Geschiedenis

Elfa heeft een rijke geschiedenis en een boeiende visie op toekomst. Wie daar meer over wil weten moet vooral contact opnemen met het bedrijf. Daarnaast staat onderstaand een bedrijfsvideo van Elfa die een goed beeld geeft en kunt u de bedrijfspresentatie op Prezi bekijken. Beiden worden uiteraard voortdurend geactualiseerd, want Elfa blijft in beweging.Zo ging het vroeger

Elfa Elementenfabriek B.V. was tot kort in de Tweede Wereldoorlog een zelfstandige productiemaatschappij te Amsterdam. Er werden elementbatterijen vervaardigd, reguliere bruinsteenbatterijen en platte metalen zaklantaarns. Het familiebedrijf was aan het einde van de 19e eeuw al opgericht en telde eind jaren dertig 121 werknemers.


Na de oorlog is Elfa opnieuw van start gegaan, nu als groothandel in batterijen en lantaarns. Het assortiment is in de loop der jaren uitgebreid en langzamerhand allesomvattend op het terrein van licht en spanning te noemen. In 1995 zijn de eigen assemblagefaciliteiten op de rails gezet. Sindsdien is ook de eigen productie in gebruik gekomen. De klantenkring groeide aanzienlijk.


Naar een optimale locatie

In 2003 is Elfa uit het pand op het Amstelveense industrieterrein Legmeer gegroeid en werd een ander onderkomen gezocht. In 2004 heeft Elfa zijn intrek genomen op de huidige locatie in Lijnden (bij Schiphol). Een modern en zeer bereikbaar pand met unieke inrichting en ruim en efficiënt magazijn. U bent hier van harte welkom.


Elfa wordt importeur

In 2006 en 2007 is Elfa een schakel opgeschoven in het distributiekanaal. Elfa fungeert steeds meer als importeur in plaats van distributeur en groothandel en heeft daarmee een unieke marktpositie ingenomen. Elfa is (exclusief) importeur geworden van batterijmerken als Renata, Tadiran, Fiamm, Saft, Duracell Industrial en Mastervolt.
Daarmee heeft Elfa een exclusief assortiment dat niet in onderlinge concurrentie staat en dat mag uniek genoemd worden.

In 2012 richt Elfa een joint venture op met Batterij Import Nederland: BPC. In dit bedrijf is hoogwaardige kennis samengebracht op het gebied van printed circuit board-design, assemblage en productie. Elfa produceert hier onder meer maatwerk in Li-Ion battery packs.

 

Elfa UK; a fascinating and large market

De Engelse markt is een interessante en grote markt voor Elfa. Daarom heeft het bedrijf, dat in meer buitenlanden actief is, in 2014 een eigen sales office geopend in Leicester (Mid-Lands). Elfa kan veel betekenen voor afnemers en relaties in Engeland omdat het exclusief importeur is voor een aantal interessante merken. Deze merken zijn nu ook voor de UK bereikbaar. Met name voor het geavanceerde werklicht van het Duitse Seto dat Elfa hier aanbiedt aan bijvoorbeeld nooddiensten, is enorm veel belangstelling. Het UK-kantoor van Elfa is voornamelijk gericht op verkoop en in mindere mate op productontwikkeling. Alle backoffice-activiteiten vinden uit efficiencyoverwegingen overigens plaats in Nederland. We zien dat Elfa in de UK afnemers bedient in dezelfde markten als in Nederland. Maar daarnaast levert Elfa in de UK ook aan verhuurorganisaties, een afzetmarkt die in Nederland nog in de kinderschoenen staat.

Voor Elfa is altijd onze grote wens geweest om ‘overseas’ te gaan en de uitdagingen van de Engelse markt op te pakken. Het heeft zich vooraf goed verdiept in de markt en een lange termijnvisie bepaald. Daarbij is er expliciet voor gekozen om hier een zeer ervaren Engelse accountmanager neer te zetten die niet alleen de markt, maar ook de cultuur bijzonder goed kent. Die aanpak werpt haar vruchten af. We zien bij Elfa UK een gestage, mooie groei.

 

Ambitieus bedrijf

De ambitie van Elfa is duidelijk. Het wil een koppositie in nemen als de belangrijkste strategische zakenpartner door het leveren van draagbare energie-oplossingen die de beste zijn op hun gebied. Zo wil Elfa het zakelijk succes van haar relaties stimuleren en ondersteuning aanbieden voor duurzame groei. Directeur Pieter Schutte: “Wij investeren voortdurend in de vaardigheden en kennisopbouw van onze medewerkers om maximale klanttevredenheid te garanderen: vandaag, morgen en in de toekomst. Op die manier kunnen we altijd klant specifieke oplossingen aanbieden voor ieder vraagstuk en bouwen we mee aan het succes van onze klanten. Dit zijn voornamelijk bedrijven in de institutionele markt, OEM’s en handelsbedrijven, zoals technische en elektrotechnische groothandels, inkoopcombinaties en ijzerwarenhandelaren. Voor hen zijn we een one-stop-shop voor alle artikelen op het gebied van licht en spanning. We kunnen putten uit ons brede assortiment A-merken en maatwerk. Daarbij bieden we niet alleen onze eigen expertise aan, maar we hebben ook toegang tot een uitgebreid netwerk van gespecialiseerde fabrikanten; zowel nationaal als internationaal.”