Saft batterijen


Elfa Elementenfabriek is officieel distributeur van het merk Saft en biedt een breed scala aan lithiumbatterijen, geschikt voor o.a. medische-, metering-, marine-, offshore en beveiligingstoepassingen. Ook voor custom-made lithiumpacks kunt u bij ons terecht. Saft biedt al bijna 100 jaar innovatieve, veilige en betrouwbare energie in de ruimte, op zee, in de lucht en op het land. Saft is een volledige dochteronderneming van Total.

 

 

Saft wereldwijd

Saft is een batterijmaker als geen ander. Het merk bedient een groot aantal marktsectoren: lucht- en ruimtevaart, scheepvaart, rail, telecommunicatie, gezondheid en energie. De batterijen worden uiteenlopend toegepast. Saft heeft ongeveer 4.300 werknemers in dienst en heeft daarmee enorm veel expertise.

 

De producten van Saft worden toegepast in alle uithoeken van de wereld en zelfs in de ruimte (in NASA-voertuigen). Het merk garandeert een minimum onderhoud en een enorm lange levensduur. Ook toepassingen in moeilijke omstandigheden of extreme temperaturen (tot 150 °C) zijn kinderspel voor Saft.

 

 

Saft lithium batterij

 

Een van de vele Saft batterijen

 

Saft batterijsoorten

Elfa Elementenfabriek werkt al bijna dertig jaar samen met Saft. Het bedrijf heeft een hoofdkantoor en fabriek in Frankrijk en beschikt daarnaast over fabrieken in Engeland, Amerika en China.

 

Het merk mag de expert op het gebied van lithium batterijtechnologie genoemd worden, met meer dan 40 jaar ervaring en een zeer brede range aan batterijen voor verschillende markten. Saft is sinds enkele jaren ook eigenaar van Tadiran. Samen zijn deze twee merken de wereldwijde marktleider voor 3,6 volt lithium batterijen. Saft maakt gebruik van drie verschilllende typen batterijen. Dit zijn de nikkel, primaire lithium en oplaadbare lithium (li-ion) batterijen.

 

Nikkel batterijen

De nikkel batterijen van Saft staan erom bekend dat ze uitstekend presteren in extreme temperaturen. Ze zijn dan ook populair in de luchtvaartindustrie. Daarnaast worden ze o.a. gebruikt voor treinen, boorplatformen en telecom masten.

 

Saft’s Compact nikkelbatterijlijn is ontworpen om de efficiëntie te verbeteren en de onderhoudskosten op industriële locaties te verlagen. Deze batterijen, ideaal voor afgelegen en uitdagende industriële locaties, zorgen voor een soepele werking van belangrijke systemen. Ze zijn een directe upgrade van VRLA-batterijen, passend in dezelfde ruimte en gebruikmakend van bestaande laadapparatuur.

 

Met een levensduur van meer dan 20 jaar overtreffen deze Compact nikkel batterijen VRLA-batterijen met minstens drie keer. Ze zijn onderhoudsvrij en kunnen worden geïnstalleerd in bestaande kasten voor loodzuuraccu’s, wat de betrouwbaarheid aanzienlijk verhoogt en de ‘Total Cost of Ownership’ (TCO) verlaagt.

 

Compatibel met standaard ventiel-geregelde loodzuur (VRLA) batterijladers, vereenvoudigen de Compact nikkelbatterijsystemen de overstap naar geavanceerde nikkeltechnologie. In tegenstelling tot typische nikkel batterijen die een boostlading nodig hebben, vereist Saft’s Compact Ni-Cd-reeks een eenvoudige, eenstapslaadspanning van 1,39 Volt per cel. Deze unieke functie maakt het mogelijk om ze naadloos te vervangen door bestaande VRLA-batterijen.

 

Compact nikkel batterijen van Saft

 

Compact nikkel batterijen van Saft

 

De Compact nikkel batterijen, die geen onderhoud vereisen, zijn speciaal ontworpen om essentiële besturingssystemen en andere kritieke apparatuur te ondersteunen op moeilijk bereikbare en afgelegen locaties zoals:

 

 • Offshore olie- en gasplatforms;
 • Nutsvoorzieningen;
 • Productiefaciliteiten;
 • Langs spoorwegen.

 

De Compact nikkel batterijen zijn ongeveer 30% lichter dan VRLA-batterijen. Ze werken efficiënt in een breed temperatuurbereik, van -20 tot +50°C, en kunnen extreme temperaturen van -50°C tot +70°C weerstaan.

 

De nikkelelektrochemie in deze batterijen maakt het mogelijk om de laagst mogelijke Totale Eigendomskosten (TCO) voor operators te realiseren. Dit komt door hun lange levensduur van meer dan 20 jaar, consistente prestaties en hoge betrouwbaarheid.

 

In vergelijking zijn loodzuuraccu’s op de lange termijn vaak duurder vanwege de frequente vervangingen en onderhoud die ze vereisen. Ze hebben ook regelmatige tests nodig en kunnen onbetrouwbaar zijn, waarbij ‘sudden death’ kan voorkomen. Hierbij kunnen ze onverwachts al hun capaciteit verliezen.

 

Daarentegen garandeert de technologie die wordt gebruikt in Compact nikkel batterijen een lange, stabiele en volledig voorspelbare operationele levensduur. Deze betrouwbaarheid stelt operators in staat zich te concentreren op het beheren van hun faciliteiten zonder zorgen over de prestaties van de batterij.

 

Primaire lithium batterijen

Deze batterijen bieden ‘high-energy’ en ‘high power’ oplossingen. Er zijn 3 varianten van dit type batterij: Li-SOCl2, Li-SO2, Li-MnO2. Ze zijn vooral interessant voor toepassingen die voor een lange tijd moeten werken en waar het moeilijk is om de batterijen te vervangen. Een moeilijk te realiseren vervanging is vaak ook duur. Aangezien de primaire lithium batterijen zo lang kunnen presteren zijn ze vooral interessant voor gas-, water- en elektriciteitsmeters.

 

Li-SOCl2

Bij Elfa hebben we verschillende Saft batterijen voor professionele toepassingen, zoals bijvoorbeeld de Saft Lithium batterij AA-basis 3,6V LS14500CFG 052. Deze AA lithium batterij wordt gebruikt in diverse toepassingen, zoals utility metering, Internet of things, tracking systemen, alarmen en beveiliging; verbonden sensoren en medische apparaten.

 

 

Saft Lithium batterij AA-basis 3,6V LS14500CFG 052

 

Saft Lithium batterij AA-basis 3,6V LS14500CFG 052

 

Weer een ander batterijmodel dat veel wordt verkocht bij Elfa, is de Saft Lithium ThyChl batterij 3,6V LS14250CFG 1/2AA basis. Deze batterij presteert onder extreme temperaturen, van -60°C tot +85°C. Tevens heeft deze batterij een uitstekende weerstand tegen atmosferische corrosie. De toepassingen van deze batterij zijn utility metering, Internet of things, tracking systemen, alarmen en beveiliging, verbonden sensoren en medische apparaten.

 

 

Saft Lithium ThyChl batterij 3,6V LS14250CFG 1/2AA basis

 

Saft Lithium ThyChl batterij 3,6V LS14250CFG 1/2AA basis

 

Ten slotte hebben we de Saft Lithium ThyChl batterij D-basis 3,6V LSH20CFG. Deze Saft batterij is makkelijk te integreren in compacte systemen en beschikt over een lage zelfontlading (minder dan 3% na 1 jaar opslag bij 20 °C). Deze batterij wordt vaak ingezet bij utility metering, tracking systemen, dataloggers, alarmen en beveiliging, draadloze sensoren en militaire radio’s.

 

Saft Lithium ThyChl batterij D-basis 3,6V LSH20CFG

Saft Lithium ThyChl batterij D-basis 3,6V LSH20CFG

Li-SO2

De Li-SO2 batterijen zijn ontwikkeld om een hoge en stabiele ontlaadspanning te handhaven en zorgen zo voor een consistente prestatie, een cruciale factor voor kritieke missies in militaire toepassingen en voertuigtelematica.

 

De hoge puls-capaciteit maakt het mogelijk om plotseling energiepieken te leveren indien nodig, terwijl het unieke ontwerp ervoor zorgt dat de prestaties niet worden beïnvloed door de oriëntatie van de cel, wat flexibele installatieopties mogelijk maakt.

 

Saft-Li-SO2-batterij

 

LO 40 SX, voorbeeld van een Li-SO2 batterij

 

Verder vertonen de Li-SO2 batterijen van Saft een indrukwekkend lage zelfontladingssnelheid, waarbij ze minder dan 3% van hun lading verliezen na een jaar bij +20ºC, wat betekent dat ze betrouwbaarheid over tijd bieden en de noodzaak voor frequente vervanging verminderen.

 

Hoewel deze batterijen gecategoriseerd zijn onder beperkt transport (Klasse 9) vanwege hun krachtige energiecapaciteit, is Saft trots op de Amerikaanse fabricage, die superieure prestaties belooft die de lokale industrienormen en economie ondersteunen.

Li-MnO2

Li-MnO2 batterijen beschikken over een hoog vermogen en hoge puls-capaciteit, essentieel voor apparaten die plotseling energiepieken nodig hebben. Gebruikers kunnen een hoge spanning verwachten die stabiel blijft gedurende de levensduur van de toepassing, zelfs na langdurige perioden van inactiviteit. Dit maakt ze uitzonderlijk betrouwbaar en klaar voor gebruik wanneer dat nodig is.

 

Saft Li-MnO2 batterij

M 20 CV Primaire Li-MnO2 cell, voorbeeld van een Li-MnO2 batterij

 

Een van de meest kritische kenmerken van deze batterijen is hun lage zelfontladingspercentage. Met minder dan 1% verlies na een jaar opslag bij +20°C, zijn ze perfect voor langdurige toepassingen waar frequente batterijvervangingen niet haalbaar zijn. Hoewel ze vanwege hun krachtige energie-uitvoer beperkt zijn voor transport onder Klasse 9, bogen ze op Duitse techniek, synoniem voor precisie en kwaliteit.

 

Typische toepassingen van Li-MnO2 batterijen beslaan een breed spectrum, wat hun veelzijdigheid aantoont. Van radiocommunicatie, nutsvoorzieningen, alarm- en beveiligingssystemen tot noodzenders (ELTs), noodradiobakens (EPIRBs), volgsystemen en meer – deze batterijen garanderen consistente prestaties.

 

Oplaadbare lithium (li-ion) batterijen

Saft bevindt zich op het snijvlak van innovatie met haar lithium-ion technologieën. Wat betreft de operationele levensduur, overtreffen Saft’s Li-ion technologieën routinematig meer dan het dubbele van de levensduur van cellen van concurrenten onder de meeste omstandigheden. Deze verlengde operationele levensduur wordt behouden over een breed temperatuurbereik, dat veel verder gaat dan de mogelijkheden van de meeste commerciële cellen.

 

Saft’s Li-ion technologieën zijn niet alleen veelzijdig in temperatuur maar ook in ontwerp. Beschikbaar in zowel cilindrische als prismatische formaten, kunnen deze batterijen worden aangepast aan een verscheidenheid van toepassingen.

 

Saft Li-ion accu

MP 144350 xlr Oplaadbare Li-ion cel

 

Veiligheid is voor Saft geen bijzaak. Alle Li-ion cellen van Saft voldoen aan de UL- en IEC-normen en houden zich aan de UN transportregelgeving. Voor militaire toepassingen voldoen de batterijen aan de Europese en Amerikaanse militaire normen. Bovendien zijn de MP ise cellen in lijn met de IEC 60079-11 eisen voor intrinsieke veiligheid.

 

De roestvrijstalen behuizing en hermetische afdichting staan voor duurzaamheid en onderhoudsvrij gebruik, waarbij zorgen zoals het geheugeneffect worden geëlimineerd. Door het minimale capaciteitsverlies tijdens opslag zijn ze ideaal voor toepassingen waar een lange houdbaarheid cruciaal is, zoals in medische apparaten en militaire uitrusting.

 

De eenvoud van het verbinden en assembleren tot batterijconfiguraties vereenvoudigt de integratie in diverse apparaten, zoals industriële apparatuur, medische apparatuur, olie- & gastoepassingen, Internet of things apparaten, draadloze sensornetwerken en militaire apparatuur.

Ik sta voor u klaar

Daan Schutte, Sales Director Elfa

Daan Schutte

Sales Director

Heeft u een vraag?
Mail of bel mij gerust!

Een Saft batterijpack op maat

Bij Elfa willen wij altijd de oplossing bieden waar de klant naar op zoek is. Een voorbeeld hiervan zijn onze maatwerk batterijpacks.

 

Het kan zijn dat u op zoek bent naar een batterij voor een specifieke toepassing binnen uw bedrijf. De kans bestaat dat de Saft batterijen uit ons assortiment niet helemaal aansluiten op uw vraag.

 

Elfa biedt hier een oplossing voor. Wij beschikken namelijk over een eigen assemblage-afdeling in ons hoofdkantoor in Amsterdam. Alles wordt voor u op maat gemaakt, kijkend naar:

 • Afmetingen;
 • Spanning;
 • Capaciteit;
 • Connector;
 • Afdichting.

 

De maatwerk batterijpacks zijn overigens niet alleen beschikbaar voor de batterijen van Saft. Deze kunnen ook gemaakt worden voor merken als Tadiran, Panasonic en Varta.

 

Batterijpack van Saft

 

Voorbeeld van een Saft batterijpack

Duurzaamheid van Saft

Duurzaamheid blijft een belangrijk aandachtspunt voor bedrijven wereldwijd, en dat geldt zeker ook voor Saft. De batterijfabrikant hecht hier veel belang aan en onderneemt diverse stappen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen.

 

Saft draagt bij aan duurzaamheid door de ontwikkeling van hun batterijen. Dankzij hun steeds efficiëntere opslag van elektriciteit spelen deze batterijen een cruciale rol in de overgang naar een koolstofarme economie. Batterijen bevorderen de transitie naar:

 • Schone mobiliteit;
 • Betere integratie van hernieuwbare energie in het elektriciteitsnet;
 • Veilige werking van systemen voor massa-passagiersvervoer;
 • Op afstand en draadloos monitoren van gedistribueerde activa.

 

Toch kunnen zowel de productie als het beheer van batterijen aan het einde van hun levensduur negatieve gevolgen hebben voor de menselijke gezondheid en het milieu. Saft is vastbesloten deze impact te minimaliseren met respect voor mensenrechten door de hele waardeketen heen. Om hun inspanningen te structureren, heeft Saft het duurzaamheidsinitiatief “Program Net Zero” gelanceerd.

 

Vragen over onze Saft batterijen?

Saft is slechts één van de vele merken die lithium batterijen aanbiedt. Om de juiste keuze te maken uit het ruime aanbod, voorzien onze ervaren medewerkers u graag van deskundig en betrouwbaar advies.

 

De batterijen van Elfa worden geleverd aan een breed scala aan bedrijven en organisaties. Denk hierbij aan shipchandlers, elektrotechnische groothandels, OEM’s, Defensie, brandweer, politie, professioneel eindgebruikers, de rail industrie en de medische industrie.

 

Klanten van Elfa

 

Neem dus gerust contact met ons op voor meer informatie en technisch advies. U kunt het beste vroeg in het ontwikkeltraject contact met ons opnemen. Op deze manier zorgen we er samen voor dat de lange gebruiksduur goed is afgestemd op de beschikbare ruimte in het hardware design.

 

Helaas levert Elfa alleen aan zakelijke klanten. We willen u daarom vriendelijk verzoeken om uw elektrotechnisch installateur contact met ons te laten opnemen. Op deze manier kunnen we u alsnog helpen.

Bedankt voor uw begrip.

reCAPTCHA is required.
Inschrijven voor de nieuwsbrief: