Kunnen alkaline batterijen worden herladen?

Nee, normale alkaline batterijen niet. Wel bestaan er oplaadbare alkaline batterijen, maar daaraan zijn grote nadelen verbonden:

 

  • Ten eerste heb je een speciale lader nodig, die meestal relatief duur is. Laden van alkaline batterijen in laders die voor de echte oplaadbare nikkel-hydride- en nikkel-cadmium batterijen bestemd zijn, kan zeer gevaarlijk zijn (explosierisico).

 

  • Ten tweede kan de spanning van een alkaline batterij al snel onder een kritiek punt dalen, waarna je haar niet meer kunt opladen. Het probleem is dat je tijdens het gebruik niet weet wanneer dit punt is bereikt. Je moet dus voor de zekerheid al snel weer opladen, wat nadelig is als je het apparaat gedurende langere tijd wilt gebruiken.

 

  • Ten derde krijg je bij het herladen van de alkaline batterijen nooit de volle capaciteit terug. Als de batterijen enkele malen gebruikt zijn, wordt de beschikbare energie al snel steeds minder. In de praktijk zul je ze hooguit enkele tientallen malen in beperkte mate kunnen herladen. Het netto rendement is echter zeer gering. Vanwege deze nadelen kan je beter echte oplaadbare batterijen kopen. Het enige gebruiksvoordeel bij het opladen van alkaline batterijen is de hogere aanvangsspanning. Maar deze spanning daalt op een gegeven moment zelfs onder die van de echte oplaadbare batterijen.
Inschrijven voor de nieuwsbrief: