Van uitdaging naar oplossing: energieopslag voor Roompot


Begin 2023 werd Elfa benaderd door Spie, een internationale multitechnische dienstverlener, om deel te nemen aan een interessant project. Het doel was om een energieopslagsysteem te leveren en te implementeren voor 85 vakantiehuizen op het recent geopende Roompot Beach Resort Brouwersdam.

 

Roompot had in 2021 ambitieuze doelen gesteld: een vermindering van 50% in CO2-uitstoot en restafval. In de afgelopen jaren had de exploitant van vakantieparken meer dan 4.500 zonnepanelen geïnstalleerd op het hoofdkantoor in Goes en op acht vakantieparken, waaronder het recent geopende Beach Resort Brouwersdam in Scharendijke. Na de installatie in Scharendijke ontving Roompot echter een mededeling van de netbeheerder dat het overschot aan opgewekte energie niet werd teruggeleverd aan het net.

 

Daarom werden de plannen gewijzigd: het vakantiepark wilde nu overtollige energie opslaan om piekbelastingen op te vangen en zo hun energie-efficiëntie te verbeteren. In deze nieuwe fase werd Elfa door Spie ingeschakeld om een oplossing te bedenken van het probleem van overtollige stroom die niet aan het net kon worden teruggeleverd.

Een duurzame energievoorziening kiezen zonder historisch gebruiksprofiel

Om het volledig energieneutrale beach resort te ondersteunen, werd een modulair lithium-ion energieopslagsysteem met een bruto geïnstalleerd vermogen van 264 kWh geïmplementeerd. Omdat het een nieuw park betrof, was er geen historisch gebruiksprofiel beschikbaar.

 

Tijdens de implementatie werden aannames gedaan over het energieverbruik op piekmomenten op basis van benchmarking; beeld je een situatie in waarbij het park volledig bezet is, iedereen de airconditioning aan heeft en alle laadpalen bezet zijn. Het systeem is opgebouwd volgens een modulaire structuur, wat betekent dat het gemakkelijk kan worden uitgebreid als er meer opslagcapaciteit nodig is.

 

Energieopslagsysteem

Verschillende uitdagingen

Tijdens de implementatie van het energieopslagsysteem in Scharendijke stond Elfa voor verschillende uitdagingen:

 

  • Veiligheid

Het energieopslagsysteem moest voldoen aan strenge veiligheidsnormen om de omwonende en gasten/medewerkers van Roompot te beschermen tegen gevaren als giftige gassen en dampen die vrijkomen bij brand.

 

  • Levensduur

Het energieopslagsysteem moet een lange levensduur hebben om energieopslag op lange termijn te kunnen garanderen. Daarnaast moet er rekening worden gehouden met de terugverdientijd van de investering die Roompot heeft gedaan.

 

  • Onderhoud

Het energieopslagsysteem moet minimaal onderhoud vereisen om operationele kosten zo laag mogelijk te houden; dit waarborgt tevens de betrouwbaarheid.

 

  • Garantie

Roompot heeft garanties en ondersteuning nodig om hun investering te beschermen. Bovendien hechten ze veel waarde aan het waarborgen van de continuïteit van de energievoorziening.

 

Energieopslagsysteem voor Roompot

Duurzame energieopslag voor Roompot

Dankzij het geïmplementeerde energieopslagsysteem kan Roompot overtollige energie opslaan en gebruiken op momenten wanneer de zon niet schijnt of wanneer er een hoge vraag naar energie is. Gasten van het vakantiepark in Scharendijke profiteren van een duurzame energievoorziening en laadpalen voor elektrische auto’s, wat de milieubewuste reputatie van Roompot versterkt.

 

In de komende maanden staan er meerdere vergelijkbare projecten op de planning, waaronder kantoorpanden, zorginstellingen, wellnesscentra, en meer. Hoewel de oplossing in grote lijnen hetzelfde blijft, zal deze worden afgestemd op de behoeften en het gebruikersprofiel van elk bedrijf. Deze case toont aan hoe innovatieve energieopslagtechnologieën een cruciale rol kunnen spelen in het versterken van duurzame en kostenbesparende initiatieven binnen de recreatie- en gastvrijheidsindustrie.

 

In de onderstaande video krijgen we een exclusief kijkje achter de schermen van het Roompot-project in Scharendijke, geleid door Olaf Bitter, technisch account manager van Elfa. Als technisch expert stond hij in voor het advies, de begeleiding en het toezicht tijdens het gehele proces, inclusief de installatie van het energieopslagsysteem.

Elfa helpt u graag verder

We hopen dat u een duidelijk beeld heeft gekregen over de toepassingsmogelijkheden van energieopslagsystemen bij Elfa. We hebben overigens ook zoutwater accu’s die over uitstekende kwaliteiten beschikken voor gebruik in energieopslagsystemen. Ook hier kan Elfa u mee helpen.

 

Bent u op zoek naar een energieopslagsysteem voor een specifieke toepassing of heeft u een inhoudelijke vraag over energieopslag, neem dan gerust contact met ons op. U kunt hiervoor het beste het formulier invullen. Wij zullen dan zo snel mogelijk contact met u opnemen.

 

Helaas levert Elfa alleen aan zakelijke klanten. We willen u daarom vriendelijk verzoeken om uw elektrotechnisch installateur contact met ons te laten opnemen. Op deze manier kunnen we u alsnog helpen.

Bedankt voor uw begrip.

reCAPTCHA is required.
Inschrijven voor de nieuwsbrief: