To our webshop

FAQ


Click on one of the buttons to only see the FAQs on ‘batteries’ or ‘lighting’. Do you want to see all FAQs? Then click the ‘general’ button.

generalbatteriesLighting

What are Elfa's company details such as VAT number and Chamber of Commerce number?

Elfa Elementenfabriek B.V.
Madridstraat 5 – 7
1175 RK Amsterdam (Lijnden)
BTW: NL800906305B01
CoC: 33068133

Bank IBAN EUR: NL40INGB0007235888
Bank IBAN USD: NL65INGB0020030126
Swift / BIC: INGBNL2A
Bank IBAN GBP (UK) GB74BUKB20490843454959
Swift / BIC: BUKBGB22

How long ago was Elfa founded?

Elfa was founded over 100 years ago. Look here for more information on the history of Elfa.

What is RoHS?

RoHS stands for Restriction of the use of certain Hazardous Substances. The European RoHS directive came into force in February 2003. It concerns the use of lead, cadmium, mercury, hexavalent chromium, PBB and PBDE. Lead-free soldering is an important part of this guideline. For the complete EU directive, click here.

Does Elfa have a RoHS statement?

Yes. In this statement, Elfa confirms that its assembly workshop works in accordance with RoHS. For the sake of completeness, we report here that the RoHS guidelines do not apply to batteries.

What is NEN?

NEN stands for the National Standardization Institute. Those who participate in standardization share their knowledge to benefit from it together with others. Standardization strives for efficient, safe, healthy and sustainable products and processes. Several interests are united in a smart way. NEN is the national standardization institute in the Netherlands. They work in European (CEN, CENELEC and ETSI) and worldwide (ISO, IEC and ITU) related to economic growth and well-being. As the Dutch center of standardization, NEN helps companies and other parties to make clear and applicable agreements with each other.

 

Click here for the website of NEN.

Wat is de Stibat?

Stibat staat voor Stichting Batterijen. Dit is de organisatie die de inzamelactiviteiten voor lege batterijen in Nederland coördineert. Zij ontwikkelen activiteiten op diverse terreinen om iedereen te informeren over het hoe en waarom van de inzameling van lege batterijen. En dat gebeurt zonder winstoogmerk. Sinds 1995 is er een wettelijke regeling die voorschrijft dat gebruikte batterijen door of namens producenten en importeurs van batterijen ingezameld en gerecycled moeten worden. Stibat heeft deze taak op zich genomen. Per batterij moet een zogenaamde verwijderingsbijdrage betaald worden. Elfa is aangesloten bij de Stibat en belast per batterij de betreffende verwijderingsbijdrage aan u door.

 

Stibat regelt dat batterijen ingezameld worden. Lege batterijen horen namelijk niet in de vuilnisbak. Er kunnen stoffen inzitten die schadelijk zijn voor het milieu, zoals de zware metalen kwik, lood en cadmium. Deze brengen het milieu schade toe wanneer ze bij het huisvuil worden weggegooid. Daarom is het goed dat steeds meer mensen lege batterijen apart inleveren. Gescheiden van het andere afval. Niet alleen de bekende penlite batterijen kunnen worden ingeleverd, maar ook knoopcellen en de accu’s in bijvoorbeeld mobiele telefoons, foto- en filmcamera’s en snoerloos gereedschap. Oplaadbare batterijen gaan weliswaar langer mee dan batterijen voor eenmalig gebruik; op een gegeven moment functioneren ze echter ook niet meer goed en moeten eveneens op een verantwoorde manier worden afgedankt. Door lege batterijen apart in te leveren, wordt niet alleen het milieu gespaard, maar de herbruikbare metalen van de batterij worden gerecycled voor hergebruik (denk aan nikkel, staal en zink). Daarvan worden weer nieuwe producten gemaakt, zoals zinken dakgoten, vangrails, maar ook weer nieuwe batterijen. Van 25 miljoen kilo gerecyclede batterijen is daardoor over een periode van twaalf jaar 13 miljoen kilo bruikbare metalen teruggewonnen! Dat is een forse besparing op onze bodemschatten.

 

Look here for more information.

Wat betekent verwijderingsbijdrage?

Voor alle producten waar een batterij in (of los bij) zit, moet verplicht een verwijderingsbijdrage aan Stibat betaald worden. Dit is in lijn met de internationale wet- en regelgeving (milieu). Dit geldt ook voor apparaten waar batterijen bij meegeleverd worden (denk aan zaklampen).
Batterijen kunnen ingeleverd worden bij het gemeentelijke of regionale kca-depot of via andere inzamelkanalen. Bedrijfsmatig gebruikte batterijen kunt u door een inzamelbedrijf met vergunning laten ophalen.

Wat is een knoopcel of knoopbatterij?

Een knoopbatterij is een ronde batterij waarvan de diameter meestal groter is dan de hoogte ervan. Soms zijn ze uiterst klein en dan lijken ze sterk op een knoop of knop. Daarom worden ze ook wel knoopcellen genoemd.

Waarvoor wordt een knoopbatterij gebruikt?

Er zijn enorm veel toepassingen. De belangrijkste zijn horloges, camera's en hoorapparaten. Daarnaast zijn rekenmachientjes, spelletjes en autoalarms grote verbruikers.

Wat voor soort knoopbatterijen zijn er?

Er bestaan diverse systemen. De eigenschappen zijn afgestemd op de belangrijkste toepassingen.

Zilveroxide (horloges, camera’s): Hoge constante spanning, zelfontlading minder dan 5% per jaar.

Alkaline (elektrische apparaten): Levert grote stromen, spanning daalt tijdens gebruik, zelfontlading minder dan 3% per jaar.

Lithium (camera's en elektronische apparaten): Zelfontlading minder dan 1% per jaar, niet geschikt voor zware belasting.

Zinklucht (hoortoestellen): Hoge capaciteit, zelfontlading 3% per jaar (indien niet geactiveerd).

Kwikoxide (elektrische apparaten, hoortoestellen en camera's): Levert grote stromen, zelfontlading 2% per jaar, milieuonvriendelijk 15% kwik.

Kwikhoudende batterijen worden sinds 1998 niet meer geproduceerd, en vanaf 1999 niet meer door de fabrieken geleverd. Voor een klein aantal van deze batterijen is een vervangende zinklucht batterij op de markt.

Waarom zit er altijd zilveroxide in horlogebatterijen?

De spanning van dit systeem is hoog en blijft lang constant. De tijd moet altijd betrouwbaar zijn, vandaar dit type.

Wat is het specifieke kenmerk van alkaline knoopbatterijen?

Ze kunnen hoge stromen leveren, want het beginspanningsniveau is 1,5 Volt. Wel daalt die spanning na een tijdje relatief sterk. Daarom zijn deze batterijen minder geschikt en betrouwbaar voor camera's en meetapparatuur.

Waarom gaan lithium knoopbatterijen zo lang mee?

Lithium batterijen houden het, ook als ze niet of nauwelijks worden gebruikt, heel lang vol - soms wel tien jaar. Per jaar is de zelfontlading slechts 1% van de capaciteit.

Waarom zit er een sticker op een zinklucht batterij?

Pas wanneer men de sticker van deze batterij af haalt, activeert de lucht de batterij. Via gaatjes dringt de zuurstof de batterij binnen. Doordat het actieve materiaal van buiten komt, is er meer plaats in de batterij voor capaciteit. Zo is de levensduur lang, en de ontlaadcurve vlak. Op vrijwel dezelfde manier werkt de air-alkaline batterij.

Kunnen knoopbatterijen tegen hoge en lage temperaturen?

De maximaal toelaatbare temperaturen voor een knoopbatterij zijn -55° en +125° Celsius. De beste werkomgeving voor de meeste knoopcellen is echter is die waar de temperaturen liggen tussen +10° en +35° Celsius.

Bestaan er oplaadbare knoopbatterijen?

Er zijn diverse types oplaadbare knoopbatterijen. Ze worden meestal ingebouwd in de verschillende apparaten. In de winkel zijn ze zelden verkrijgbaar, mede door de geringe vraag.

Waar zit de plus- en de minpool van een knoopbatterij?

De minpool zit aan de bovenkant en de pluspool aan de iets bredere onderkant. Op de pluskant staat vaak het merk en het typenummer; deze kant ligt bijna altijd boven bij het plaatsen van de batterij.

Hoe weet je welke hoortoestelbatterij je moet hebben?

De formaten van hoorbatterijen zijn herkenbaar aan de sticker op de batterijverpakking. Hoorbatterijen zijn meestal per 6 st. in blister verpakt, als volgt:

 

Batterij    Kleur     Toepassing

5             rood      Mini toestellen in het gehoorkanaal

10           geel       Mini toestellen in het gehoorkanaal

13           oranje   Toestellen achter het oor en in de oorschelp

312         bruin     Toestellen in gehoorkanaal

675         blauw    Toestellen achter het oor

Hoe lang gaan hoortoestelbatterijen mee?

Dat hangt sterk af van het type en de intensiteit van het gebruik. Over het algemeen gaat de grote batterij van het type 675 circa drie weken mee, terwijl de kleinste batterijen (de 5 en 10) slechts enkele dagen meegaan.

Wat is LED-verlichting?

LED staat voor Light Emitting Diode, en wordt gezien als het lichtsysteem van nu en de toekomst.

LED’s kunnen gezien worden als de opvolgers van gloeilampen. Gloeilampen brengen als nadeel met zich mee dat na enige tijd het gloeidraad doorbrandt. Bij LED’s is dit niet het geval omdat er geen gebruik wordt gemaakt van gloeidraad.

LED’s zetten de stroom direct om in licht. Op deze manier wordt er veel minder stroom verbruikt. Bij een normale lamp moet eerst de stroomdraad gaan gloeien. Een ander voordeel is de veel langere levensduur van LED’s. Een LED kan meer dan tien jaar achter elkaar branden zonder stuk te gaan.

 

De voordelen van LED’s op een rijtje:

 • Zeer zuinig met stroom: veel licht voor weinig energie.
 • Extreem lange levensduur (20.000-100.000 uur)
 • LED’s kunnen eigenlijk niet kapot en is goed bestand tegen trillingen doordat een kwetsbare gloeidraad ontbreekt.
 • Kan temperatuurverschillen aan.
 • Met lenzen kan er ‘gespeeld’ worden met de lichtbundel uit een LED. Men kan bijvoorbeeld de bundel breder of smaller maken.

 

Nadelen (vooral bij ‘oudere LED’s):

 • De kleur van het licht neigt naar blauw

Wat beïnvloedt de levensduur van primaire batterijen bij IoT toepassingen?

De hoeveelheid energie die een batterij kan bevatten (energieopslag), ook wel “capaciteit” genoemd, wordt gemeten in Ampère-uur (Ah). De capaciteit van de batterij bepaalt de gemiddelde run time en helpt bij het voorspellen van het einde van de levensduur van de batterij. De nominale batterijcapaciteit wordt berekend voor een specifieke stroombereik genaamd “nominaal”. Aangenomen wordt dat de gemiddelde run time van een batterij voor een bepaalde toepassing wordt bepaald door de gemiddelde capaciteit die op het datasheet is aangegeven voor het nominale stroombereik ervan, gedeeld door het door de toepassing vereiste verbruik. Een IoT-apparaat verbruikt bijvoorbeeld 1 mA en heeft een 1200 mAh-batterij; de run time is gelijk aan de capaciteit gedeeld door het verbruik: 1200 mAh / 1 mA = 1200 uur. Een veelgemaakte fout is om naar de nominale capaciteit van de batterij te kijken zonder te controleren of de gemiddelde stroom die door de toepassing wordt afgetapt, overeenkomt met het nominale stroombereik op het datasheet.

 

Considering the capacity alone is not sufficient to evaluate the battery’s lifetime. The life cycle of a battery depends on several factors:

1. The battery type and electrochemistry
2. De omgevingstemperatuur die een effect heeft op de elektrochemische efficiëntie
3. De ontladingssnelheid, die afhangt van de stroombehoeften van de toepassing en de pulsintensiteit, duur en frequentie.
4. Het spanningsbereik van het apparaat (maximale, nominale en afgesneden spanning) – Als de spanning onder de afgesneden spanning komt (vooral aan het einde van de levensduur van de batterij of wanneer passivering belangrijk is), moet het apparaat opnieuw opstarten, dat energie zal verbruiken, kan een groot nadeel voor de toepassing zijn, zoals gegevensverlies, en kan zelfs het voortijdige einde ervan veroorzaken.
5. De lekstromen van de verschillende componenten van het apparaat die energie van de batterij verbruiken.
6. De shelflife van de batterij (bewaarcondities en duur voordat de batterij in het apparaat wordt geïntegreerd)
7. De shelflife van het apparaat (bewaarcondities en duur zodra de batterij in het apparaat is geïntegreerd)

 

Meer informatie leest u in ons blog: “How can primary batteries achieve their expected lifetime?

Wat zijn de verschillen in fittingen?

Er zijn een groot aantal fittingen mogelijk aan de verschillende lampen. Hieronder de meest voorkomende:

 • Schroeffittingen: De bekendste zijn de kleine (E14) en de grote (E27). Daarnaast kennen we ook de Goliath-fitting (E40).
 • Steekfittingen: Dit betekent dat de lamp één of meerdere voeten heeft, waardoor hij in één beweging in de fitting gestoken kan worden. Deze klemt de voet(en) meestal automatisch vast, maar soms moet er geschroefd worden. Steekfittingen zijn er van heel klein tot vrij groot.
 • TL-fittingen: Rechte tl-buizen hebben allemaal een eigen fitting-systeem.
 • Bajonetfittingen: Deze fittingen worden in de lamp geduwd waardoor de pinnetjes aan de zijkant achter een opening kunnen blijven haken.

Wat zijn gloeilampen?

Een gloeilamp bestaat uit een vacuüm getrokken of met glas gevulde glazen bol met daarin een gloeidraad, ook wel filament genoemd. Als er stroom door de gloeidraad vloeit gaat deze gloeien en licht uitzenden. Er bestaan verschillende soorten gloeilampen voor verschillende toepassingen. Dit hangt af van het soort edelgas dat eraan toegevoegd is. In het algemeen spreken we van 3 soorten gloeilampen: de ‘gewone’ (krypton) gloeilamp, de halogeen gloeilamp en de xenon gloeilamp.

 

 • Krypton gloeilamp 90 tot 95 procent van de stroom die een gloeilamp gebruikt wordt omgezet in warmte. Dit betekent dat maar 5 tot 10 procent van de energie daadwerkelijk wordt omgezet in licht. Een gloeilamp is dus niet erg efficiënt. Gloeilampen zijn het minst energiezuinig en hebben een brandduur van gemiddeld 1.000 uur.
 • Halogeen gloeilamp De halogeen lamp is een soort gloeilamp die dankzij het halogeengas extra veel licht geeft. Deze gaat ook langer mee dan een gewone gloeilamp en het verbruik voor sommige toepassingen ligt ook 30% lager. De halogeen lamp is wel duurder in aanschaf, maar onderscheidt zich van andere gloeilampen door het hoge lichtrendement en de uitstekende kleurweergave. Verder zijn de prestaties ongeveer de gehele levensduur constant en zijn halogeenlampjes vaak kleiner dan gewone gloeilampen.
 • Xenon gloeilamp Bij xenonverlichting wordt er gas ontstoken. Door gasontlading in de xenon verlichting ontstaat er een vlamboog die tot 3x meer lichtopbrengst heeft dan een gewone halogeen lamp. Na ongeveer 2.500 branduren is de lichtopbrengst nog zo’n 70%, dat is nog altijd meer dan een goede halogeenlamp.

Wat zijn ATEX gecertificeerde lampen?

ATEX staat voor ATmosphères EXplosives, oftewel een explosieve atmosfeer. Als een lamp ATEX gecertificeerd is, betekent dit dat deze lamp geschikt is voor gebruik in een explosiegevaarlijke omgeving. Of een lamp wel of niet ATEX-gecertificeerd is kan men zien op de behuizing van de lamp. De certificering is er in gedrukt. Elfa heeft van een aantal toonaangevende merken deze ATEX gecertificeerde lampen in haar assortiment. Look here for more information.

Welke ATEX coderingen worden onderscheiden?

Of een lamp wel of niet ATEX-gecertificeerd is kan men zien op de behuizing van de lamp. De certificering is er in gedrukt. Dit bestaat uit een aantal coderingen. Deze coderingen en hun betekenissen zijn de volgende:

 

 • CE: Deze code onderschrijft dat het product aan alle gestelde kwaliteitseisen van de EU voldoet.
 • Ex: Het specifieke teken voor explosiepreventie.
 • G, D of GD: Toepasbaar in gas (G), stof (D) of beide (GD) atmosferen.
 • E Ex: Goedgekeurd voor gebruik in explosieve ruimten volgens de laatste gemeenschappelijke Europese eisen.
 • E ib: Mate van bescherming.
 • IIA, IIB of IIC: De gas groep waarbinnen het product valt. (Bij IIA is het risico op ontvlamming het kleinst, bij IIC het grootst).
 • T1 t/m T6: Temperatuurclassificatie van de gebruikte gloeilamp. Classificatie naar de maximumtemperatuur van de oppervlakte, waarbij T1 de hoogste temperatuur heeft en T6 het laagste.

 

Een ATEX certificering dient te worden afgegeven door een notified body zoals KEMA of DEMKO. Indien de lamp door een niet gecertificeerd keuringsinstituut wordt beoordeeld is de zone waarin de certificering wordt toegekend, maximaal 2. Dit is de laagste beschermingsklasse. Voor meer informatie over ATEX kijk hier.

Waar staat ATEX voor?

ATEX staat voor ATmosphères EXplosives, oftewel een explosieve atmosfeer.

 

Onder een explosieve atmosfeer wordt het volgende verstaan: een mengsel van brandbare stoffen in de vorm van gassen, dampen, nevels en stof, onder atmosferische omstandigheden, waarin de verbranding zich na ontsteking uitbreidt tot het gehele mengsel.

Sinds Juli 2003 echter zijn de ATEX 95 en ATEX 137 ingevoerd; richtlijnen die speciaal geschreven zijn om de aandacht te focussen op veiligheid in explosieve ruimten en die het gebruik van explosieveilige producten wettelijk verplicht stellen in dit soort ruimten.

De richtlijn geldt voor alle ondernemingen waar “door het gebruik van brandbare stoffen een gevaarlijke explosieve atmosfeer kan ontstaan en het daardoor tot explosiegevaar kan komen”. Voor meer informatie over ATEX kijk hier.

Welke ATEX zones worden onderscheiden en wat betekenen ze?

Bij ATEX wordt gesproken over gevarenzones.

 

De omgevingsatmosfeer en de heersende omstandigheden op de werkplek zijn allesbepalend voor de installatiemethoden van het toe te passen materieel en de keuze van de te gebruiken arbeidsmiddelen. Het is daarom een eerste vereiste dat er een gevarenzone indeling wordt gemaakt van de gebieden die met het oog op gas- en stofexplosiegevaar gevaarlijk zouden kunnen zijn.

Die potentieel gevaarlijke gebieden worden op grond van frequentie en duur van het optreden van een explosieve atmosfeer in gevarenzones onderverdeeld:

 

 • Zone 0, 1 en 2: bij kans op een gasontploffing (een mengsel van brandbaar gas, damp of nevel met lucht).
 • Zone 20, 21 en 22: bij kans op een stofontploffing (een wolk brandbare stof).

Hierbij geldt dat het laagste getal de gevaarlijkste zone aangeeft. Naarmate een gevarenzone zwaarder is ingedeeld worden er ook strengere eisen gesteld aan de inrichting van de werkomgeving en aan de toepassing en het gebruik van materieel en beveiligingssystemen. Voor meer informatie over ATEx kijk hier.

Waar vind ik nog meer achtergrondinformatie over ATEX?

Er is veel informatie beschikbaar. De meeste informatie vindt u hier.

 

Daarnaast hieronder een aantal interessante websites.

Wat is het verschil tussen een lithium en alkaline batterij?

Er zijn meerdere verschillen tussen een lithium en alkaline batterij. Hieronder staan de belangrijkste onder elkaar:

 • Lithium batterijen gaan over het algemeen 7x langer mee dan alkaline batterijen.
 • Alkaline batterijn zijn doorgaans goedkoper dan lithium batterijen
 • Lithium batterijen worden vaak toegepast voor professioneel gebruik, terwijl de alkaline varianten vooral worden gebruikt voor consumentenapparaten als afstandsbedieningen en radio’s.

 

Voor meer informatie over alkaline en lithium batterijen klikt u here.

Wat is het verschil tussen een nikkel cadmium batterij en een nikkelmetaalhydride batterij?

Nikkel cadmium batterijen en een nikkelmetaalhydride batterijen hebben een aantal interessante verschillen van elkaar:
– Nikkelmetaalhydride batterijen hebben tot twee keer zoveel capaciteit als nikkel cadmium batterijen.
– Nikkel cadmium batterijen lijden vaak meer aan het ‘geheugeneffect’ dan de nikkelmetaalhydride batterijen.
– Nikkelmetaalhydride batterijen vergen minder onderhoud en zorg.

 

De nikkelmetaalhydride batterij kan worden beschouwd als de ontwikkeling op de nikkel cadmium batterij. Voor meer details klikt u here.

Wat zijn de meest gebruikte soort batterijen?

De meest gebruikte soort batterijen zijn zonder twijfel de alkaline batterijen. Het leveren van veel energie is een belangrijk kenmerk (ook bij lage temperaturen). Ze worden vaak gebruikt voor apparaten die langdurig weinig stroom verbruiken. Klik here voor meer informatie over alkaline batterijen en andere soorten.

Wat is de meest gebruikte accu?

De meest gebruikte accu is de loodaccu. Dit komt door de eenvoudige opbouw van de accu en een doorgaans lage prijs. Voor meer informatie over dit accutype, evenals een aanbeveling van een merk dat interessante loodaccu’s aanbiedt, klikt u here.

Does the height of the capacity determine the useful life?

Yes. The higher the capacity, the longer the battery will last. The capacity is expressed in Ampère hour (Ah) or milli-Ampère hour (mAh). In most cases, you can read on the battery itself and on the packaging how high the capacity of a battery is. So for the application equipment more capacity will allow a longer useful life. It is therefore not harmful to use bigger batteries but it is harmful to use other voltages than indicated.

How does a battery work?

A battery is a cell that can pass electrical energy through internal chemical reactions. The cell consists of a plus and a minus pole separated by a layer of electrolyte. The negative pole is brought into contact with the positive pole through the device into which the battery is put, thus releasing electricity.

Wat zijn lithium batterijen?

Dit zijn een bepaald type batterijen die een aantal onderscheidende punten hebben:

 

 • Lithium is een goede oplossing wanneer een hoog piekvermogen wordt gevraagd.
 • Ze gaan gemiddeld 7x langer mee dan alkaline batterijen.
 • Lithium werkt bij temperaturen als -20 tot +40 graden.

 

Voor meer informatie over lithium batterijen, klik here.

Wat zijn alkaline batterijen?

Alkaline batterijen zijn de meest gebruikte soort batterijen. Er zijn een aantal kenmerken van dit type:

 

 • Ze hebben een lage aanschafprijs
 • De alkaline batterijen leveren veel energie, ook bij lage temperaturen
 • Alkaline batterijen hebben een lage zelfontlading

 

Voor meer informatie over dit type batterijen, klik here.

Wat is een loodaccu?

Een loodaccu is het meest gebruikte type accu. Loodaccu’s beschikken over verschillende voordelen:

 

 • Ze hebben een eenvoudige opbouw
 • Hebben doorgaans een lage prijs
 • Zijn geschikt voor uiteenlopende toepassingen als telecommunicatie, datacenters, spoorwegen, defensie en beveiligingssystemen

 

Klik here voor meer informatie over loodaccu’s.

Wat is een lithium ijzerfosfaat accu?

Een lithium ijzerfosfaat accu is een accutype dat beschikt over een chemie die al sinds 1996 bestaat. Hieronder worden een aantal kenmerken benoemd:

 

 • Lithium ijzerfosfaat accu’s kunnen snel worden opgeladen tot 100%
 • Slaat energie beter op dan de meeste andere loodaccu’s (100% i.p.v. 85% bij andere loodaccu’s)

 

Klik here voor meer informatie over lithium ijzerfosfaat accu’s.

Wat is een nikkel cadmium batterij?

Dit is een type batterij dat is uitgevonden in 1899 door Waldmar Jungner. Een aantal kenmerken:

 

 • De accu is zeer robuust en kan snel worden opgeladen tegen weinig stress
 • Presteert goed bij lage temperaturen

 

Klik here voor meer details over nikkel cadmium batterijen.

What does internal resistance mean for a battery?

Certain (chemical) systems can handle energy flows more easily than others. Apart from voltage (volt), the internal resistance (Ohm) of the battery is also important. Battery types with low internal resistance Nickle Cadmium, Nickle Hydride, alkaline, Lithium photo and mercuric oxide. Lithium, zinc-air, silver oxide and zinc carbon.

What does mAh mean exactly?

The capacity and thus useful life of a battery depends on the current, expressed in thousandths of Ampère, or milli-Ampère (mA) multiplied by the number of hours (the h of ‘hours’) that the battery can provide power.

How do you recognise formats of batteries?

Formats have a name and can also have a code. The names are more or less the same in all countries, though other terms may be used popularly. The codes are different everywhere, e.g. the international IEC code and the American code. Also, each brands often uses its own codes. This often makes it difficult to recognise the codes on packaging. Still, the IEC code is the most common. In the IEC code, the battery types can be recognised by the letters. For instance, Alkaline is called LR, zinc carbon batteries have an R as first letter.

IEC-code Amerik. Code Naam Volksmond Afmetingen
(L)R3 AAA Micro Mini-penlite, potlood 10,5x44,5
(L)R6 AA Mignon Penlite 14,5x50,5
(L)R14 C Baby Engelse staaf 26,2x50
(L)R20 D Mono Grote staaf, mono 34,5x61,5
6(L)R61/6F22 E 9 Volt E-blokje 26,5x17,5x48
3(L)R12 - Normal platte batterij, 4,5V 26x22x67

Sign up for our newsletter: