Loodaccu vs LiFePO4 accu

22 juni 2023 

Loodaccu’s en LiFePO4 accu’s worden vaak gebruikt in industriële toepassingen. Loodaccu’s zijn hier de traditionele optie, terwijl LiFePO4 accu’s steeds vaker als ‘drop-in replacement’ worden gebruikt. Beide varianten hebben echter hun eigen voor- en nadelen die het overwegen waard zijn.

 

Loodzuuraccu’s worden veel gebruikt vanwege hun betrouwbaarheid, eenvoudige oplaadprocedures, lage zelfontlading en relatief lage kosten. Ze zijn ideaal voor toepassingen waar een grote hoeveelheid stroom voor een korte tijd nodig is, zoals bij het starten van verbrandingsmotoren.

 

Voordelen van loodzuuraccu’s:

 

  • Bewezen technologie: loodzuuraccu’s zijn al meer dan een eeuw in gebruik en hun gedrag en levensduur zijn goed begrepen.

 

  • Kosteneffectief: loodzuuraccu’s zijn over het algemeen goedkoper dan andere soorten accu’s, waaronder lithium-ijzer-fosfaat, zowel qua initiële kosten als totale levensduurkosten.

 

  • Beschikbaarheid: omdat ze zo wijdverspreid zijn, zijn loodzuuraccu’s overal ter wereld verkrijgbaar.

 

  • Recycling: loodzuuraccu’s zijn zeer recyclebaar, wat helpt om de milieueffecten te beperken.

 

FIAMM AGM loodaccu

 

Loodaccu van FIAMM

 

LiFePO4

Aan de andere kant heeft de LiFePO4 (lithium-ijzer-fosfaat) technologie een aantal voordelen ten opzichte van loodzuur, waaronder hogere energiedichtheid, langere levensduur en een lager gewicht. Daarnaast zijn ze beter bestand tegen schade door diepe ontlading.

 

Voordelen van LiFePO4 accu’s:

 

  • Langere levensduur: LiFePO4-accu’s kunnen tot 2000-5000 cycli ondergaan, terwijl loodzuuraccu’s vaak beperkt zijn tot ongeveer 500-1000 cycli.

 

  • Hogere energiedichtheid: ze kunnen meer energie opslaan in een kleiner, lichter pakket. Dit maakt ze ideaal voor draagbare elektronica en elektrische voertuigen.

 

  • Betere diepe ontladingstolerantie: In tegenstelling tot loodzuuraccu’s, kunnen LiFePO4-accu’s veilig worden ontladen tot 80-90% zonder hun levensduur significant te verkorten.

 

  • Snellere laadtijden: LiFePO4-accu’s kunnen meestal sneller worden opgeladen dan loodzuuraccu’s.

 

  • Veiligheid: LiFePO4-accu’s hebben een zeer stabiele chemie en zijn minder vatbaar voor thermal runaway (wat tot ontbranding en ontploffing kan leiden) en zijn over het algemeen veiliger dan andere lithium-ion chemieën.

 

Dus de keuze tussen deze twee soorten batterijen hangt af van de specifieke behoeften van de toepassing, met inbegrip van factoren zoals kosten, gewicht, levensduur, laadtijd, en veiligheid.

 

Power Sonic LiFePO4 batterij

 

LiFePO4 accu van Power Sonic

 

 

Ben jij op zoek naar een passende accu voor een industriële toepassing, maar weet je niet of een loodaccu of LiFePO4 accu geschikter is voor jouw situatie? Neem dan contact met ons op door het formulier in te vullen. Wij adviseren u graag!

 

Helaas levert Elfa alleen aan zakelijke klanten. We willen u daarom vriendelijk verzoeken om uw elektrotechnisch installateur contact met ons te laten opnemen. Op deze manier kunnen we u alsnog helpen.

Bedankt voor uw begrip.

reCAPTCHA is required.
Inschrijven voor de nieuwsbrief: