Hoe lang gaan oplaadbare batterijen mee?

Oplaadbare batterijen hebben een beperkte levensduur. Na een tijd gaan de batterijen steeds sneller leeg en kunnen ze ook spontaan ontladen. Hoe lang een oplaadbare batterij meegaat, hangt af van verschillende omstandigheden.

 

Het is grotendeels afhankelijk van hoe vaak en hoe diep een batterij wordt ontladen. Het is ook belangrijk dat een accu op de juiste manier wordt opgeladen en de juiste oplader hiervoor wordt gebruikt. De levensduur hangt af van het type batterij. Wij nemen de NiMH, Li-ion, LiPo en LiFePO4 batterijen als voorbeeld.

 

  • NiMH-batterij: Bij normaal gebruik gaan deze batterijen ongeveer 500 cycli mee. Het beste is om een NiMH niet helemaal te ontladen.

 

  • Li-ion en LiPo batterijen: Dit soort batterijen gaan 400 cycli mee. Dit is ongeveer 3 jaar bij normaal gebruik. Wanneer de batterij regelmatig gebruikt wordt tegen zijn maximale prestaties, slijt de accu snel. In deze situatie gaat de accu maar maximaal 100 cycli mee.

 

  • Lithium-ijzerfosfaat (LiFePO4): Deze batterijen staan bekend om hun lange levensduur. Een typische LiFePO4-batterij kan tussen de 2000 en 5000 volledige laad- en ontlaadcycli meegaan voordat de capaciteit significant afneemt. In praktische termen betekent dit dat ze bij dagelijks gebruik vaak tussen de 5 tot 10 jaar of zelfs langer mee kunnen gaan, afhankelijk van hoe ze worden gebruikt en onder welke omstandigheden.
Inschrijven voor de nieuwsbrief: