Accu’s & Batterijen


De woorden accu en batterij worden vaak voor hetzelfde begrip gebruikt. Maar er is wel degelijk een verschil tussen accu’s en batterijen. De meeste professionals maken echter onderscheid tussen primaire batterijen (niet oplaadbaar) en secundaire batterijen (oplaadbaar).

 

 


Het verschil

Het woord ‘accu’ is afgeleid van het Engelse ‘accumulator’, wat neerkomt op ‘iets wat verzamelt of opbouwt’. Een accu verzorgt dus de opslag van energie, bijvoorbeeld elektriciteit en kan het wanneer nodig weer afgeven. In de tijd dat er nog geen oplaadbare batterijen bestonden was dus het verschil tussen beide dat accu’s opgeladen konden worden en batterijen niet. Tegenwoordig wordt er vaak gesproken over oplaadbare batterijen. Eigenlijk zijn dit dus accu’s in batterij-vorm. In de praktijk maakt men echter onderscheid op basis van vorm.

 

Onderscheid op basis van de vorm

De meeste mensen maken het onderscheid tussen accu’s en batterijen op basis van de vorm. Batterijen hebben vaak een standaard vorm (knoopcel, AA, AAA, C, D, 4,5V en 9V), accu’s daarentegen worden vaak speciaal ontworpen voor een bepaald apparaat (zoals een auto).

 

Primaire batterijen en secundaire batterijen

Omdat het belangrijkste verschil tussen de verschillende cellen is of ze opnieuw geladen kunnen worden na gebruik maken de meeste professionals het onderscheid tussen primaire batterijen (niet oplaadbaar) en secundaire batterijen (oplaadbare batterijen).

 

 

 

 

Inschrijven voor de nieuwsbrief: