FZSONICK – het alternatief voor zoutwater batterijen

11 juli 2023 

In de zoektocht naar efficiënte en duurzame energieopslagsystemen zijn natrium-ion zoutwater accu’s (zoutwater batterijen) de afgelopen jaren in opkomst gekomen; deze flowbatterijen bieden namelijk een interessant alternatief voor de traditionele batterijtechnologie. Naast de zoutwater batterij zijn er ook andere alternatieve oplossingen beschikbaar. In deze blog richten we onze aandacht op een specifiek alternatief: de sodium-nickel batterij van het Zwitserse FZSONICK.

 

Zoutwater batterij?

Heb je je ooit afgevraagd wat een zoutwater batterij precies is? Het is een alternatieve vorm van energieopslag die ook wel bekend staat als een flowbatterij of een redox-flowbatterij. De zoutwater batterij maakt gebruik van elektrolytvloeistoffen op basis van zoutoplossingen.

 

De zoutwater batterij heeft tal van voordelen: schaalbaarheid, langdurige energieafgifte en de mogelijkheid om vermogen en capaciteit afzonderlijk te dimensioneren. De werking van de zoutwater batterij komt tot stand door middel van redoxreacties tussen elektrolytoplossingen met verschillende zoutconcentraties; deze worden gescheiden door een membraam.

 

Deze soort batterijen kunnen een belangrijke rol spelen bij het ondersteunen van duurzame en betrouwbare energievoorzieningssystemen.

 

Natrium-ion zoutwater accu 24V112Ah

Natrium-ion zoutwater accu 24V112Ah

 

Het alternatief: FZSONICK sodium-nickel batterij

De FZSONICK sodium-nickel batterij heeft in 1999 het toneel betreden als een alternatieve technologie met veel potentie op het gebied van energieopslag. In tegenstelling tot de reguliere zoutwater accu’s maakt de batterij van FZSONICK gebruik van natrium en nikkelchloride als elektrochemische materialen.

 

Dit type batterij van FZSONICK staat ook wel bekend als een Na-NiCl2-batterij of een Zebra-batterij. Dankzij de unieke samenstelling en eigenschappen opent de batterij van Zwitserse makelij nieuwe perspectieven in de wereld van energieopslag.

 

Werking van de batterij

De sodium-nickel batterij van FZSONICK maakt gebruik van een elektrochemisch reactieproces binnenin de batterij cel. Tijdens het opladen van de batterij stroomt er elektrische energie door de cel, waardoor natriumionen van de natriumanode naar de nikkelchloride-kathode worden verplaatst. Bij het ontladen van de batterij worden de natriumionen weer teruggebracht naar de natriumanode, waarbij elektrische energie wordt vrijgegeven.

 

Voordelen van FZSONICK sodium-nickel batterij

De sodium-nickel batterij van FZSONICK heeft een aantal voordelen ten opzichte van de zoutwater accu. Denk bijvoorbeeld aan:

 

Hoge energiedichtheid

In vergelijking met zoutwater accu’s hebben sodium-nickel batterijen over het algemeen een hogere energiedichtheid. In de praktijk betekend dit dat ze meer energie kunnen opslaan in een kleiner formaat. Dit is voordeling wanneer er gewerkt wordt met beperkte ruimte.

 

Snelle laadtijden

De batterijen van FZSONICK kunnen snel worden opgeladen; dit is handig in situaties waarbij een snelle energieopname vereist is.

 

Lange levensduur

Over het algemeen hebben batterijen van FZSONICK een langere levensduur. Daarnaast kunnen ze een groot aantal laad- ontlaadcyclussen doorstaan; hierdoor zijn ze een duurzame en kosteneffectieve oplossing voor de zoutwater accu.

 

Temperatuurweerstand

De batterijen van FZSONICK kunnen goed presteren bij een hoge temperatuur, waardoor ze geschikt zijn voor toepassingen waar hitte een factor kan zijn.

 

Veiligheid

Net als zoutwater accu’s zijn de systemen van FZSONICK uiterst veilig in gebruik. Het product is volledig vrij van risico’s op brand, explosie en het vrijkomen van schadelijke gassen. Dit maakt de sodium-nikkel batterij van FZSONICK ideaal voor bedrijven die waarde hechten aan de hoogste normen voor veiligheid en betrouwbaarheid.

 

Meer informatie over FZSONICK sodium-nickel batterijen

Hoewel zoutwater batterijen uitstekende eigenschappen hebben voor grootschalige energieopslag, is het belangrijk op up-to-date te blijven van alternatieve technologieën. Wens je meer informatie te ontvangen over het alternatief op de zoutwater batterij van FZSONICK? Onze experts staan voor je klaar!

 

Vul het onderstaande contactformulier in, wij zullen dan zo snel mogelijk contact met u opnemen.

 

Helaas levert Elfa alleen aan zakelijke klanten. We willen u daarom vriendelijk verzoeken om uw elektrotechnisch installateur contact met ons te laten opnemen. Op deze manier kunnen we u alsnog helpen.

Bedankt voor uw begrip.

reCAPTCHA is required.
Inschrijven voor de nieuwsbrief: