolt Pb 12V 200Ah Gel tractie

 

Deze Gel-tractie accu van Mastervolt is perfect voor professionele doeleinden. Vooral in gebieden waar traditionele elektriciteitsbronnen niet beschikbaar zijn. Deze accu wordt vaak gebruikt in noodstroomvoorzieningen, vorkheftrucks en alarmsystemen.

 

Li-ion en LiPo batterijen

Li-ion-batterijen hebben vele voordelen: ze zijn licht, hebben een hoge energiedichtheid en een zeer lage zelfontlading. Li-ion- en LiPo-accu’s zijn dominante accutechnologieën die favoriet zijn in mobiele toepassingen vanwege hun uitstekende energiedichtheid in combinatie met een relatief laag gewicht. Li-ion-accu’s zijn te herkennen aan hun cilindrische cellen, terwijl lithium-polymeer-accu’s te herkennen zijn aan hun platte, prismatische vorm.

 

Panasonic Li-ion batterij 3,6v

 

Panasonic Li-ion batterij 3,6V 3400mAh NCR18650B

 

Deze Panasonic Li-ion cel heeft een hoge energiecapaciteit, minimale zelfontlading en een lange levensduur. Het is een krachtige batterij die kan werken in temperaturen tussen -20°C en +60°C. Deze batterij is perfect voor industriële doeleinden.

 

Coast LiPo batterij

 

Coast HP5R Lipo pack USB

 

Deze oplaadbare Lipo batterij van Coast (HP 5R) wordt door Elfa gebruikt voor op maat gemaakte batterijpacks. Iedere batterijpack is compact en sterk geproduceerd. Deze batterijen van Coast hebben 5 jaar garantie.

 

Natrium-ion zoutwater accu

In een zoutwateraccu zit een elektrochemisch energieopslagmechanisme dat werkt op een kenmerkende zoutwaterelektrolyt. Deze batterijen zijn ideaal voor zonne-energiesystemen, doordat ze geoptimaliseerd zijn voor een dagelijkse diepe ontlading.

Sodium-ion saltwater accumulator

 

Natrium-ion zoutwater accu 24V112Ah

Batterijen op maat

Wij bieden een oplossing voor elke situatie. Zo bieden we maatwerk accu’s aan die ontworpen zijn naar de door jou gewenste spanning, capaciteit en grootte. Kenmerken zoals grootte, capaciteit en connectoren kunnen naar wens worden aangepast. Met ons proces kun je in drie stappen een accupack bestellen dat helemaal is afgestemd op jouw specificaties. We ontwikkelen accupacks op maat van merken zoals Saft, Tadiran, Panasonic en Varta.

We helpen je graag!

Wil je meer informatie over accu’s en batterijen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen en vul onderstaand formulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Helaas levert Elfa alleen aan zakelijke klanten. We willen u daarom vriendelijk verzoeken om uw elektrotechnisch installateur contact met ons te laten opnemen. Op deze manier kunnen we u alsnog helpen.

Bedankt voor uw begrip.

reCAPTCHA is required.
Inschrijven voor de nieuwsbrief: